Autor Wątek: Comandante C40 vs Wilfa Svart (lub podobny elektryk)  (Przeczytany 737 razy)

Offline Polaris

• Ekspres: Hario V60, aeropress, kawiarka
Comandante C40 vs Wilfa Svart (lub podobny elektryk)
« dnia: 09 Kwiecień 2025, 10:46:20 »
Dzień dobry!

Proszę o nietypowe porównanie albowiem młynka ręcznego Comandante C40 z młynkiem elektrycznym Wilfa Svart CGWS-130B. Chodzi tylko i wyłącznie o jakość przemiału, w szczególności pod ekspres kolbowy. W niedalekiej przyszłości zamierzam taki kupić, wiec najpierw chce się zaopatrzyć w dobry młynek. Ekspres będzie raczej jakiś w miarę budżetowy na start. Kawa też nie będzie pita codziennie (niestety zdrowie na to nie pozwala), stąd właśnie rozważam młynek ręczny (jego atutem byłaby tez jego mobilność i ewentualne wykorzystanie do zwyklej kawki w podróży). A wybór padł na Comandante właśnie dlatego że to ponoć jeden z nielicznych które radzą sobie z przemiałem pod espresso. Nie liczę premium „chińczyków” bo te odrzucam ze względów ideologicznych.
Możecie tez podać inne elektryki które byłyby lepsze od tej Wilfy a w podobnej do niej cenie.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Comandante C40 vs Wilfa Svart (lub podobny elektryk)
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwiecień 2025, 13:07:47 »
Hej, Wilfa max przemiał to będzie Mocca.

Redclix do Komesia i można mielić, jednak prędkość przemiału jest kiepska jak dla mnie..
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwiecień 2025, 14:44:15 »
porównanie albowiem młynka ręcznego Comandante C40 z młynkiem elektrycznym Wilfa Svart CGWS-130B.
Wilfa w ogóle nie nadaje się do espresso. C40 bardzo wolno i mało preyzyjnie ale można smaczne espresso zrobić. Najtańsze młynki elektryczne, nie azjatyckie, które dadzą radę z espresso, to np. Fellow Opus, Baratza Encore ESP.

Z ręcznych do espresso od C40 będzie znacznie lepszy Kinu Phoenix lub Eureka Baby.

EDIT: No i oczywiście jeszcze Kazak Tura produkowany w Polsce. Nawet widzę, że teraz jest w promocji za 759 zł
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2025, 15:46:10 wysłana przez krystians »

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień 2025, 15:51:01 »
Potwierdzam co napisał @Heniutek
Oś Redclix w Comandante pozwala na dobre dopasowanie przemiału pod espresso.
Na początku mojego świadomego zaparzania kawy, próbowałem z niepowodzeniem zrobić espresso w Cafflano Kompresso
wcześniej mieląc ziarna w Comandante ze standardową osią. Zatykało się sitko, albo po jednym kliku wyżej leciało bez oporów, jak z kranu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi