Autor Wątek: Nowy ekspres - regulacja młynka  (Przeczytany 1134 razy)

Offline Tomki

Nowy ekspres - regulacja młynka
« dnia: 27 Marzec 2025, 11:55:59 »
Cześć Wszystkim,

Kupiłem nowy ekspres MELITTA LATTICIA OT. Trochę poczytałem to forum i mam już pewną wiedzę na start ale pojawiło mi się pytanie na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.

Czy młynek w tym ekspresie lub ogólnie czy młynek w popularnych ekspresach automatycznych można Sobie regulować od razu po zakupie? Powiedzmy że zrobię z 5-10 kaw na standardowych ustawieniach a potem zacznę regulację? Pytam bo w instrukcji Melitty jest sformułowanie aby zmieniać ustawienia młynka dopiero po zaparzeniu 100 kaw. I tak myślę czy jest to tylko zalecenie czy robiąc to wcześniej mogę uszkodzić młynek? Chciałbym grubość mielenia ustawić na niemalże jak najdrobniejszą aby uzyskać mocne espresso.

Wszystkim z góry dziękuję za rady.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Nowy ekspres - regulacja młynka
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2025, 12:48:27 »
Ja jak kupowałem dla mojego taty Melittę Solo, to pytałem sklepu, czy można zmienić na początku i powiedzieli że tak. Po prostu w pierwszym okresie żarna się docierają i w trakcie użytkowania zmienia się trochę przemiał niezależnie od ustawienia.  Także u niego zmieniliśmy od razu na najdrobniejszy. Ekspres działa już kilka lat i nic się złego nie dzieje. Byleby dobre ziarna bez kamieni sypać :)

Offline Tomki

Odp: Nowy ekspres - regulacja młynka
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2025, 13:08:00 »
O widzisz, super, dzięki, cenne info.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi