Autor Wątek: DeLonghi EC9355.BM po serwisie robi masakryczną kawę  (Przeczytany 581 razy)

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
DeLonghi EC9355.BM po serwisie robi masakryczną kawę
« dnia: 16 Luty 2025, 15:36:18 »
Cześć!
Przez 2 lata używałem DeLonghi EC9355.BM. To kolbowy automat z młynkiem i tamperem. Manipulując grubością przemiału i wielkością dozy udawało mi się ustawić czas ekstrakcji około 25-28s co dla nas i tak było idałem po przesiadce z Jury na której nigdy nie uzyskałem takiej ekstrakcji (ograniczenie młynka) i takiego smaku. Niestety coś zaczęło się dziać z młynkiem. Miałem już ustawioną maksymalną grubość przemiału a ekstrakcja trwała za długo. Ekspres poszedł do serwisu (na gwarancji). Po miesiącu wrócił i od początku nie wiem co jest nie tak? Najprawdopodobniej był wymieniony młynek i nie wiem co jeszcze. Kawę mielę (używam raczej jednej, rzadko robię zmiany) już drobniej niż przed serwisem a ekstrakcja jest na poziomie max 15s. Kawa jest okropnie kwaśna i nie da się pić. Bardzo uważnie sprawdzam ciastko. Nie widać kanałów, pęknięć. W dotyku jest równe i zwarte. Woda przelatuje przez portafilter jakby były kanały albo kawa była za grubo zmielona, ale tak nie jest. W smaku czuć już mułek od bardzo drobnego przemiału.  Barometr pokazuje dość niskie ciśnienie przy ekstrakcji. Co robię źle, albo co może być nie tak? W poniedziałek będę miał Lelit Bianca ale DeLonghi chciałbym uratować i oddać znajomym. Co Wy na to?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: DeLonghi EC9355.BM po serwisie robi masakryczną kawę
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Luty 2025, 18:16:39 »
Czy to może ta sama paczka kawy, która była otwarta przez ten miesiąc? Bo trochę wygląda jakby była zwietrzała kawa. Jak długo od wypalenia? Próbowałeś innej kawy?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Luty 2025, 18:16:48 »
Kanałowanie może pojawić się również, gdy jest zbyt drobny przemiał. Ciśnienie może wzrastać do dużej wartości i "siłowo" tworzyć kanały, wtedy ciśnienie spada.

Eksperymentuj z drobnością mielenia, organoleptycznie sprawdź, czy faktycznie przemiał jest odpowiedni, stosuj odpowiednią ilość kawy w koszyczku.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Luty 2025, 20:29:21 »
Czy to może ta sama paczka kawy, która była otwarta przez ten miesiąc? Bo trochę wygląda jakby była zwietrzała kawa. Jak długo od wypalenia?
Oczywiście, że to nie ta sama paczka. Kupuję świeża (2 tygodnie od palenia). Korzystam z lokalnej palarni. Kawa mi bardzo pasuje. Kupuję ja regularnie i jest dość powtarzalna. Paczka nie stoi dłużej niż 2 tygodnie.
Próbowałeś innej kawy?
Próbowałem innych kaw. Efekt ten sam.

Eksperymentuj z drobnością mielenia, organoleptycznie sprawdź, czy faktycznie przemiał jest odpowiedni, stosuj odpowiednią ilość kawy w koszyczku.
Zrobiłem naprawdę dużo różnych kombinacji. Dlatego odezwałem się na forum, bo czuję się już bezsilny.
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2025, 20:34:45 wysłana przez mst »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Luty 2025, 21:35:30 »
Ok, czyli najprostszy scenariusz wyeliminowany. Może coś źle złożyli naprawiając młynek.
Na pewno warto się skontaktować z serwisem i podać jakie są objawy i co sprawdzałeś. Zapytać o wykaz wykonanych przez nich procedur jeśli nie dostarczyli z ekspresem, i o to co proponują w związku z zaistniałą sytuacją.

Offline mst Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2025, 22:01:30 »
@krystians Wydaje się, że to najlepsze rozwiązanie. Dzięki!!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi