Autor Wątek: Rozmiar kapsułek do kawy  (Przeczytany 3989 razy)

Offline k0cur

Rozmiar kapsułek do kawy
« dnia: 25 Luty 2025, 09:01:25 »
Witam wszystkich serdecznie. Mam problem, który dla większości z Was może wydać się głupi, ale liczę, że na forum znajdzie się dobra dusza, która udzieli pomocy. Otóż potrzebuję znaleźć takie kapsułki do kawy, których średnica wynosi około 3,5 centymetra. Wiem, że teoretycznie mógłbym zakupić po opakowaniu w każdym standardzie i pomierzyć, ale to trochę bez sensu.
Uprzedzając pytania po co mi to - od wielu lat jestem dość aktywnym kamperowiczem. I jednocześnie człowiekiem, który bez kawy z rana nie potrafi funkcjonować. Na wyjazdach zawsze królowała kawiarka (bialetti) i od niej zaczynał się dzień. Ostatnio zmieniliśmy kampera na nowszy model i o dziwo w standardzie przy kuchni są całkiem fajne uchwyty na kapsułki do kawy. A że używanie kawiarki ma pewne mankamenty na wyjeździe pomyśleliśmy, że można by się zaopatrzyć na wyjazdy w takiego kapsułkowca. Ale że z miejscem krucho, to fajnie by było te uchwyty wykorzystać. No i właśnie w tych uchwytach mieścić się będą kapsułki o średnicy nie przekraczającej 3,5 centymetra.... Może to głupie wybór ekspresu uzależniać od gadżeta na ścianie kampera, ale póki co chcemy iść w tym kierunku. Czy jakaś dobra dusza pomoże w znalezieniu właściwego standardu?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Rozmiar kapsułek do kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Luty 2025, 17:16:39 »
To będą zapewne kapsułki nespresso one mają ok. 37 mm średnicy i jest to najpopularniejszy standard kapsułek.

Ja osobiście wolałbym jednak coś typu Kazak Rota jeśli miałoby być espresso lub do większych kaw AeroPress. Choć kapsułki na pewno będą prostsze w przygotowaniu.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2025, 21:45:46 wysłana przez krystians »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline k0cur

Odp: Rozmiar kapsułek do kawy
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2025, 11:06:17 »
Dziękuję wam bardzo serdecznie. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Jesteście niesamowici.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi