Autor Wątek: Lelit Bianca czy La Marzocco Linea Mini  (Przeczytany 3011 razy)

Offline TomTom23

Lelit Bianca czy La Marzocco Linea Mini
« dnia: 30 Styczeń 2025, 17:12:25 »
Dzień dobry
To mój pierwszy post tutaj na forum. Dziękuję za Waszą cenną wiedzę, dzięki której poznaję kawowy świat, który wciąga mnie coraz bardziej.
Jestem na etapie zakupu ekspresu. Praktycznie byłem już zdecydowany na zakup Lelit Bianca ale znalazłem na Olx ekspres La Marzocco Linea Mini po serwisie i na bieżąco serwisowany w Koree. Ekspres jest z 2021 r. Kosztuje 11 tys ale wcześniej cena była 10 tys więc może udałoby się zejść do tego poziomu.
I teraz pytanie do Was - czy lepiej kupić nowego Lelita czy pójść w stronę La Marzocco.
Dodam, że chciałbym kupić raz a dobrze - a nie za jakiś czas zmieniać ekspres.
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Lelit Bianca czy La Marzocco Linea Mini
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2025, 18:20:31 »
Dzień dobry.
Wiadomo gdzie był eksploatowany? Moja LM ma kilka tyś shotów a krawędź głowicy nie jest tak  poobijana, jak widoczna na pierwszym zdjęciu. Wygląda to na eksploatację komercyjną.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline TomTom23

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2025, 18:37:01 »
Jeszcze nie dzwoniłem do właścicielki. Chciałem najpierw zasięgnąć rady doświadczonych użytkowników. Ale faktycznie - nie zwróciłem na to uwagi. Dzięki :)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Styczeń 2025, 18:39:35 »
Też patrzyłem na to ogłoszenie. Najpierw był za 10 potem zniknął a teraz za 11. Głowica wygląda jakby niewidome dziecko go używało w gastronomii w Zakopanem i to w sezonie  [emoji38] Ja też się rozglądam za nowym ekspresem i nie pogniewam się za dobry rabat na LaMę  ;) Więc jest nas dwóch a to już większe możliwości uzyskania lepszego rabatu. Mnie jeszcze Profitec interesuje jakby co. Lelita widziałem "od środka" i raczej kulturą techniczną nie powala w przeciwieństwie do Profiteca / ECMa ale to było jakiś czas temu więc może się nauczyli  ;)

Offline TomTom23

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2025, 18:55:30 »
Ja raczej celowałem w rejony 10kzł . Ciekawe do jakiego poziomu dystrybutorzy mogą zejść z ceną ale obawiam się że nawet 15k będzie mało…
A jakiego Profiteca lub ECM-a byś polecił?

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:28:46 »
nawet 15k będzie mało…
Wystarczy i jeszcze kilka stówek reszty zostanie a przy zakupie dwóch sztuk może by było jeszcze taniej. Sporo czytam na temat LaMy i mnie zniechęca ilość dedykowanej elektroniki i ta aplikacja... Dla mnie to wada. Wolę jednak guziki i pokrętła na przednim panelu. Profitec Drive albo Move. ECM Synchronika. Generalnie 2 bojler. Jeszcze się rozglądam co teraz można za 10tyś z ewentualnym małym plusem kupić. Może zmień tytuł wątku na "Alternatywa dla LaMa..." ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:33:59 »
Może zmień tytuł wątku na "Alternatywa dla LaMa..."

Popieram. Niedługo zaprezentujemy nowość w naszej ofercie. I będzie to bardzo ciekawe rozwiązanie za rozsądną kasę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline TomTom23

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:38:29 »
nawet 15k będzie mało…
Wystarczy i jeszcze kilka stówek reszty zostanie a przy zakupie dwóch sztuk może by było jeszcze taniej. Sporo czytam na temat LaMy i mnie zniechęca ilość dedykowanej elektroniki i ta aplikacja... Dla mnie to wada. Wolę jednak guziki i pokrętła na przednim panelu. Profitec Drive albo Move. ECM Synchronika. Generalnie 2 bojler. Jeszcze się rozglądam co teraz można za 10tyś z ewentualnym małym plusem kupić. Może zmień tytuł wątku na "Alternatywa dla LaMa..." ;)

Chyba myślisz o Micrze a nie mini?

Offline TomTom23

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:39:22 »
Może zmień tytuł wątku na "Alternatywa dla LaMa..."

Popieram. Niedługo zaprezentujemy nowość w naszej ofercie. I będzie to bardzo ciekawe rozwiązanie za rozsądną kasę.

Ooo Zaciekawiłeś mnie. A możesz uchylić rąbka tajemnicy?

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:39:53 »
nawet 15k będzie mało…

LM Mini za 15tyś nie kupisz, ale Micrę owszem. Nie wiem co może Ci przeszkadzać w apce LM. Prosta, bez zbędnych niepotrzebnych „bajerków”. Spełnia znakomicie swoją funkcję.
Pokrętła na panelu przednim są  ;)
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Styczeń 2025, 21:04:45 »
LM Mini za 15tyś nie kupisz, ale Micrę owszem
Tak jest. Obydwa wyglądają podobnie a grzebiąc w necie łatwo o niedopatrzenie. Co do apki to sam fakt że jest mi przeszkadza bo nie używam smartfona ale skoro bez apki się obejdzie to spoko.

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Styczeń 2025, 21:06:26 »
Niedługo zaprezentujemy nowość w naszej ofercie.
Czyli kiedy i co to będzie bo nie wiem czy warto czekać ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Styczeń 2025, 21:11:34 »
Po niedzieli. A co to zostawię na później.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Luty 2025, 14:00:41 »
Nieco ponad rok temu też stanąłem przed niemal identycznym wyborem tzn Lelit Bianca czy Micra. Mini nie brałem pod uwagę bo droższa i jak dla mnie za duża. Ostatecznie wygrała Micra, bo: 1. Czas nagrzewania grupy Micra 4 minuty, Bianca min 15 minut, 2. W Biance, ponieważ ma grupę E61, po każdym backflushu należy przesmarować mechanizm dźwigni. Micra takiego mechanizmu nie ma. Podsumowując Micra jest dla mnie wygodniejsza, bo szybsza i bardziej bezobsługowa, a jak ją podłączyłem do wody, to już pełny komfort.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Luty 2025, 14:30:21 »
Po niedzieli. A co to zostawię na później.

No to w ramach stopniowania wiadomości i napięcia...
Będzie to ekspres z tzw. nasyconą grupą kawową E61, z czasem nagrzewania 5 s, z krokowym profilowaniem ciśnienia na trzech zaworach, z manualną ekstrakcją kawy (dźwigienka przy grupie) oraz z automatyczną, programowalną ekstrakcją kawy dla dwóch objętości.
Jutro pojawi się opis z ceną na naszym sklepie internetowym i jutro też utworzymy nowy wątek na temat tego ekspresu na Forum.
PS. Firma nasza będzie miała wyłączność na ekspresy tej marki na terenie Polski.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi