Autor Wątek: Czajnik typu gooseneck (1L+, czarny, fast flow)  (Przeczytany 5453 razy)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
Odp: Czajnik typu gooseneck (1L+, czarny, fast flow)
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Styczeń 2025, 08:45:28 »
Spoko, chociaż tylko ten Gorenje jest w czarnym macie ale bez goosenecka i ma pokrywe plastikową od spodu :(
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2025, 08:48:14 wysłana przez vogga »

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Styczeń 2025, 09:44:32 »
Ten Graef jest fajny i estetyczny, ale nie wiem jak codziennym użytkowaniem:
https://allegro.pl/oferta/czajnik-elektryczny-graef-gk-502-0-9l-gesia-szyjka-graef-pour-over-gk-502-16878503170

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Styczeń 2025, 11:49:26 »
Wygląda spoko, chociaż nie jestem fanem napisów na czajnikach. Ciekawe jaki flow rate. No i do tanich to nie należy

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:06:27 »
Ja tu widzę tylko jedną opcję, żeby to miało ręce i nogi - dwa czajniki, albo półśrodek typu Fellow Corvo. Wbrew pozorom da się tym polewać dripa.
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2025, 13:10:25 wysłana przez siewcu »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:24:01 »
Wszystko jest kwestią budowy wylewki czajnika oraz sitka na jego początku. Tego typu szerokie wylewki jak w corvo są dość popularne w wielu obecnie czajnikach, bo dają fajną kontrolę nad strumieniem wody jeśli reszta konstrukcji czajnika nie przeszkadza. Bardzo dobrze sprawdzają się też tzw. pelikanowe wylewki, bo pozwalają na zarówno dość dokładne jak i szybkie polewanie. Niestety obecnie w czajnikach jest to bardzo rzadko stosowane rozwiązanie.

Offline matgru93

• Ekspres: Kalita 185/ Melitta Look Timer/ Bialetti New Moka Induction/ Flair 58+
  • Młynek: Timemore Chestnut C2/ Wilfa Svart CGWS-130B/ Kinu M47
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:26:48 »
Hmmm skoro tak mówicie to może faktycznie warto odpuścić jako główny czajnik.
A do zalewania flaira58 to zwykły starcza czy raczej jest to mało wygodne? Ktoś może ma porównanie? :)
Jako głos w dyskusji: ja używam od lipca flair 58 razem z Cocinare, który służy mi jako jedyny czajnik w domu i zupełnie nie odczuwam braku drugiego, "normalnego" czajnika. Dodam, że moja żona poza kawą pija też herbaty i zioła, jak przychodzą goście to gotujemy większą ilość itd. Co do czasu podgrzewania pełnego zbiornika - nie ma tragedii, nie jest może ultra szybki, ale nie powoduje frustracji. Z większych zalet - jest bardzo cichy. Nie wyobrażam sobie za to zalewania flaira czajnikiem ze zwykłą wylewką. Pewnie się da, pytanie tylko, po jakim czasie wymiękniesz, żeby ostatecznie i tak kupić gooseneck.
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2025, 13:29:18 wysłana przez matgru93 »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:33:09 »
Ale masz ten większy Coccinare? Są dwa modele o różnych pojemnościach, jest mniejszy - tańszy, dotykałem go w sklepie i powiem szczerze, że budowa dość tandetna. Tego droższego nie miałem w rękach, ale wydaje się porządniejszy.
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2025, 13:36:00 wysłana przez krystians »

Offline matgru93

• Ekspres: Kalita 185/ Melitta Look Timer/ Bialetti New Moka Induction/ Flair 58+
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:35:21 »
Ale masz ten większy COccinare? Są dwa modele o różnych pojemnościach, jest mniejszy - tańszy, dotykałem go w sklepie i powiem szczerze, że budowa dość tandetna. Tego droższego nie miałem w rękach, ale wydaje się porządniejszy.
CEK-201, 0,9 l. pojemności.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:36:51 »
Tak, to ten większy. Mniejszy ma 600 ml

@vogga a masz kuchenkę na gaz czy indukcję? Bo zwykłe konewki można spokojnie używać na indukcji, jest większy wybór, taniej i są wtedy powyżej 1 l pojemności, szybko gotują.

Offline matgru93

« Odpowiedź #24 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:41:34 »
Tak, to ten większy. Mniejszy ma 600 ml

@vogga a masz kuchenkę na gaz czy indukcję? Bo zwykłe konewki można spokojnie używać na indukcji, jest większy wybór, taniej i są wtedy powyżej 1 l pojemności, szybko gotują.
Tylko wtedy zabawa z celowaniem w docelową temperaturę, przy Flairze szczególnie istotna.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:49:56 »
Jasne, każda opcja ma swoje zalety. Ustawianie temperatury w czajniku jest wygodne, aczkolwiek im bardziej budżetowy czajnik tym mniej dokładnie może to działać. 

Można mieć termometr w konewce, ja na słuch w trakcie grzania poznaję temperaturę w konewce z dokładnością do kilku stopni, a termometr podaje już dokładniejsze wskazanie.

Offline vogga

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Styczeń 2025, 18:50:02 »
Mam indukcję, ale do flaira wydaje mi się ze zawsze będę po prostu wlewał wrzątek. Bo jakis tam drop temperatury zawsze będzie i liczę że takie 91-93 to w sam raz się uda. No chyba że kilka shotow pod rząd to moze faktycznie będzie za gorąco?

Edit: a ten czajnik z flaira ktoś ma? Poleca lub nie?
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2025, 19:20:56 wysłana przez vogga »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Luty 2025, 07:37:52 »
Spoko, chociaż tylko ten Gorenje jest w czarnym macie ale bez goosenecka i ma pokrywe plastikową od spodu :(

Podałem Gorenje K15DWB, a nie K15DWBK.
Jak teraz patrzę, to są też inne firmy o podobnych konstrukcjach czajników z pełnym metalem wewnątrz.

Jako posiadacz dwóch czajników, nie wyobrażam sobie mieć tylko jeden z gęsią szyją. Czajnik w domu nie służy mi jedynie do zalewania herbaty / kawy, ale też w innych sytuacjach, gdzie wodę musze wlać szybko. Gęsia szyja nie służy do szybkiego lania już z definicji, to ma być precyzja i przepływ, który nie wyrzuca kawy na boki.

Zrobisz jak uważasz, natomiast na Twoim miejscu kupiłbym po prostu niezbyt drogi czajnik z gęsią szyjna, który będzie służył jedynie w niektórych przypadkach.

« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2025, 07:40:49 wysłana przez Ramkan »

Offline matgru93

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Luty 2025, 21:25:28 »
Mam indukcję, ale do flaira wydaje mi się ze zawsze będę po prostu wlewał wrzątek. Bo jakis tam drop temperatury zawsze będzie i liczę że takie 91-93 to w sam raz się uda. No chyba że kilka shotow pod rząd to moze faktycznie będzie za gorąco?

Edit: a ten czajnik z flaira ktoś ma? Poleca lub nie?

Czekaj, a Ty masz Flair'a z elektryką, czy bez?

Nie znam czajnika od Flair, ale miałem niestety do czynienia z ich wagą i WDT. Najtańsze dziadostwo jak z promocji na Ali, obrandowane ich marką - nie polecam. Obawiam się patrząc na zdjęcia, że z czajnikiem może być podobnie.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2025, 21:29:29 wysłana przez matgru93 »

Offline vogga

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Luty 2025, 22:14:02 »
elektryk będzie. czajnik faktycznie troche plastikowo wygląda.
Szczerze mówiąc najbardziej by mi pasował zwykły czarny full metal gooseneck. Bez bajerów, tylko elektryczne zagrzanie wody i brak plastiku. Ciężko o to w dobrej cenie

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi