Natrafiłem w wątku o Philosie na podobny problem – jeden shot wychodzi idealnie, a drugi leci o 5–6 sekund za szybko. Zastanawiam się, czy te młynki po prostu tak mają.
Jeśli tak mają, to znaczy, że coś jest nie tak - albo niespójne RPM (silnik?), albo nierówne żarna, albo po prostu schrzanione żarna (w co wątpię). Ewentualnie jakaś wada konstrukcyjna która powoduje przesuwanie się żaren/regulacji. Opcji jest wiele... Osobiście nigdy nie miałem takich problemów na lepszych młynkach SD.
Co do koszyków: zależy, czego oczekujesz.
Nie jestem fanem wydawania 200 USD na koszyki, bo piję głównie mleczne, czasem espresso, więc wypowiem się tylko na temat koszy, które sam przerobiłem.
Z "podstawowych" koszy, które mają pojedyncze dno/płaskie ścianki, to:
- VST (sprawdzony i solidny, kupowałem na Mokaconsorten, nieco ponad 700 otworów),
- MHW-3BOMBER DEX (aliexpress, więcej otworów bo ponad 800, więc większa ekstrakcja jednocześnie przy znacznie niższej cenie jak potrafisz kupować na tym portalu)
Koszyk z membraną (też płaskie ścianki rzecz jasna) testowałem tylko jeden:
- MHW-3BOMBER BEP 2.0 (aliexpress, wymaga drobniejszego przemiału od DEX ale jednocześnie niweluje nieco gorycz i kwasowość, aczkolwiek czyszczenie tej membrany z drobinek kawy jest bardzo trudne)
Dobre są kosze IMS-u, ale ich nie lubię bo nie są magnetyczne (a jednak sporo moich zabawek jest magnetycznych).
DEX był moim daily przez wiele miesięcy i bardzo sobie cenię ten koszyk, VST również (ridgeless w moim przypadku). BEP używam raz na jakiś czas, chociaż jest ciekawszym koszem. Kwestia przyzwyczajenia/preferencji.
Co do puck screenów, nie uważam by były one istotnym elementem w puck prepie, więc nie ma co na nie wydawać fortuny i wymieniać co chwilę (chyba, że jest się gadżeciarzem jak ja

).
Miałem plecionki, mam też te od MHW-3BOMBER (0,8mm) - te drugie są ładniejsze, lepiej wykonane i znacznie mniej podatne na wygięcia. Mam też wersje z tytanową powłoką (które preferuję z uwagi na wygląd i właściwości - mniej się rysuje, mniej przylepia się kawa). Szczerze, korzystam z nich głównie dlatego, że nie chcę sypać Cafizy co kilka dni.