Autor Wątek: Lelit Bianca czy La Marzocco Linea Mini  (Przeczytany 2999 razy)

Offline TomTom23

Odp: Lelit Bianca czy La Marzocco Linea Mini
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Luty 2025, 16:42:12 »
Przepraszam za może głupie pytanie - ale jeszcze się na tym za dobrze nie znam. Czym różni się profilowanie w Raphaelu w tym w Biance. Czy przy podobnej cenie dla forumowiczy lepiej kupić Raphaela czy Biancę. W specyfikacji wydają się bardzo podobne pomijając szybsze nagrzewanie w Raphaelu.
Dziękuję za podpowiedzi.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Luty 2025, 17:01:45 »
W Biance profilowanie odbywa się manualnie za pomocą łopatki na szczycie grupy, a więc trzeba ręcznie pilnować ciśnienia aby uzyskać ten sam efekt.

Raphale ma 3 zawory na drodze pomiędzy pompą a grupą kawową. każdy z nich możemy ustawić na zadane ciśnienie: 1 w zakresie 2-3 bary, 2 w zakresie 4-7 bar i 3 od 8 bar w górę do ciśnienia ustawionego na pompie. Dodatkowo z programatora można ustawić czas otwarcia każdego z zaworów.

A więc przykładowo można zastosować następujące ustawienie:
0-5 sekunda zaparzania - 2,5 bar --> 6-18 sekunda zaparzania - 6 bar --> 19 sekunda aż do zatrzymania - 9 bar.

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Luty 2025, 17:27:31 »
Czy dobrze rozumiem, że wprowadzenie profilu z malejącym ciśnieniem np. do 2 barów w ostatniej fazie parzenia jest niemożliwe?

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Luty 2025, 19:13:13 »
Czy dobrze rozumiem, że wprowadzenie profilu z malejącym ciśnieniem np. do 2 barów w ostatniej fazie parzenia jest niemożliwe?

Chciałem dokładnie o to samo zapytać.

Mam też inne pytanie: gdzie Essenza produkuje swoje maszyny? Jest sporo firm, które opisują swoje przedmioty jako "Design and Assembled in...", co zazwyczaj oznacza, że dany sprzęt został zaprojektowany i zmontowany np. w USA, ale wszystkie podzespoły pochodzą z Chin. Wydaje się, że Essenza może być przykładem takiej idei biznesowej. Firma jest teoretycznie odłamem innej niemieckiej dużej firmy, ale czy cała produkcja jest w Niemczech?

Jak wygląda jakość Essenzy w porównaniu z ECM/Profitec?

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Luty 2025, 19:32:22 »
Nie mam pojęcia jak wygląda jakość - ale bardzo podobnie wygląda ZILONG E61 - nawet nóżki ma identyczne. Kwestia manometrów i ich kolorystyki - to się da dogadać z fabryką.  2025-02-05 19.27.51 www.alibaba.com 64f36ecfeef2.jpg
Z Chin z frachtem w imporcie indywidualnym wyjdzie jakieś 1000 $, ale brak normalnego wsparcia serwisowego i gwarancji. Hmmm...

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Luty 2025, 21:31:36 »
Ten ZILONG podobny jest też do Profitec, ECM czy też Bianca :)

Ale jest to zupełnie co innego od Raphael. Przede wszystkim z tego co wyczytałem ZILONG jest ekspresem typu HX, a Raphael to 2B z opatentowaną konstrukcją grupy połączonej z bojlerem.
Ma 2 litrowy bojler pary z małym HX'em którego zadaniem jest wstępne podgrzanie wody która następnie wpada do bojlera (500ml) połączonego z grupą.

Ogólnie zdam pełną relację i odpowiem na więcej pytań po weekendzie jak już przetestuję dobrze maszynę :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Luty 2025, 07:58:10 »
Z Chin z frachtem w imporcie indywidualnym wyjdzie jakieś 1000 $, ale brak normalnego wsparcia serwisowego i gwarancji. Hmmm...

Ale 1000$ to chyba trochę za mało. Na alibaba cena to 1099 dla minimum 2 sztuk (do 500szt. :) ) + cło + transport z wagą 38kg (czyli wchodzimy w stawki paletowe) - patrzymy raczej na 1500$ :)

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Luty 2025, 13:42:17 »
https: //bit.ly/4jFali5
700$ + fracht 117$ + cło 49$ +vat 200$ + odprawa 50$ = 1116$ = 4500 PLN

« Odpowiedź #38 dnia: 06 Luty 2025, 19:38:53 »
Niemcy raczej niepocieszeni... ani historią Bellezzy, ani tym co obecnie prezentuje sobą Essenza: https://www.kaffee-netz.de/threads/essenza-es-geht-los.157606/
Cóż za burzliwa historia chińsko-niemiecka w tym przemyśle kawowym za naszą zachodnią granicą  :D

Stronę można przetłumaczyć w razie czego: https://free-website-translation.com/?pl

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Luty 2025, 20:00:01 »
Niemcy raczej niepocieszeni... ani historią Bellezzy, ani tym co obecnie prezentuje sobą Essenza:)

Serdeczne dzięki Panie Tukidydes.
Czyli jak zwykle - Chińczyk tanio wyprodukuje, my nałożymy z 300% marży, dołożymy chłyt martetindowy  w stylu "za projektem stoi niemiecki geniusz" "innowacyjna grupa E61" itd itp  i jakoś to będzie... Klient to idiota i ma się dać wydymać...  :lol2:
Jeden z Niemców podjechał pod siedzibę firmy w Heidelbergu i jej tam nie było.  :ups:

Nikt nie planuje na dalej niż na 3 lata EBITDA jest najważniejsza(po polsku "ZYSK JEST BOGIEM").  :picardpalm:
Tak działał Stellantis i obecnie do wszelkich modeli Fiata Alfa Romeo Citroena Jeepa wsadzają cudowny silnik 1,2 Puretech - bo nie ma innego i dziwią się, że sprzedaż idzie na 30%.
Tak skończono klika marek: Gerlach, Zelmer obecnie dogorywa Gorenje.

No i teraz można to porównać do naszych forumowych palarni Panów Andrzeja i Gorana - czy tam też się tak traktuje klienta?!
Panowie chapeau bas  :poklon: za konserwatywne podejście do klienta.
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2025, 20:03:04 wysłana przez Airacobra »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Luty 2025, 21:11:10 »
Jak czytaliście tamto forum to zauważyliście pewnie że udziela się tam ktoś ze sklepu który oferuje i ma na stanie do przetestowania te ekspresy i są nimi mile zaskoczeni. Rozwiązanie z saturowaną grupą e61 jest innowacyjne i nie widziałem takiego u żadnego innego producenta, a jak się sprawuje to już niebawem dowiemy się pewnie od Janusza. Tak jak wcześniej w przypadku Bellezy firma jest Niemiecka a produkcja w Chinach, to nic nadzwyczajnego i jak widać mają swoje ciekawe rozwiązania, a nie zmieniają tylko nazwę na Chińskim produkcie i sprzedają jako swój jak to ma nieraz miejsce. Sam zdecydowałem się na Bellonę bo wypadła lepiej pod paroma względami od Lelit Elizabeth. Kupiłem ją jako jeden z pierwszych jak nie pierwszy ze sprzedanych przez Janusza i służy do dzisiaj, co prawda ostatnio rzadziej ale przez wiele lat bez żadnego problemu.
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2025, 21:27:02 wysłana przez Artisz »

« Odpowiedź #41 dnia: 06 Luty 2025, 22:52:50 »
@Artisz , nie mam, i pewnie nie tylko ja, nic przeciwko temu, że te ekspresy są produkowane w Chinach. Jak wczytasz się w te wpisy ludzi na niemieckim forum, to zauważysz, że zarzuty dotyczą głównie sposobu uprawiania marketingu i prób pozycjonowania tej marki. Jest to najwyraźniej rodzaju start upu, bez sensownej siedziby, bez własnej technologii, który importuje i branduje ekspresy z Chin (nie najgorsze prawdopodobnie), a w sieci i broszurkach pozycjonuje się jako wyspecjalizowana firma z zapleczem, pomysłami i całą kadrą inżynierską gotową te śmiałe idee realizować w ramach działań małej, lokalnej, ale jednocześnie wyjątkowej manufaktury. Wszystko to dodatkowo opakowane w dość patriotyczne barwy i nieprzypadkowe odwołania do znanego z jakości niemieckiego rzemiosła. Powiedzmy to sobie szczerze: typowy marketingowy bullshit, który ma na celu uzasadnić typowo europejskie ceny.

Poza tym, ekspresy raczej udane. Dowodem na to są choćby takie nagrania: https://youtu.be/uBdf43hSXjc?feature=shared Niczego temu Raphaelowi na pierwszy rzut oka nie brakuje.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Luty 2025, 07:12:53 »
To prawdopodobnie są te same osoby które wcześniej założyły Bellezzę i mają własne pomysły i rozwiązania, tak jak we wcześniejszych ekspresach, to raczej nie jest jakiś rebrand. Fakt, są mali i dopiero co założyli drugą firmę i mają pewnie ograniczenia finansowe więc tak to niestety wygląda z ich siedzibą. Tak jak wcześniejsze Bellezy ekspresy są wykonane solidnie i myślę że nie będzie z nimi większych problemów, Janusz pewnie uważa podobnie jak zdecydował się dodać je do swojej oferty.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Luty 2025, 08:55:54 »
Zadałem klika dodatkowych pytań właścicielowi, więc chce się z Wami podzielić jego odpowiedziami.

Ale po kolei... Bellezza była własnością Pana Alexandra i jego wspólnika. Z tego co mi opowiedział (w szczegóły się nie zagłębiałem) to sprzedali połowę udziałów firmie z Włoch gdy wspólnik zachorował.
Po jego śmierci Alexander nie mógł się dogadać z synem wspólnika i sprzedali całą firmę zachowując niektóre prawa patentowe (między innymi do nazw).

Alexander założył nową firmę ESSENZA. Ekspresy te z tego co mi powiedział produkowane są w Chinach zgodnie z projektami firmy ESSENZA z wykorzystaniem europejskich podzespołów (pompy i zawory/elektrozawory).

A głębsza analiza sprzętów po weekendzie :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Luty 2025, 11:03:50 »
Odkopałem wątek z kwietnia 2022 roku. Poniżej link:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12266.new#new

Z założycielem marki Bellezza a obecnie także Essenza współpracujemy od lipca 2021r. Współpraca się urwała w pewnym momencie na skutek sprzedaży marki Bellezza do Włoch (i perturbacji związanych z prawami do nazw i pomysłów) ale obecnie Alexander sam się do nas odezwał z propozycją wznowienia współpracy. I wygląda na to, że raczej Athena ani Vittoria nie pojawią się już pod marką Bellezza a jako Essenza...
PS. Nie należy wyciągać pochopnych wniosków z wpisów dokonywanych na niemieckim forum. Każdemu mogą się przydarzyć wzloty i upadki. Ważne, że Alexander jako pasjonat kawy nie stracił wiary, zachował swoje patenty i pomysły i je rozwija pod nową firmą. Życzymy mu sukcesu !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi