Autor Wątek: Pierwszy ekspres automatyczny do +/- 3000  (Przeczytany 1455 razy)

Offline parcu

Pierwszy ekspres automatyczny do +/- 3000
« dnia: 02 Marzec 2025, 21:00:12 »
Dzień dobry,
na wstępie ogromna prośba do Pana moderatora o niezamykanie tego wątku - przeczytałem w ciągu kilku ostatnich dni zdecydowaną większość wątków tego typu (opublikowanych do ~3 lat wstecz) wyciągając z nich naprawdę sporo wartościowych informacji, niestety nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Pozwólcie, że przejdę do rzeczy. Przymierzam się powoli do zakupu pierwszego w życiu ekspresu automatycznego. Kwota, którą planuję przeznaczyć na ten cel to okolice 3000 zł:
- zarówno do kaw czarnych jak i mlecznych, jednak z przewagą tych drugich (średnio 2-3 kawy dziennie);
- oprócz względnie małej awaryjności bardzo zależy mi na tym, aby był prosty w użytkowaniu, czyszczeniu (z wyjmowanym blokiem zaparzającym itp.);
- z tego samego powodu co powyżej preferowałbym raczej system spieniający mleko z rurką (którą można włożyć bezpośrednio do kartonu z mlekiem) aniżeli z dedykowanym pojemnikiem na mleko;
- przydałaby się także możliwość użycia zmielonej kawy z zewnętrznego młynka (dwa pojemniki: jeden na ziarnistą, drugi na zmieloną).

Ponadto mam zainstalowany w domu system filtrujący i zmiękczający wodę pitną - jest ona krystalicznie czysta, nie ma żadnego problemu z kamieniem, a filtry wymieniam regularnie. A więc - z uwagi na to oraz na niewielką liczbę przygotowywanych dziennie kaw - zależy mi na tym, aby w nowo nabytym sprzęcie mieć kontrolę nad czynnościami takimi jak odkamienianie czy wymiana filtrów, czyli robieniu tego dopiero wtedy, kiedy ma to już jakiś sens. Czytałem natomiast, że ekspresy danych producentów nie lubią zbyt miękkiej wody :mhh:.

Odnośnie samej marki - widziałem, że na forum najczęściej polecane są NIVONA oraz Melitta. Która będzie lepsza uwzględniając powyższe? Oczywiście nie ograniczam wyboru tylko pomiędzy tymi dwoma brandami.
Co więcej, poszczególne modele różnią się jedynie jedną cyferką / literką (czego nie można powiedzieć o cenie).
Z góry serdecznie Wam dziękuję za jakąkolwiek sugestię :ok:.

Offline ozeh

• Ekspres: szukam
  • Młynek: szukam
Odp: Pierwszy ekspres automatyczny do +/- 3000
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marzec 2025, 20:16:22 »
Chętnie się podłącze, bo musze kupić dla "rodziny" właśnie wersję ekspresu do 3K z nastawieniem na latte :)

brałem pod uwagę jeszcze De'Longhi

ale poczekam na werdykt forum

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi