Autor Wątek: Tonik - jaki wybrać, czy ma znaczenie.  (Przeczytany 3873 razy)

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
Odp: Tonik - jaki wybrać, czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpień 2025, 15:38:29 »
Sam pomyślałem o zrobieniu tonicu, ale właśnie bałem się o to czego sami doświadczyliście, typu kupowanie wielu składników jednak przez sieć, jak i problem ze skórkami...

Może zamiast powielać każdy te same błędy dobrze byłoby wrzucić sprawdzonych sprzedawców choćby z allegro u których można kupić jak najlepsze jakościowo rzeczy- jeśli ktoś już znajdzie coś co można polecić.

@Heniutek podejmowałeś kolejne próby walki? Jakieś wnioski dla kolejnych osób?

kupowanie toniku wydawało mi się przez chwilę prostsze, ale po wielu kupionych różnych wyrobach i coraz większej ilości wyrobów bez cukru mam ochotę się poddać, bo większość z ogólnodostępnych w spożywczych sklepach nie nadaje się do picia z kawą i nijak nie widzę z nimi nadziei uzyskać tego czego mogę napić się w kawiarni...

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Sierpień 2025, 18:06:11 »
Hej, niestety nie, choć mam gdzieś zapisane jeszcze ze dwa przepisy.

Myślałem o sparzeniu chinowca, albo wstepnym obgotowaniu, nie wiem jak to wpłynęłoby na smak i ile aromatu i czy wogóle taka operacja zabrałaby, czy cokolwiek pomogła.

Właśnie wczoraj patrzyłem w Selgrosie na tonic Henrego w szkle, ale był w 4 packu i odłożyłem, bo kosztowałoby to chyba ok.27 zł za 800ml.

Sprawdziałem w necie i po 8-9 zł sprzedają ten tonic, wow.
Może jest wart ceny?!

Ja kupiłem chinowiec od firmy z Max w nazwie.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Sierpień 2025, 18:08:53 »
tonic Henrego

Thomas Henry Botanical, zdecydowanie najlepszy tonic (oczywiście tylko według mojej gęby ;) ). Na alle za około 5zł 200ml.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Sierpień 2025, 21:32:54 »
Dzięki @korea83  , zamówie i zobaczę.
 Wziałem Franklin Premium indian i powiem, że całkiem nieźle, czuć chininę, nie za słodki..

Jak mam być szczery to po tym domowej roboty to wszystko inne to takie byle co w smaku.

Jakby dopracować przepis pod siebie, albo jeszcze zabombelkować, coś ala syfon albo system soda to bylaby  petarda.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi