Autor Wątek: Kawa jogurtowa?  (Przeczytany 1473 razy)

Offline Raczykk Kobieta

• Ekspres: V60-2; ap; kawiarka; kalita wave 185; moccamaster
  • Młynek: Commandante
Kawa jogurtowa?
« dnia: 25 Marzec 2025, 10:26:01 »
Hej.
Dziś dostałam powiadomienie, że wróciło parę sztuk Soft Killera od Roastains (Konesso również miało u siebie te ziarenka-> https://www.konesso.pl/product-pol-14563-Kawa-ziarnista-Roastains-Honduras-Soft-Killer-FILTR-250g.html ).
Kawa ta ma wyczuwalne smaki jagody/ borówki przełamane jakby jogurtem - ciężko to dokładnie opisać, ale smakuje jak smaczny deser. W związku z tym, że liczba paczek u producenta jest ograniczona, a na kolejne nie chcę czekać znów x miesięcy - czy możecie polecić jakieś zbliżone profilem ziarna, które mogę stosować zamiennie? :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Kawa jogurtowa?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marzec 2025, 14:59:31 »
Kawa jest zmienna i różnie może wychodzić. Jest teraz jakiś DAK w promocji na coffeelove, w profilu ma jogurt truskawkowy. Nie próbowałem tej kawy, więc nie mogę nic  o niej powiedzieć.
https://coffeelove.pl/pl/p/Przelew-miesiaca-DAK-Etiopia-Fruitello-filtr-250-g-kawa-ziarnista-Limitowana-edycja/6180

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marzec 2025, 18:14:27 »
Może da sie uzyskać od roastains dokładniejsze informacje o tych ziarnach (producent) i znaleźć je w innej palarni?

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marzec 2025, 19:44:32 »
Już solidny czas temu w ramach jakiejś forumowej akcji kupiłem trochę surowej kawy z obróbki tzw. "Toffee". Była to Kolumbia Castillo finca Milan (nazwę farmy mogłem pomieszać...). Baaardzo ciekawa kawa, wówczas wg. fest coffee mission opisany profil jako m.in. śmietanka, truskawki. Z mojego palenia wychodzi wybitnie jagodowa, a konkretnie jak drożdżówka z jagodami. Być może jaśniejsze palenia mogły by dać coś w rodzaju jogurtu jagodowego. Widzę, że niektóre palarnie jeszcze sprzedają tą kawkę. Np. https://coffeelove.pl/pl/p/DAK-Kolumbia-Banana-Split-omniroast-250-g-kawa-ziarnista/6031

Offline Raczykk Kobieta

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marzec 2025, 08:57:55 »
Ojejejej 2 kawy i to 2 od DAK'a - wybitnie! Co to ziarenek dostałam info od Roastains, że już nigdy tej kawy mieć nie będą, a wczorajsza notyfikacja była pomyłką :(
@mariuszdbki mógłbyś mi podesłać jak dokładnie robiłeś tą kawę? Z chęcią wypróbuję drożdżóweczki :D
@krystians bardzo dziękuję! :)

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marzec 2025, 09:38:27 »
@mariuszdbki mógłbyś mi podesłać jak dokładnie robiłeś tą kawę? Z chęcią wypróbuję drożdżóweczki :D

Niestety tej konkretnej nigdy nie próbowałem :( Ja swoje ziarenka paliłem samodzielnie (w maszynce do popcornu), więc i efekt jest na pewno "jedyny w swoim rodzaju". Parzenie bez większego wnikania w szczegóły - V60, phin lub aeropress, doza standardowa, mielenie średnie, wrzątek :)
Swoją drogą możemy zrobić eksperyment. Mam jeszcze trochę tej kawy. Mogę wypalić porcyjkę (malutką, to będzie około 90g) i podesłać Ci w zamian za krótką recenzję ;) Podeślij tylko namiary na jakiś paczkomat przez PW.

Offline Raczykk Kobieta

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwiecień 2025, 13:13:22 »
@mariuszdbki  wow, wow, wow...
Właśnie zaparzona kawa banana split i... to jakiś majstersztyk. Naprawdę smakuje jak shake bananowy - dawno czegoś tak wyjątkowego w kawie nie czułam.
Co do ziarenek palonych w maszynie do popcornu... Jedna z nich to eksplozja czerwonych owoców, myślę, że da się z tego jagody wyciągnąć.  [emoji38]

Po stokroć dzięki za ziarenka i za polecenie DAK'a!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi