Autor Wątek: DELONGHI EC330S - zmiana sitek  (Przeczytany 13695 razy)

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
DELONGHI EC330S - zmiana sitek
« dnia: 11 Marzec 2015, 14:54:40 »
Witam

w toku dyskusji na forum o wymianie ekspresu na nowy zasugerowano mi w moim obecnym przeróbkę sitek.
Zostałem przekierowany do tego wątku: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=39.0
No niestety moje sitka mają inną konstrukcję, nie mają podwójnego dna na sitku itd...itp...

Naszła mnie taka myśl by nie przerabiać istniejących sitek tylko dokupić inne.
W kolbie, otwór na sitko ma średnicę, 54 mm - wydaję mi się ,ze powinno mi się udać dopasować jakiś zamiennik, ale mam jeden problem.
Wszystkie sitka , które udało mi się namierzyć na sieci, mają górny rant nie wykonany na płask ale wypukły, a to może uniemożliwić mi wpięcie kolby do ekspresu?

czy ktoś walczył z tym tematem i może mnie naprowadzić co i jak?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: DELONGHI EC330S - zmiana sitek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marzec 2015, 15:42:28 »
Wrzuć zdjęcia sitka z obu stron i wnętrza kolby.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marzec 2015, 16:37:15 »
W DeLon podobno tylko plastik ze spodu się wyciąga - zobacz czy to tak jak u ciebie:

LMWDP #469

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marzec 2015, 16:51:35 »
W EC820 miałem sitko z podwójnym dnem.

Offline imrowai

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marzec 2015, 17:46:10 »
Moje rozwiązanie jest identyczne jak to na filmiku od DrUsagi  (nie wiem jak umieścić zdjęcie w poście - linkuje z fotosika i wyskakuje mi komunikat, że "Sorry, you are not allowed to post external links.") - cieszę się ,że to okazuje się tak proste :)

co budzi moje wątpliwości - powierzchnia dziurek w sitku - te które widziałem mają ich zdecydowanie więcej niż to z mojego ekspresu

A wracając do filmu - czy ta kawa nie parzy się za szybko? Trochę chyba wolniej powinien ten proces przebiegać - dobrze mi się wydaje?
Ja jestem po pierwszej próbie bez tej plastikowej części... :doh:... przez stosunkowo, jak mi się wydawało mocno ubitą kawę, która była zmielona podobno pod ekspres ciśnieniowy woda przeszła błyskawicznie.... jak bym miał czekać przepisowe 25 sek to wyszły by 4 espresso jak nie lepiej... daleka droga przede mną :\

« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2015, 18:39:36 wysłana przez imrowai »

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marzec 2015, 19:19:24 »
Patrzę, że ta kolba to chyba dokładnie to samo co w moim (EC155). Faktycznie można się bawić przerobionym sitkiem ale z doświadczenia wiem, że to strasznie "upierdliwe" - ta blacha z gumką wylatuje i w ogóle ;)

Ja kupiłem zwykłe sitko (delonghi 607731) i oprócz tego, że okazało się mieć troszkę zbyt małą średnicę to jest elegancko. Różnicę zniwelowałem owijając sitko taśmą teflonową i teraz wchodzi "na wcisk". Do sitka wchodzi prawie 14g kawy i można osiągnąć niezłe efekty. Zdjęcie na zachętę w załączniku :)

Z tego co wiem to w EC145 były zwykłe sitka i te powinny mieć dokładnie taki wymiar jak trzeba - ale głowy nie daje.

Offline imrowai

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marzec 2015, 20:32:20 »
wow - jeden obraz jest wart 1000 słów - muszę zacząć od kupna młynka i opanowania tego ekspresu co mam, bo jak widać, ma on nieodkryte jeszcze przeze mnie możliwości...

A co do tematu mojego pytania - na Allegro widzę gotowe sitka, które powinny pasować - aż wstyd, ze nie sprawdziłem tego zanim założyłem temat  :-[

Offline imrowai

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwiecień 2015, 20:01:31 »
Tak dla potomnych :):
Kupiłem sitko Delonghi 6032109900 Nr. kat. 735-KY-0791 - pasuje idealnie....
Młynek też już mam :) ale do efektu jak ze zdjęcia @mariuszdbki to się nawet nie zbliżyłem :\ daleka droga przedemmną.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi