Autor Wątek: "Kolbiarz" potrzebuje kupić automat... (Jura, Smeg, Saeco, czy coś innego?)  (Przeczytany 2463 razy)

Offline StewieG

Cześć wszystkim!
Mimo, że to mój pierwszy post już ładnych kilka lat jestem z Wami i bardzo dziękuje za pomoc przy wyborze mojego prywatnego sprzętu Lelilt. Przyszedł jednak czas, że muszę zakupić do "biura" jakiś automat a na tym zupełnie się nie znam, więc gorąca prośba do Was bo niedługo zwariuje, a nie ukrywam, że kolbowy ekspress troche mnie rozpieścił.

Zastosowanie:
- Espresso
- Lungo
- Americano
- GORĄCA WODA NA HERBATĘ (ważne!)

Życzenia:
- przyzwoite espresso/lungo
- "prestiżowy wygląd" (ma dodawać przestrzeni a nie jej ujmować)
- jak najprostsze menu a najlepiej manualne przyciski do każdego napoju (brak ekranu to plus jak np w Gaggia Naviglo)
- 30 kaw dziennie przez 5 miesięcy, przez resztę roku odpoczywa ;)
- bezawaryjna praca przy serwisowaniu co 2-3 lata

Zastanawiam się nad Jura E4, Saeco Royal oraz Smeg BCC12. Budżet, wiadomo, czym mniejszy tym lepiej, jeżeli warto dołozyć do Jury to pewnie tak zrobie, ale 4000zł nie chciałbym przekraczać.

Pomożecie?

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
Nie znam zbytnio modeli które bym mógł Ci polecić, ale patrząc na to co napisałeś czyli 30 kaw dziennie przez 5 miesięcy, a potem resztę roku ekspres odpoczywa to mogę Ci jedynie powiedzieć, że zrezygnował bym z takich marek jak Jura, Krups czy WMF, ponieważ posiadają wbudowane zaparzacze, które czyszczą się w trakcie użytkowania... Natomiast jeżeli ekspres będzie stał to istnieje duże prawdopodobieństwo niemal 100%, że pojawi się pleśń w środku...
Szukał bym czegoś w tym wypadku z wyjmowanym zaparzaczem i tutaj już zależy od ciebie jaki model potrzebujesz to sam musisz popatrzeć czy ma wymienione przez Ciebie programy i raczej jeżeli pojawią się kawy mleczne to bardziej z rurką do mleka niż pojemnikiem...

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Cześć wszystkim!
Mimo, że to mój pierwszy post już ładnych kilka lat jestem z Wami i bardzo dziękuje za pomoc przy wyborze mojego prywatnego sprzętu Lelilt. Przyszedł jednak czas, że muszę zakupić do "biura" jakiś automat a na tym zupełnie się nie znam, więc gorąca prośba do Was bo niedługo zwariuje, a nie ukrywam, że kolbowy ekspress troche mnie rozpieścił.

Zastosowanie:
- Espresso
- Lungo
- Americano
- GORĄCA WODA NA HERBATĘ (ważne!)

Życzenia:
- przyzwoite espresso/lungo
- "prestiżowy wygląd" (ma dodawać przestrzeni a nie jej ujmować)
- jak najprostsze menu a najlepiej manualne przyciski do każdego napoju (brak ekranu to plus jak np w Gaggia Naviglo)
- 30 kaw dziennie przez 5 miesięcy, przez resztę roku odpoczywa ;)
- bezawaryjna praca przy serwisowaniu co 2-3 lata

Zastanawiam się nad Jura E4, Saeco Royal oraz Smeg BCC12. Budżet, wiadomo, czym mniejszy tym lepiej, jeżeli warto dołozyć do Jury to pewnie tak zrobie, ale 4000zł nie chciałbym przekraczać.

Pomożecie?

Hej, a może Nivona Cube?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Airacobra

• Gość
FRESCO Questo M60 3999 PLN -
Wyższy model x85 - sporo przekracza budżet. 

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Ze wszystkich automatów z których pilem kawe najlepiej wypadała Jura e8

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
Może z tej okazji skorzystasz: https://www.pepper.pl/promocje/ekspres-do-kawy-jura-e6-piano-black-ec-i-inne-ekspresy-jura-at-mediamarktde-saturnde-985401

Osobiście gdybym szukał automatu, szczególnie Jury, to zaryzykowałbym (?) zakup w Niemczech - ceny bardzo często niższe o 1000 zł niż w polskich sklepach.

Offline StewieG

Nie ukrywam, że kusicie tą Jurą, ale Ziutek zwrócił uwagę na słuszną rzecz o której wcześnej nie pomyślałem, na dodatek serwis co roku, czy dwa lata będzie dość uciążliwy :(

Na Nivone Cube juz patrzyłem, ale jest ona "zbyt skomplikowana", to musi być jak najprostsze rozwiązanie, wciskasz JEDEN przycisk i gotowe.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
Nie ukrywam, że kusicie tą Jurą, ale Ziutek zwrócił uwagę na słuszną rzecz o której wcześnej nie pomyślałem, na dodatek serwis co roku, czy dwa lata będzie dość uciążliwy :(

Na Nivone Cube juz patrzyłem, ale jest ona "zbyt skomplikowana", to musi być jak najprostsze rozwiązanie, wciskasz JEDEN przycisk i gotowe.

Nie wiem czy nie wyszło by spoko cenowo i użytkowo jakiś model delonghi z karafka który ma możliwość właśnie gorącej wody i np karafki nie używać, tylko było by miejsce na szklankę na gorącą wodę, tak jak używacie to odstawić na ostatni dzień konserwację ekspresu typu odkamienianie czyszczenie, wyciągać zaparzacz i przemyć w razie potrzeby przesmarować są na internecie filmy od tego a jak nie to zaparzacz do delonghi około 100 zł i wymieniać co roku po okresie przestoju... Plusy są takie że pojemnik na wodę wysuwa się do przodu łatwy wg mnie w użytkowaniu tylko tak jak mówię pilnować się żeby Odkamieniać przed wyłączeniem na urlop czy co tam masz, ogólnie ekspresy są bezawaryjne jak pracują codziennie i ten długi przestój może być trudny jednak jak się będzie go przeglądać to myślę że będzie OK. Wiadomo filtr wody obowiązkowo by zminimalizować kamień w multi zaworze bo po takim dostaniu długim może działać może nie

Offline anbru

• Ekspres: Jura S8
Nie warto dokładać do Jury. Siemens lub WMF. Miałem oba. Jakiś czas temu napaliłem się na Jurę S8 i nie jestem zadowolony, szczególnie ze spieniacza mleka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi