Autor Wątek: Eureka Mignon do dripa - wymiana na ODE v2?  (Przeczytany 655 razy)

Offline strokemycocktus

• Ekspres: Rancilio Silvia V5
  • Młynek: Eureka Mignon
Eureka Mignon do dripa - wymiana na ODE v2?
« dnia: 03 Luty 2025, 17:03:18 »
Tak jak w temacie, mam podstawowy model Mignon - wyjściowo kupiony do espresso, ale ostatnio przerzuciłem się wyłącznie na dripa i do tego używam młynka. Nie do końca jestem zadowolony z wygody użytkowania pod single dose, jak i z jakości przemiału - mam wrażenie, że jest mniej równy i z większą ilością pyłu niż w ręcznym Timemore C1. Zastanawiam się nad zmianą i myślę nad Fellow ODE 2. Czy mogę się spodziewać zauważalnie lepszych efektów po tym młynku? Czy może lepiej spojrzeć na coś innego w podobnych pieniądzach?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Eureka Mignon do dripa - wymiana na ODE v2?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2025, 14:34:16 »
Twoje odczucia są trafne. Specyfika przemiałów do espresso jest na ogół trochę inna - więcej pyłu.  Moim zdaniem jako przelewowy single dose do domu Fellow Ode / Ode2 w zależności jak drobno chce się mielić, to bardzo dobra opcja. Ewentualnie kupić tanio Ode1 i dokupić żarna SSP MP. Za te pieniądze z elektryków przychodzi mi do głowy jeszcze tylko Wilfa Uniform. Przerobiłem oba i dla mnie każdy ma swoje plusy i minusy. Oba mielą bardzo dobrze i mają znikomą retencję. Został u mnie Ode2. Mieli szybko, równo w dużym zakresie. Dla mnie nic więcej nie potrzeba. Różnica między grubym mieleniem na standardowym młynku do espresso jest spora.

Ewentualnie ręczne typu 1Zpresso ZP6, J-Ultra, Comandante C-40.  Ja mam z ręcznych Kinu Classic oraz żarna do przelewów. Też bardzo fajnie się sprawdza, jednak obecnie używam głównie na wakacjach.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2025, 16:25:22 wysłana przez krystians »

Offline strokemycocktus

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2025, 19:58:56 »
Dzięki za odpowiedź.
Kupiłem i w pełni się zgadzam, dobra decyzja  ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Luty 2025, 21:27:31 »
Proszę bardzo, a co kupiłeś?

Offline strokemycocktus

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2025, 00:59:37 »
ODE 2

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi