Autor Wątek: Lelit Anita PL042TEMD  (Przeczytany 501 razy)

Offline Gilasy Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita Pl042temd
  • Młynek: Fred w Anicie, jakby to głupio nie brzmiało:)
Lelit Anita PL042TEMD
« dnia: 17 Marzec 2025, 09:03:09 »
Witajcie,
Jako że to mój pierwszy post na forum - witam się z wszystkimi miłośnikami kawy i dziękuję, że jesteście - dużo się tu dowiedziałem, jako "gość" jeszcze.
Żeby nie przedłużać - kupiłem Lelit Anita z rynku wtórnego (już trochę żałuję, że żal mi było dosypać PLN i kupić nówkę), zakładając, że to prosta konstrukcja i w sumie nie wiele się w takim ekspresie może popsuć...a jednak...
Mój problem polega na tym, że przy generowaniu pary do spieniania mleka para przestaje lecieć (zamienia się z powrotem w strumień wody) po mniej więcej 12-13 sekundach. Chyba coś nie tak...to trochę mało czasu, żeby spienić mleko. W efekcie mleko się jako tako spienia, ale dolewa mi finalnie masę wody do kubka. Co może być powodem takiego zachowania ekspresu - który komponent wymaga naprawy/wymiany?

Podpowiedzcie, jak wrzucić filmik na forum? Próbowałem umieścić filmik z YT pokazujący wadliwe działanie mojego ekspresu, ale nie można umieszczać zewnętrznych linków (przynajmniej ja nie mogę)
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2025, 09:23:02 wysłana przez Gilasy »

Offline Gilasy Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita Pl042temd
  • Młynek: Fred w Anicie, jakby to głupio nie brzmiało:)
Odp: Lelit Anita PL042TEMD
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marzec 2025, 11:50:16 »
No to już wiem, co poszło nie tak: podczas pienienia mleka załączałem pompę, a uświadomił mnie użytkownik Pelinsky, że nie powinienem.
Trudne są początki "nooba"... 8)
Odpowiadam sam sobie, bo pewnie statystycznie zdarzy się ktoś jeszcze, kto popełni taki błąd, jak ja, a pamiętajmy, że to forum przegląda masa gości (też tak tu trafiłem)

@Pelinsky - dzięki za podpowiedź  [emoji106]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi