Autor Wątek: Przypalona kawiarka  (Przeczytany 2254 razy)

Offline Karlaszka

Przypalona kawiarka
« dnia: 10 Luty 2025, 12:38:46 »
Może ktoś poratuje 🙏🏻 ostatnio mąż zapomniał i zostawił kawiarkę na palniku kilka minut dłużej, nie przypaliła się od środka (stalowa Bialetti) ale na zewnątrz od spodu się przydymiła, zmieniła kolor na brązowawy. Trochę mnie to...wkurza i zastanawiam się czy i jak mogę tą kawiarkę wyczyścić i przywrócić do poprzedniego stanu żeby też jej nie zniszczyć... Ktoś coś? 😊

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Przypalona kawiarka
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Luty 2025, 14:24:30 »
Polerowanie bez gwarancji, że się uda.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Karlaszka

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2025, 15:13:51 »
Dziękuję za odpowiedź. Czyli czym radzisz polerować i jak?

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2025, 16:50:49 »
Osobiście zacząłbym od autosolu.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Luty 2025, 16:51:50 »
Delikatne właściwości ścierne ma magiczna gąbka (biała gąbka z melaminy) i można nią wyczyści sporo, choć czasami trzeba się namachać, natomiast jeżeli stal zmieniła kolor od przegrzania, to najczęściej tak już zostanie.

*ps. pomyślcie może nad zmianą metody przygotowania kawy, kawiarka jest chyba jedną z najgorszych ;)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Luty 2025, 16:57:50 »
Dla czego jest to najgorsza metoda? Jest to piękny rytuał przyrządzania kawy. Nie każdemu odpowiada, nie każdy lubi kawę z kawiarki, ale jak się ogarnie temat to wszystko jest na miejscu.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Luty 2025, 17:24:12 »
Ja tam lubię kawiarkę za klimat. A i lekkie przypalenie z zewnątrz też jest ok ;)

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Luty 2025, 17:34:51 »
Dla czego jest to najgorsza metoda?

(od 22 sekundy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Luty 2025, 18:19:40 »
Nie zauważyłem żeby Karlaszka skarżyła się na problematyczne działanie moki. Chęć ratowania urządzenia raczej wskazuje na coś przeciwnego

Z mojego doświadczenia, sporo zależy z jaką kawą i jak się używa kawiarki oraz czy na co dzień. Regularność ma duże znaczenie przynajmniej dla mnie. Im częściej wykorzystuję dane urządzenie, tym bardziej intuicyjnie się nim posługuję i z lepszymi efektami. Myślę, że moka jest bardziej wymagająca, niż aeropress. Jednak gdy używałem na co dzień kawiarki z średnio palonymi kawami do espresso, to byłem zadowolony z rezultatów.

« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2025, 18:22:43 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Luty 2025, 19:47:19 »
Mokka to jest fajne urządzenie, ale wg. mnie nie lubi zbyt jasnych kaw. BTW moi znajomi Włosi są fanami mokki i twierdzą, że to jest najlepsza kawa do naparzenia. Jeden gość zawsze miał przy sobie swój sprzęt na wyjazdach, bo twierdził, że jest najlepszy. Ale kawę lubią mocno paloną, średnie ich nie zadowala. I nie, nie ma problemu, że nie stać ich na dobry ekspres kolbowy.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Luty 2025, 19:56:17 »
A "moi" Włosi lubią średnio paloną kawę do kawiarki, chociaż z Sycylii pochodzą. Jak do domu jadą, też taką ze sobą zabierają. Po filmie z Mateuszem nie zmieniłem zdania, że parzenie w kawiarce nie jest najgorszą metodą.

Offline Karlaszka

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Luty 2025, 21:38:10 »
Poprzednią mokę, też Bialetti miałam przez lata, jestem i zawsze byłam zadowolona z metody przyrządzania kawy i jej smaku. Po prostu trafiło mnie to "przypalenie" i bardzo chciałabym ją najmożliwiej nieinwazyjnie wyczyścić.
Dziękuję i jestem wdzięczna za wszelkie podpowiedzi (nie wierzyłam, że ktokolwiek napisze, pierwszy raz w życiu biorę udział w jakimkolwiek forum  więc tak, zależy mi :D )

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Luty 2025, 22:43:05 »
Bardzo nam miło, że się odezwałaś. Myślę, że zdecydowanie za mało jest kobiet na tym foru, także ja zawsze zachęcam do pisania. Jak jest większa różnorodność, to jest ciekawiej.  Przypalenia ponoć dobrze zmywa szare mydło z sodą. Jednak nie wiem czy szorowanie takim zajzajerem nie zmatowi powierzchni. Ja w ten sposób szoruję czajniki z poprzypalanego tłuszczu i przeważnie pomaga. Ona całe są w takie mikro-ryski, mi to nie przeszkadza tak jak przypalony tłuszcz :) Wpierw nakłada się maziugę i zostawia na parę minut, a potem szoruje. Życzę powodzenia w ratowaniu moki :)
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2025, 22:49:01 wysłana przez krystians »

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Luty 2025, 08:40:53 »
@Karlaszka - jeśli to jest przypalenie, ale bez przebarwienia samego materiału, to z zewnątrz powinien wystarczyć środek do czyszczenia pierkarników. Psiknij, zostaw, zmyj gąbką (jeśli nie chcesz porysować, to łagodną stroną), w razie potrzeby powtórz. W środku może wystarczy odmoczenie z lekkim dodatkiem takiego środka, a potem parokrotne płukanie a najlepiej zagotowanie w tym wody, żeby pozbyć się ewentualnych resztek chemii.

A jeśli nie masz takiego zajzajeru i/lub boisz się go użyć, to na YT jest masa tutoriali "jak wyczyścić przypalony garnek", zwykle przy pomocy sody i octu.

Offline ikpara

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Luty 2025, 12:01:37 »
A "moi" Włosi lubią średnio paloną kawę do kawiarki, chociaż z Sycylii pochodzą. Jak do domu jadą, też taką ze sobą zabierają. Po filmie z Mateuszem nie zmieniłem zdania, że parzenie w kawiarce nie jest najgorszą metodą.
"Moi" to akurat z Turynu i Brescii czyli z północy. Rzymianie też zwykle używają w domu mokki + Lavazza Qualita Rosa, ale twierdzą, że kawa jest najlepsza w kawiarni.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi