Autor Wątek: Ekspres kolbowy pod specyficzne wymogi, czy taki istnieje?  (Przeczytany 864 razy)

Offline Mateusz9

Ekspres kolbowy pod specyficzne wymogi, czy taki istnieje?
« dnia: 03 Marzec 2025, 20:47:58 »
Cześć wszystkim,
Stanąłem przed wyzwaniem wyboru ekspresu, jak dla mnie mógłby być zestaw młynek, ekspres pod espresso i tyle. Ale jako że moja małżonka już nie jest taka chętna do przygotowywania kawy w taki sposób chciałbym coś co da się w jakimś stopniu zautomatyzować. Przeczesując internet natknąłem się na DeLonghi La specjalista maestro czy też Sage barista pro.. ale szukając dalej, czytając opinie chociażby na tym forum już nie jestem przekonany.
Czy zatem jesteście w stanie polecić albo jakiś ekspres kombi gdzie będzie dało się 1. Zmielić kawę 2. Ztamperowac ja (DeLonghi ma ten system z tą wajchą co ułatwia proces) 3. Kliknąć żeby się parzyła? 4. Niestety żona wymaga również automatycznej spieniarki :sciana:
Druga opcja o której myślałem ale nie wiem czy takie urządzenia istnieją to 1. Zwykły ekspres kolbowy ale z opcją spieniania mleka? Jest taki? 2. Młynek który również ma coś na kształt tej wajchy do tamperowania tak aby włożyć Kolbe do młynka zmielić, ztamperowac i włożyć go do ekspresu w celu zaparzenia.

Z góry dziękuję za każdą poradę ;)

Offline micpli

• Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: DF64
Odp: Ekspres kolbowy pod specyficzne wymogi, czy taki istnieje?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marzec 2025, 10:26:46 »
Nie wiem, czy to porada, ale moja zona tez twierdziła, że nie będzie robić kawy z ekspresu kolbowego, ze za dużo pracy, że nie potrafi itd. Kupiłem i po kilku kawach teraz twierdzi, że nigdy nie wróciłaby do ekspresu automatycznego, bo smak kawy rekompensuje włożoną pracę (nie pijamy jednak z mlekiem).
Także moja rada byłaby taka-kup dobry młynek, ekspres i wypróbujcie. Jak będzie potrzeba, to dodatkowo kupcie spieniarkę do mleka (tutaj się zgodzę, że spienianie mleka dość mocno wydłuża czas przygotowywania kawy-ale efekt jest też dużo lepszy).
Musisz jednak mieć światomość, że tutaj każda zmiana ziaren wiąże się z ustawianiem młynka/ekspresu na nowo-tym akurat ja się zajmuje ;)
*piszę to jako początkujący zabawę z kawą.

*jeszcze dodam-nie znam Twoich wymagań, ale wajha nie da Ci powtarzalnych wyników. Ja kupiłem: MHW-3BOMBER Flash (nie mogę postować linków) i w pewnym stopniu automatyzowuje to proces tampowania ;) Jestem bardzo zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2025, 11:16:23 wysłana przez ranGo »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marzec 2025, 20:57:04 »
@micpli podoba mi się Twoja wypowiedź :).

Offline Mateusz9

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2025, 15:23:33 »
Dzięki za poradę, prowadzę negocjacje z małżonką  :sciana:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi