Autor Wątek: Młynek głównie pod espresso ~1000zł  (Przeczytany 1668 razy)

Offline kaswob

Młynek głównie pod espresso ~1000zł
« dnia: 25 Luty 2025, 18:46:26 »
Dzień dobry,

szukam młynka głównie pod espresso (w planie eksperymenty z metodami przelewowymi) w budżecie ~1000zł. Po przejrzeniu wielu wątków/obejrzeniu porównań, na ten moment moim faworytem jest DF54, jednak mam kilka wątpliwości - tym bardziej, że z tego co widzę w tym momencie jego dostępność jest dość ograniczona.

Pierwszym młynkiem, który rozważałem był Fellow Opus, jednak DF54 wydaje się być sporo lepszą opcją pod espresso? DF64 - tu pytanie, czy różnice między modelem 54 a 64 to tylko szybkość mielenia i ewentualna możliwości modyfikacji (np żarna SSP), czy jednak coś więcej? Po przejrzeniu forum wpadłem też na wątek z używanym Eureka Mignon Specialita w cenie nowego DF54 - warto?

Nie ukrywam, że opcji jest bardzo dużo i ciężko mi się na coś zdecydować - będzie to mój pierwszy bardziej 'poważny' młynek, do tej pory używam DeLonghi KG89. Który z tych młynków będzie najbardziej godny polecenia? A może jednak zupełnie coś innego?

Ekspres to na ten moment DeLonghi Dedica, jednak w najbliższym czasie zamierzam go wymienić na Gaggie Classic (po głowie chodzi mi modyfikacja Gaggiuino) lub coś podobnego.

Offline Cloud

Odp: Młynek głównie pod espresso ~1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marzec 2026, 13:04:36 »
Widzę, że nie ma żadnej odpowiedzi. Mam dokładnie ten sam set i także zastanawiam się obecnie nad zmianą, począwszy od młynka. Rozważam obecnie Starseeker E55Pro. Mogę zapytać na co się zdecydowałeś i jak Twoje wrażenia z zakupu?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marzec 2026, 14:07:44 »
Z młynkami ze stajni DF jest chwilowy problem z dostępnością. Z uwagi na konflikt na bliskim wschodzie dostawa na Europe jest opóźniona i spodziewamy się jej dopiero w 2 połowie czerwca.

Nam zostało tylko kilka sztuk DF54 w kolorze białym, ewentualnie będą białe (może też czarne) DF64 ale będę miał potwierdzenie dopiero za około 10 dni.

Możesz zwrócić uwagę na młynki AVX CG301 oraz CG305 - póki co nieźle sobie radzą, tyle że nie są młynkami stricte do alternatyw ale zakres przemiału pozwala na ustawienia pod przelewy oraz są dostępne do nich pompki jak w DF.

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-avx-cg301-czarny/

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-avx-cg305-czarny/

Offline Alastor

• Ekspres: Melitta Epour ,Kawiarka , Aeropress , V 60
  • Młynek: DF 54 , Wilfa Uniform Evo , Timemore C5
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marzec 2026, 21:37:08 »
Cześć. Posiadam DF54 ,także eksperymentowalem z przelewami na nim .
Szczerze?  Tak ,można eksperymentować, tylko po co ? DF sprawdza sie przy espresso, to moja osobista opinia
jednak jesli chodzi o przelewy hmmm ,da sie ale szału nie ma.
 Mam Wilfe Evo i mimo 64 mm żaren też zada nie urywa jesli chodzi o efekt finalny ,drip i aeropres wychodzą fajne ale brakuje im tego czegoś  co według mnie uzyskuje sie  przy mieleniu młynem  ręcznym .
 Raczej ciężko bedzie mając jeszcze z góry ustalony budżet.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi