Autor Wątek: Aya Coffee  (Przeczytany 855 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Aya Coffee
« dnia: 23 Luty 2025, 17:40:52 »
Taka kolba bez kolby, cena znośna, mobilność i wygląd suszarki do włosów. Minimum możliwości regulacji, niby fajne i gdyby robiło prawdziwe espresso to mogło by być coś fajnego, również jako alternatywa dla kapsułek. Mnie zainteresowało chociaż jakoś nie bardzo wierzę w ten profesjonalizm, bardziej jako ciekawostka ale może się mylę. 

https://aya.coffee/

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aya Coffee
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2025, 19:13:27 »
Wygląda ciekawie. "Kolba" przypomina Kazaka ;).

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2025, 21:53:47 »
Mam nadzieję, że zaparzacz lepszy niż etykieta kawy z subskrypcji...

https://aya.coffee/wybor-kawy-aya/

Mieszanka HOT AFRICA & South America, skład: 20% Indonezja. Africa jest w nazwie pierwsza i sugeruje wiodący udział w mieszance a jest 60% Brazki, 20% Kenii. Równie dobrze mogło być Hot Asia & South America.
Jak wiele widziałem, tak określenia "Body: papaya, mango, orange, caramel" jeszcze nie. Jest wiele sposobów określania cielistości, ale o cielistości pomarańczy jeszcze nie słyszałem ;)

Pozdrawiam,
Paweł
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2025, 21:56:09 wysłana przez mr_blend »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2025, 23:42:25 »
Opisy kaw w takich nietypowych przedsięwzięciach są super lekturą ;).

Ale skoro jesteśmy przy pojęciu "body", muszę trzy grosze dodać. "Cielistość" jest trudnym dla mnie słowem w odniesieniu do kawy i nie lubię go, chyba że... espresso miewa cielistą cremę? W fizyce mówimy o "ciałach" w odniesieniu do substancji, np. "ciało stałe", "fizyka ciała stałego". W kawie mamy substancje stałe rozpuszczone/zawieszone w wodzie, więc "body" powinno się też tłumaczyć na ciało i już. Podobnie we włoskim, jest to "corpo" czyli ciało. Kawa może mieć duże i małe ciało, bo ma dużo albo mało ciała (stałego) ;).

To tylko moja luźna dyskusja o kawowej nomenklaturze, moje skromne wątpliwości i odczucia językowe, ale sprawa z pojęciem "body" jest poważna i naukowa. Na ogół dajemy sobie zrobić "wodę z kawy" za pomocą tego określenia. Kiedyś już gdzieś pisałem tutaj o historii z "maślanym body" czyli z maślaną cielistością ;). Podobne tego typu określenia są nieścisłe i ciężkie do zrozumienia, do naszej wzajemnej komunikacji. Tutaj pisze o tym zagadnieniu Morten Munchow, jak zwykle on, bardzo merytorycznie i naukowo:

-->> https://coffee-mind.com/what-is-body-in-coffee/

Dopiero teraz zwróciłem uwagę na ten "Flavor Wheel" wg Coffee Mind. Dobrze to wygląda i ma sens:

To co robią ci sympatyczni Duńczycy bardzo przypomina mi prace Włochów z Centro Studi Assaggiatori. Włosi już dawno temu wzięli się za opisywanie kawy (i innych produktów) naukowo. Morten i Ida robią to również naukowo. To mi się podoba :).
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2025, 23:49:14 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi