Autor Wątek: Młynek pod Aeropress  (Przeczytany 1052 razy)

Offline kepa416 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Timemore C3S
Młynek pod Aeropress
« dnia: 02 Kwiecień 2025, 21:32:07 »
Witam,

Szukam ręcznego młynka który będzie używany z Aeropress GO. Używany w domu, 1-2 kawy dziennie. Czasem może być zabrany do biura itp.
Miałem kiedyś fajny młynek z od chińczyka,
Widzę że obecnie polecany jest Timemore C3S.

Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? Czy pod Aeropress wystarczy mi HARIO Mini Mill Slim PLUS

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: Młynek pod Aeropress
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwiecień 2025, 11:30:52 »
Ten C3 mam i używam z Aero będzie lepszy niż ten Hario.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwiecień 2025, 11:48:04 »
W obecnych czasach, odrzuciłbym kupowanie młynka z ceramicznymi żarnami. Kiedyś nie było takiego wyboru, teraz praktycznie w kążdej półce cenowej można kupić coś rozsądnego. Timemore spoko, teraz widzę nawet są w promocji. Może być też np. Kingrinder P1 / P2. Z trochę droższych ja bym wziął coś co ma regulację nastaw u góry np. Kingrinder K6, Timemore S3.

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwiecień 2025, 11:53:57 »
Droższe może potem. Obecnie chcę kupić coś typowo budżetowego, jak będę używał to z czasem się zdecyduje na ekspres kolbowy i młynek.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2025, 12:07:17 »
Szczególnie teraz gdy kawa tak drożeje, nie warto mieć byle jakiego młynka. Bo kawa jest droga, a z lepszym młynkiem wyciągniemy z niej więcej i bardziej powtarzalnie. Przyjemniej będzie się nam też takim narzędziem pracować. Więc warto coś sensownego wybrać, nie koniecznie bardzo drogiego.

Offline Keizo3d Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio silvia V6 PID ReX, V60, Aeropress, Kawiarki.
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, ZP6S, C40 MK4.
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwiecień 2025, 13:57:35 »
W Aero fajne kawki wychodzą szkoda kasy na średniaki lepiej  kup coś z wyższej półki. Również sam miałem taki problem i teraz żałuję że kupiłem poprzednie młynki(C2,Comendante). Czasami tylko robię kawę z Com/Zp6 by zobaczyć różnicę w kubku z czystej ciekawości.

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwiecień 2025, 15:13:28 »
No nie jestem gotowy na wydatek rzędy 1000 zł. 200 zł i tak ponad budżet. Najwyżej sprzedam ten i kupię jak się wkręcę

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwiecień 2025, 17:29:04 »
Timemore c2, c3, albo jakiś kingrinder p1,p2?
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwiecień 2025, 17:50:03 »
Myślę, że P1 / P2 są wystarczająco dobre na początek. To i tak kosmiczny przeskok w porównaniu z ceramicznymi żarnami. Wszyscy od czegoś zaczynamy. Nie przejmuj się kepa416, spokojnie można cieszyć się kawą zmieloną w takim młynku. Aeropress daje multum możliwości. Sam używam go od ponad dziesięciu lat i cały czas mnie bawi robienie w nim kawy i wymyślanie nowych przepisów. Zaczynałem od ręcznych z ceramicznymi stożkami, a następny  mój młynek choć ze stalowymi żarnami to był i tak gorszy niż Kingrinder P1.

Czasami tylko robię kawę z Com/Zp6 by zobaczyć różnicę w kubku z czystej ciekawości.
Nie zrozumiałem, który to jest docelowy (ZP6?) i dlaczego z C40 miałoby być źle?
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2025, 17:55:01 wysłana przez krystians »

Offline Keizo3d Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio silvia V6 PID ReX, V60, Aeropress, Kawiarki.
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, ZP6S, C40 MK4.
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwiecień 2025, 08:29:42 »
Comendante c40 jest dobrym młynkiem ale do przelewów jednak preferuje Zp6 za jego klarowność w naparach. Oba młynki mają inne żarna i różnica w kubku jest kolosalna . Ostatnio pijam kawę z palarni ingagi ,,Costa Rica Hummingbird" jasny wypał i muszę napisać że Zp6 uwydatnia przypisane nuty do tej kawy w porównaniu do c40 gdzie nuty bledną niestety.  Oczywiście to tylko moje odczucia względem obu młynki i komuś innemu może bardziej napar z c40 odpowiadać mi niestety zachwyt tą legendą minął.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwiecień 2025, 11:27:42 »
Fajnie, że jesteś zadowolony. Cenowo ZP6 i c40 aż tak bardzo się nie różnią. Mnie C40 nie przekonało, głównie ze względów ergonomicznych i mody, a ja raczej swoimi ścieżkami chadzam. Porównywałem kiedyś C40 i Kinu, i różne kawy różnie wychodziły, czasem lepiej w jednym czasem w drugim. Często dobranie optymalnego przemiału i przepisu dla danego młynka wiele zmienia. Także najlepiej dobrać sobie sprzęt, który najlepiej danej osobie się użytkuje.

Chętnie kiedyś bym spróbował jakieś porównanie różnego rodzaju naparów ZP6 z innymi młynkami, bo jeszcze nie miałem okazji.

Mając jednak ograniczony budżet można też dojść do fajnych rezultatów jeśli człowiek trochę się postara. Dlatego uważam, że nie jest konieczne wydanie 1000 zł, żeby cieszyć się kawą.  Oczywiście dobre narzędzia to ułatwią i dadzą często coś więcej. Jednak ja bym skupiał się na własnych możliwościach i jak najlepszym ich wykorzystaniu niż myśleniu o rzeczach aktualnie niedostępnych.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2025, 17:30:44 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwiecień 2025, 15:21:34 »
Ok zamówiłem TIMEMORE C3S poniżej 200 zł wydaje mi się dobrą ceną.
Będę testował to dam znać.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi