India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe ;

Autor Wątek: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 11678 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3162
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Kwiecień 2018, 18:57:13 »
Spróbuj z ciut mniejszym lub większym ratio, pokombinuj trochę z dozą, przeciągnij lekko czasowo albo skróć... Nikt Ci tu nie podpowie konkretnie, musisz sam kombinować.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3772
  • Pomógł: 53
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Kwiecień 2018, 21:09:44 »
Spróbuj większe ratio i krótszą ekstrakcję.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Kwiecień 2018, 21:35:06 »
Spróbuj większe ratio i krótszą ekstrakcję.

Innymi słowy - grubiej zmielić i zwiększyć uzysk? Chce się upewnić, że rozumiem „większe ratio”. Dzięki!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Wiadomości: 1040
  • Pomógł: 21
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, C40
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Kwiecień 2018, 21:42:55 »
Jak chcesz rozumieć co się dzieje z kawą zmieniaj jeden parametr na raz.
Zacznij od mielenia grubiej I sprawdź czy smak idzie w dobrą stronę.
---
Paweł
Colonna - BENEFICIO MONTE BRISAS

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Kwiecień 2018, 08:07:49 »
Tak zrobiłem - krok po kroku, najpierw przemiał (skróciłem ekstrakcję do 20 sekund), potem zwiększyłem ratio do około  1:2,5. Zdecydowanie pomogło na gorycz,  każdy z kroków po trochę. Tzn. kawa wciąż jest bardziej gorzka niż cokolwiek, ale ta goryczka nie miażdży już tak bardzo.
Z mlekiem jest super, w espresso jest Ok, ale chyba to nie moja bajka.
Z innych obserwacji - kawa jest bardzo fotogeniczna podczas ekstrakcji - lej z NPFa jest pięknie gruby i leci ładny syrop.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Wiadomości: 1040
  • Pomógł: 21
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, C40
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Kwiecień 2018, 09:01:25 »
Bo z kawą nie ma co walczyć, wydobywamy to co ziarenko ma a nie naginamy do naszego wyobrażenia ;)
A jeszcze w ramach eksperymentu zwiększ ciut dozę 0,5-1g, ale uzysk zostaw w okolicach 1,5-1,7 masy kawy. Zobacz jak Ci to zasmakuje.
---
Paweł
Colonna - BENEFICIO MONTE BRISAS

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1582
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: Ascaso Arc ++
  • Młynek: Macap M2M ++
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Kwiecień 2018, 11:45:09 »
Spróbuj jeszcze zmienić temperaturę - ja czasem schdzę aż do 88 stopni.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R
  • Młynek: Rocket Fausto
India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Kwiecień 2018, 18:12:35 »
A jeszcze w ramach eksperymentu zwiększ ciut dozę 0,5-1g, ale uzysk zostaw w okolicach 1,5-1,7 masy kawy. Zobacz jak Ci to zasmakuje.
Niesamowite. Przyznaje, ze podszedłem do sugestii sceptycznie, a tu popatrz - wyczuwam coś, co nazwałbym leciutkim kwaskiem, ale takim aromatycznym, nie wiem co to za aromat. Ale mi smakuje. Do tego dużo mocniejszy posmak czekolady.

Tu zastosowałem:
- większa doza 18g -> 19g
- ekstrakcja trwała 16s (wcześniej już ją przyśpieszałem dając grubszy przemiał), żeby uzyskać ~1:1,5
- temp 92-93 stopnie

Jest to zdecydowanie jedna z lepszych prób na tej kawie. Ale ...

Spróbuj jeszcze zmienić temperaturę - ja czasem schdzę aż do 88 stopni.

Tę wskazówkę zastosowałem najpierw. Bardzo mi podeszła, bo na początku czuć zdecydowaną kwaskowatość, rzekłbym, że cytrusową, albo raczej taką zwyczajną i przyjemną. I rownież dużo mocniejszy posmak czekolady.
Ten strzał uznaję rownież za jeden z lepszych.

Parametry (może ktoś skorzysta):
- doza 18g
- ekstrakcja 20s
- ratio okolice 1:2
- temp ~88 stopni

Suma tych dwóch poprawek jest bliższa efektom obniżenia temperatury do 88 stopni.

Mimo, że nie jest to moja ulubiona kawa, to dużo się dziś na niej nauczyłem :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything