Konstrukcja dość młoda, bo ma ledwo rok, nie mniej wielu chwali Lagom Casa za spójny, powtarzalny przemiał i znikomą retencję.
Na WOK jest tylko jedna wzmianka o nim
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15030.msg305401#msg305401Jako młynek ze stożkowymi żarnami, brzmi dość kusząco jako SD dla miłośników ciemno palonych ziaren, mimo braku oficjalnej dystrybucji w Polsce. Na reddicie sporo osób chwali go pod kątem przemiału średnio i jasno palonych ziaren. Do tego sporo tam historii wymian na tego stożkowego Lagoma, po kilku tygodniach używania nie chcą wracać do poprzednich.
Czas mielenia jest nieco wydłużony ze względu na wolniejsze obroty żaren (140 RPM, 0.5-0.8g/s), choć nie wydaje się być to aż tak długo zwłaszcza że wyłącza się samoczynnie po mieleniu kilka sekund na pusto i możliwość pominięcia RDT ze względu na znikomą retencję.
Nie jest ani głośny ani cichy – w teście 70 dBA na pusto, 75 dBA podczas faktycznego mielenia.
W zestawie jest też magnetyczny kubek do dozowania (50g), z którego można przesypać przemiał bezpośrednio do portafiltra 58mm.
Do żaren można się dostać bez użycia żadnych narzędzi, co powinno ułatwić czyszczenie, wystarczy odkręcić hopper (pozdrowienia dla mojego Freda
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
)
Największą bolączką jest chyba zmiana między skrajnymi ustawieniami ziarnistości espresso –> przelew i vice versa, trzeba się trochę nakręcić.
Mieliście z nim do czynienia? Jak wrażenia?
Sam trafiłem na niego szukając SD pod czekoladowe, ciemno palone ziarno ze znikomą retencją w standardzie, bez tych śmiesznych harmonijek do przedmuchiwania komory jak w Eurece Mignon SD Pro.
Dostępność jest dość ograniczona ale nie słychać o historiach długiego oczekiwania po zamówieniu, jak przy niektórych high-endowych

Gdyby ktoś szukał, poszperałem już trochę i wychodzi na to, że w Europie najtaniej jest chyba we francuskim Terres de Café (mają też europejski NIP

), z przesyłką za ok. €600 (2.5k PLN). Najbliższy rzut Option-O planuje na koniec czerwca, choć w niemieckim Coffee24 ma pojawić się już w maju za €730. Subtelna różnica