Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1000zł  (Przeczytany 1003 razy)

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
Ekspres kolbowy do 1000zł
« dnia: 11 Luty 2025, 13:47:09 »
Jak w tytule...zostałem poproszony przez siostrę o pomoc w wyborze nowego ekspresu kolbowego, budżet do 1000zł. Padł jej (mój stary zresztą) delonghi ecp31.21 pracujący z młynkiem graef cm702. Przyzwyczajony do swoich Ascaso Uno Prof Pid i Ascaso Dream siłą rzeczy nie mogłem zgodzić się na propozycję siostry (Krups Authentic, breville prima latte). Parę typów mam, ale chciałbym poznać opinię osób, które miały z nimi coś do czynienia:
-avx snow white (przeczytałem 12 stron dyskusji w poprzednim wątku...kusi ceną, pidem, kolbą, odstrasza miejscem na filiżanki i plastikowym holderem grupy, czy jak to się tam nazywa).
-avx EMTB1 (grupa 58mm, zawór 3D, ale nic więcej o nim nie wiadomo, nawet czy to bojler, czy termoblock) -dla mnie nr 2 choć fajnie , że ma timer.
-gaggia viva prestige (grupa 57mm, bojler alu...no właśnie coś tam było z tymi bojlerami)
-breville mini barista (grupa 58mm, coś tam idzie znaleźć na YT, termoblock, jakaś tam stabilizacja temp.)- dla mnie nr 1
-sage bambino (grupa 54mm, stabilizacja temp. niby na 93st.C co dla mnie jest dobrym kompromisem temp. dla większości kaw).

Kawy raczej mleczne, lungo, americano , lungo zalane zwykłym mlekiem itp.
Od siebie dodam, że fajnie jakby była jakaś namiastka zaworu 3D tak aby nie czekała na spadek ciśnienia i mogła wypiąć kolbę zaraz po ekstrakcji. Czy podgrzewana grupa/kolba jest koniecznością- szybkie przelanie gorącą wodą załatwia sprawę, a jak kolba masywna to temp. będzie trzymać. Mile widziane inne propozycję.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Odp: Ekspres kolbowy do 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2025, 19:13:19 »
Ja bym jeszcze dorzucił do listy Breville VCF125X. Jest grupa 58mm, termoblok, wbudowany PID (nie wiem czy można zmienić temp), zawór trójdrożny, jakaś prosta preinfuzja.

Edit: na Amazonie jest w ekstra cenie, nie zapomnij też o cashbacku na letyshops w razie czego zawsze to 5 dyszek w kieszeni. https://www.amazon.pl/dp/B07VPHD8L8/
Edit2: ee to zdaje się Breville Mini Barista z twojej listy :P wg. mnie też wygląda najrozsądniej, szczególnie biorąc pod uwagę cenę.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2025, 20:16:56 wysłana przez k3lt »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi