Autor Wątek: Lelit Anna PL41EM  (Przeczytany 857 razy)

Offline gemaro

• Ekspres: Lelit Anna PL41EM
  • Młynek: DF54
Lelit Anna PL41EM
« dnia: 15 Styczeń 2025, 16:31:57 »
Cześć, przychodzę do Was jako nowy z pytaniem dotyczącym Lelit Anna. Ostatnie dwa lata pozwoliły mi na zabawę w espresso z Delonghi Dedica, więc wysokie loty to nie były. Od paru dni jestem posiadaczem Lelit Anna z 2019 roku i chciałbym zrobić mu jakiś duży serwis a mianowicie:

1. Wymiana uszczelek grupy - czy ktoś z Was ma namiar na jakiś pewny komplet lub wymiary uszczelek?
2. Odkamienianie - temat rzeka. Z racji, że nie jestem pewny, jak w przeszłości był traktowany ekspres, spokoju mi nie daje co się dzieje w bojlerze. Używanie odkamieniacza według mnie nie ma sensu, bo przy takim ekspresie może narobić więcej szkody niż pożytku. Myślałem o wyjęciu bojlera i dokładnym czyszczeniu. Czy ktoś przerabiał ten temat? Szukam wskazówek oraz porad na co zwrócić uwagę od kogoś kto to robił. Podejrzewam, że razem z czyszczeniem bojlera wypadałoby od razu wymienić jego uszczelkę, stąd też pytanie na namiary/oznaczenie uszczelek.
3. Regulacja zaworu OPV - podejrzewam, że w moim egzemplarzu jest on zakamieniony bardzo, ponieważ nie można go odkręcić - przy użyciu większej siły kruszy się gwint. Czy ktoś miał taki problem i jakoś sobie poradził? Podejrzewam, że czeka mnie wymiana zaworu na nowy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Lelit Anna PL41EM
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2025, 18:49:44 »
Mogę Tobie zdalnie pomóc. Poszło priv

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi