Autor Wątek: ekspres kolbowy do 1500 pln  (Przeczytany 1639 razy)

Offline adamx25

• Ekspres: Delonghi EC 850M
  • Młynek: Eureka Mignon
ekspres kolbowy do 1500 pln
« dnia: 17 Luty 2025, 11:00:54 »
Witam wszystkich.

Dzień dobry,

Kilka lat temu zacząłem się trochę interesować tym, jak zrobić dobre espresso w domu. Po wielu rożnych kombinacjach :-) doszedłem do aktualnego stanu: młynek Eureka Mignon i ekspres Delongi EC 850M. Niestety ekspres się zużył a ostatecznie zepsuł.  Wywala wodę spod uszczelki grupy ( to chyba nie problem bo można wymieni uszczelkę), jak uruchomię dolewanie gorącej wody to przez chwilę leci normalnie a potem zaczyna częściowo płynąć przez grupę by skończyć płynąć tylko grupą ( to chyba elektrozawór do wymiany) Ponadto powycierały się wszystkie guziki i jeszcze trochę innych drobnych mankamentów. Tak czy inaczej naprawa wydaje mi się nieopłacalna.
Rozważam też zakup takiego samego, nowego ekspresu. Teraz można kupić  poniżej 900 pln, lub czegoś innego. Nie mam doświadczenia z innymi ekspresami korbowymi   ( poza marketowymi)
W związku z tym proszę o poradę co kupić aby może trochę zwiększyć poziom:-) Chciałbym też normalną dyszę do spieniania mleka  ale niekoniecznie.
Najważniejsze moje pytanie brzmi: czy jak kupię nieco droższy ekspres to będzie różnica w smaku espresso?  Czy dopiero ekspres z PID da różnicę? Może coś używanego?

Kiedyś usłyszałem że najważniejszy jest młynek i tego się trzymam. :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2025, 11:25:13 wysłana przez Fux »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: ekspres kolbowy do 1500 pln
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2025, 11:33:49 »
Jak chcesz używany, to mogę mieć Rancilio Silvia PID. Dysza pary tu jest bardzo dobra.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Luty 2025, 11:52:00 »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Luty 2025, 23:11:30 »
Założyłem podobny temat chwilę wcześniej (dla bliskiej osoby). W tej chwili z dostępnych opcji w tym budżecie masz breville mini barista za niecałego tysiaka, albo AVX em tb1. Delonghi to fajne budżetowe maszynki, czyli jak chcesz tani kolbowy albo automat z "marketu" to najlepszy wybór. (no może poza Avx snow white) Sam używałem i kolby delonghi kiedyś , ciągle automatu w biurze, który ma się dobrze i kawy złej nie robi....jednak w stosunku do ekspresów na grupie 57 lub 58mm to zabawki. Z używek poszukaj Ascaso Dreama ( z luzem znajdziesz na grupie 57mm, nie wiem jak nowszy model na grupie 58mm ). Mają swoje wady, ale kawę robi dobrą. Dyszy nie testowałem. Odpowiadając na Twoje pytanie o różnicę- tak będzie duża. Młynek masz oki. Czy PID jest potrzebny....i tak i nie. Przypadkiem wszedłem w posiadanie Dream'a bez Pida, a że mój Ascaso Uno Prof  PID poleciał na serwis to w codziennym użyciu jest teraz owy Ascaso Dream. Espresso robi bardzo dobre...stwierdzam, że mógłbym żyć bez pid'a jakby co. No ale jak jest budżet lub można go naciągnąć to dlaczego nie celować w ekspres z Pidem. Zabawa temperaturą też jakieś korzyści daje.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Luty 2025, 10:18:45 »
Ewentualnie jak nie boisz się zakupu przez Alibaba - możesz spróbować zamówić Mieluxa EM3801 , jak ja i kolega @DoreK
Po negocjacjach powinieneś zmieścić się w 1500 PLN z przesyłką DDP ewentualnie lekko przekraczając budżet - bo trzeba domówić NPF-a od producenta - uszy portafiltra trochę inne od E61, ale 58mm jest.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Luty 2025, 12:11:58 »
Polecam EM3801, ale należy mieć na uwadze właśnie pewne ryzyko. W tej cenie najbardziej kompletny sprzęt, w mojej ocenie. Na YT znajdziesz długi materiał na jego temat. Aktualnie z tego co słyszę od innych osób, w przypadku pojedynczego zamówienia dostępny jest tylko kolor srebrny.

Offline adamx25

• Ekspres: Delonghi EC 850M
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Luty 2025, 16:54:03 »
Dziękuję za informacje.  Chyba spróbuję kupić na Alibaba. Mam tu też pytanie. Kupowaliście jako próbka do celów biznesowych czy do użytku osobistego? Jest jakaś różnica w podatkach?

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Luty 2025, 18:33:36 »
Ja jako próbka - musiałem dać do DHL-a oświadczenie, że nie wprowadzę do obrotu. W podatkach raczej bez różnicy - tu i tu VAT. Ponegocjuj z nimi warunki DDP(delivery duty paid) wtedy nie będziesz miał jazdy z odprawą celną (wszystko załatwia Chińczyk). Lepsze warunki frachtu dał sprzedawca od  kol. @DoreK (pod jego filmem na YT masz namiary).

Offline Doctor500

• Ekspres: Melitta CI
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Luty 2025, 18:58:59 »
Ja zamówiłem od nich i niestety muszę powiedzieć że są niesłowni. Miesiąc temu zapłacone a do dziś nie wysłane. Mówią że cały czas w produkcji! W 1500zł nie ma szans żeby się zmieścić razem z przesyłką.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2025, 23:21:00 »
Niestety rozstrzał cenowy jest wysoki. Na przykład dostawałem sygnały, że jest taniej, a też (na rodzimym rynku) że z wysyłką wychodzi więcej.

Ja przez miesiąc pisałem ze Sprzedawcą zanim ostatecznie dokonałem zakupu. Od początku informowałem że kupuję do użytku prywatnego, do domu. Zapłaciłem za sam sprzęt+dostawa i już było DDP. Więc duże zaskoczenie. Niestety wiele wskazuje że miałem bardzo dużo szczęścia, chociażby też z tej przyczyny że udało mi się kupić w kolorze czarnym.

Mam nadzieję że uda się rozwiązać problem kolegi powyżej, zwłaszcza że obsuwa jest po stronie fabryki.

Niestety takie zakupy wiążą się z pewnym ryzykiem (zwłaszcza z dłuższym czasem realizacji) ale o ile płacimy kartą i dokonujemy płatności wewnątrz Alibaby to nie ma co się martwić, bo w przypadku przekroczenia terminu dostawy narzuconego przez Alibabę można żądać rekompensaty albo zwrotu (nie pamiętam dokładnie), a jeśli Alibaba nie pomoże to jazda z procedurą chargeback.

Offline 6ill6o

• Ekspres: V60, kawiarka, french press
  • Młynek: Wilfa Svart
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2025, 11:40:43 »
Jak chcesz używany, to mogę mieć Rancilio Silvia PID. Dysza pary tu jest bardzo dobra.

@kawosz17 Napisz proszę coś więcej, jestem zainteresowany.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi