Autor Wątek: Czajnik typu gooseneck (1L+, czarny, fast flow)  (Przeczytany 5450 razy)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
Czajnik typu gooseneck (1L+, czarny, fast flow)
« dnia: 29 Styczeń 2025, 13:23:49 »
Hej!
Szukam elektrycznego czajnika typu gooseneck i przeglądając oferty o dziwo nie jest łatwo znaleźć mi oczywisty wybór. Czego szukam:
  • czarny mat kolor i w miarę klasyczny wygląd
  • 1L lub więcej pojemności
  • szybki max flow rate, bo będzie to jedyny czajnik w domu
  • cena ma znaczenie
Możecie coś polecić? :)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Czajnik typu gooseneck (1L+, czarny, fast flow)
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2025, 14:14:02 »
Hej , z takich tańszych przychodzi na myśl : Cocinare FLOW B9 Barista, ale on będzie miał 0,9l pojemności i chyba długo grzeje.

Trochę tańszy model będzie miał bodajże 0,6l pojemności...

Całkiem dobre opinie ma Forza 8000 .

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń 2025, 14:35:16 »
Gooseneck, to chyba nie jest dobry pomysł na jedyny czajnik w domu, przynajmniej wg mnie.. Szczególnie te elektryczne raczej nie mają powyżej 1 litra pojemności, z powodu wolnego grzania i mniejszej wygody manipulowania dużym i ciężkim przedmiotem.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2025, 14:39:21 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2025, 14:50:46 »
Możecie coś polecić? :)
Nie wiem czy mogę, ale na TEMU są bardzo fajne tego typu urządzenia. Zdaje się, że dwa rodzaje sterowania/programowania, różne warianty pojemności. Na pewno znajdziesz czarny mat, bardzo wygodne. Cena ok. 200zł.

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2025, 15:15:22 »
Dzięki za odpowiedzi. Co do Cocinare to trafiłem na pewien wątek mocno krytyczny wobec niego (https://www.reddit.com/r/pourover/comments/14vx1za/great_electric_gooseneck_kettle_for_under_100/)
Forza 8000 jest ciekawa tylko nie wiem jak z flowrate, nie chciałbym żeby to było zbyt wolne.
Szybkozaparzalnik gęsioszyjny z temu też wygląda spoko, ale znowu nikt nigdzie nie pisze jaki jest flowrate :<

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń 2025, 15:32:26 »
Sam mam Cocinare i dopóki przelewałem kawki ręcznie to byłem z niego raczej zadowolony. Jedyne do czego bym się przyczepił to to, że po zaniku zasilania nie pamiętał ostatnio nastawianej temperatury i rzeczywiście "feeling pokrętła" był jakiś taki dziwny. Natomiast ciężko mi sobie wyobrazić używanie go jako głównego czajnika. Co innego celebracja zalewania dripa, co innego ciurkanie pół litra na dużą herbatkę.  [emoji38]

Offline vogga

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2025, 15:45:44 »
Hmmm skoro tak mówicie to może faktycznie warto odpuścić jako główny czajnik.
A do zalewania flaira58 to zwykły starcza czy raczej jest to mało wygodne? Ktoś może ma porównanie? :)

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2025, 15:46:59 »
Wszystko, co ma bezpośredni kontakt z wodą pitną oraz żywnością i dochodzi do tego temperatura, powinno mieć stosowne atesty zgodne z wymaganiami chociażby UE, wtedy jest gwarancja bezpieczeństwa.
Chiny bardzo często używają substancji, które w UE są zabronione, a całkiem niedawno przeprowadzono badania odzieży.
https://kobieta.rp.pl/biznes-i-prawo/art41507181-ubrania-z-shein-temu-i-aliexpress-przekroczyly-normy-bezpieczenstwa-kilkaset-razy-wyniki-kontroli

Jak czajnik z rynku chińskiego, to proponuję taki, który jest dopuszczony na rynek europejski.

Ja mam Klarstein TKV2-Garcon.

I tak, główny czajnik to to nie jest.

Offline vogga

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń 2025, 16:01:06 »
Celna uwaga, dlatego rozważam tylko stainless steel w środku. Myślisz że do takiej stali też mogą dodawać jakiegoś syfu?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2025, 17:32:49 »
Summa summarum wszystko chyba pochodzi z Chin. Czajniki elektryczne mają zasadniczą wadę: ścianki jakoś muszą być połączone z dnem/grzałką. Łączenie to jest jakimś spoiwem -- głównym źródłem niezbyt fajnego zapachu. Stal jest raczej bezpieczna, natomiast te chemikalia niestety czuć ;). Nawet w najlepszych czajnikach.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń 2025, 17:56:29 »
ścianki jakoś muszą być połączone z dnem/grzałką. Łączenie to jest jakimś spoiwem

Nie do końca, są czajniki z pełną "wytłoczką" stalową, bez łączeń mających kontakt z wodą...
Np. mój Xiaomi Electric Kettle 2
(wersja z termostatem ma na dnie otwór ~2-3mm, przez który wchodzi czujnik, a pod spodem jest uszczelka)

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Styczeń 2025, 12:56:52 »
ścianki jakoś muszą być połączone z dnem/grzałką. Łączenie to jest jakimś spoiwem

Nie do końca, są czajniki z pełną "wytłoczką" stalową, bez łączeń mających kontakt z wodą...
Np. mój Xiaomi Electric Kettle 2
(wersja z termostatem ma na dnie otwór ~2-3mm, przez który wchodzi czujnik, a pod spodem jest uszczelka)

Od dłuższego czasu próbuję znaleźć dobrej jakości w pełni metalowy wewnątrz czajnik elektryczny. Na razie bez skutku. Ten xiaomi ma mnóstwo wad:

- brak filtra siatkowego
- brak wskaźnika nalanej wody
- stosunkowo niską moc- długie gotowanie
- awaryjne otwarcie na przycisk
- otwór wewnątrz, który powoduje skraplanie i wyciekanie wody, gdy gotujemy jej maksymalną dopuszczalną ilość
- niskiej jakości wykonanie dna, które( podobno) powoduje szybkie zakamienianie czajnika

Najlepszym numerem jest zaś to, że zewnętrzna obudowa jest wykonana z( prawdopodobnie nieatestowanego, skoro nie służy do  kontaktu z żywnością) plastyku, który pod wpływem pary o wysokiej temperaturze sukcesywnie się wytapia...

Trochę wieje od morza :/

Offline vogga

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Styczeń 2025, 22:09:18 »
Ja pierdziu, no nawet czajnika się dziś nie da kupić bez wchodzenia głęboko w temat ;) A tak ogólnie cena/jakość ktoś poda swoich faworytów w kwestii zwykłego czajnika jak i goosenecka?

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Styczeń 2025, 22:31:25 »
Tchibo jest dosyć fast, musiałem dokupić reduktor. Ale chyba nie ma 1 l, no może jakby upchnąć to blisko tego. W promocji około 250 zł.
Ach, no i nie jest czarny, dopiero doczytałem o tym warunku.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Styczeń 2025, 06:49:58 »
1L lub więcej pojemności
cena ma znaczenie

https://www.olx.pl/d/oferta/czajnik-elektryczny-CID99-ID11p0MJ.html

Podpytać o stan i szczegóły, ponegocjować.

Aha, czajnik zwykły jeszcze (bez regulacji temperatury). Całowiecie metalowe wewnątrz i o sporej mocy:
- Ja mam AICOK SWF17S05A (teraz już ciężko dostępne, ale czasami są na Allegro czy OLX za półdarmo).
- Xiaomi Mi Electric Kettle - do wyrwania na OLX za śmieszne 40zł
- Gorenje K15DWB - już rzadko spotykany.

I szczerze, nie widzę potrzeby wydawania setek złotych na czajnik, bo tanio można mieć bardzo dobre.
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2025, 08:18:16 wysłana przez Ramkan »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi