Autor Wątek: Głowa pęka, Jak to jest z tym SB  (Przeczytany 1362 razy)

Offline Marold

• Ekspres: Ascaso steel duo pid
  • Młynek: Eureka Mignion Single Dose
Głowa pęka, Jak to jest z tym SB
« dnia: 15 Styczeń 2025, 12:39:53 »
Cześć witajcie, jakiś czas temu został mi sprezentowany ekspres Ascasso Duo PID, nie miałem wpływu na jego wybór, ale w tamtym momencie szukając miedzy innymi młynka na forum (i kupując z listy rezerwowej Eureke SD od Michała - dzięki wielkie za to) doszedłem do wniosku, że chyba sam wybrałbym ekspres z bojlerem.

Dzisiaj stoje przed wyborem kolejnego ekspresu tym razem dla Ojca więc powróciłem do wertowania forum i czytania wszystkich wątków. Napotkałem się na zdjęcia bojlerów pełnych syfu i kamienia. To mnie zmartwiło, wpisałem na YT fraze, aby zobaczyć jak utrzymać taki bojler w czystości, obejrzałem film James'a Hoffmana i nic, ani słowa o czyszczeniu tego bojlera. Wiem, że dla Ojca maszyna, która będzie wymagała zbyt dużo i zbyt często uwagi nie jest wskazana. Natomiast nie chciałbym, aby w jego kawie pływał śladowej ilosci szlam odkładany w bojlerze. Wtedy powróciłem do tematu thermoblocków i jak doczytałem (ponownie) Ascasso to w zasadzie jedyny pewniak w dziedzinie thermoblocka (a może sie myle)? Bo większosć urządzeń z tym rozwiązaniem to tanie ekspresy bez PID itd itp.

Teraz zupełnie nie wiem co robić, czy odrzucić całkowicie temat SB, jak wygląda dbanie o bojler i jego czystość, tak żeby ta kawa była również zdrowa.  :sciana:
Patrzyłem się na ten nowy "china special" od Pana Janusza (zresztą mój ekspres Ascasso też został kupiony u niego) tj "AVX DB1 PRO" ktoś pisał, o uwalnianiu sie ołowiu w jakichś innych modelach AVX (wiem ze to rebrand czy tam OEM) martwi mnie ten problem oraz potencjalne problemy z czystością bojlera.

Z Ascasso wchodzą w gre dwa modele "ASCASO Dream PID " oraz "ASCASO UNO PID " różnica w cenie w zasadzie nie za wielka, nie jestem przekonany co do wyglądu DREAM czy są jakieś różnice miedzy tymi modelami poza wyglądem ?

Ew jak wy widzicie potencjalne modele ?
Z wymagań to na pewno posiadanie PID, grupa na 58mm, spienianie mleka może być dowolne, ale niech jakieś będzie.
Ekspres na 1-2 kawy dziennie bez pośpiechu.

Z góry dziękuje bardzo za wszelkie odpowiedzi ! :kawa:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Głowa pęka, Jak to jest z tym SB
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2025, 13:13:14 »
"AVX DB1 PRO" ktoś pisał, o uwalnianiu sie ołowiu w jakichś innych modelach AVX

AVX DB1 PRO podobnie jak DB1 PLUS ma bojler ze stali nierdzewnej o pojemności 550 ml. Nie może więc być mowy o uwalnianiu się ołowiu. Tak może natomiast być w bojlerach mosiężnych. Pozostałe modele AVX oparte są na termoblokach a więc też ołów nie wchodzi w rachubę.

czy są jakieś różnice miedzy tymi modelami poza wyglądem ?

Są ale odnoszą się raczej do funkcjonalności. W UNO PID jest nieco więcej miejsca między końcem wylewki a tacką ociekową (przydatne przy wadze). UNO PID ma więcej przestrzeni wewnątrz. W modelu DREAM PID wszystko jest bardziej "upchane". DREAM PID ma trzy przełączniki. Jeden z nich jest przełącznikiem dwu pozycyjnym - obsługuje włączanie pary i włączanie gorącej wody (realizowane przez dyszę pary). UNO PID ma cztery przełączniki - w tym osobny na parę i osobny na gorąca wodę. DREAM PID ma rurkę odprowadzającą wodę z zaworu trójdrożnego poprowadzoną z zewnątrz ekspresu po jego lewej stronie - przy ekstrakcji kawy trzeba dopilnować aby rurka skierowana była na kratkę ociekową. Podobnie wykonując backflush. UNO PID ma rurkę poprowadzoną wewnątrz ekspresu do wysuwanej szuflady ociekowej (wygodniejsze rozwiązanie niż wyjmowana do góry kratka i tacka ociekowa). No i na koniec - obudowa DREAM PID to odlew aluminium lakierowane proszkowo lub ręcznie polerowane a w UNO PID obudowa jest ze stali nierdzerwnej lakierowanej proszkowo lub polerowanej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Marold

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Styczeń 2025, 13:20:17 »
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, a jak wygląda kwestia odkładania się kamienia i szlamu w bojlerze jak to czyścić, jak często ? Będę wdzięczny za rzucenie światła na tą sprawe.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2025, 13:45:34 »
Regularnie odkamieniać -najlepiej raz w miesiącu. Inaczej to będzie wyglądało w ekspresach SB, inaczej w DB a jeszcze inaczej HX. Oprócz tego czyszczenie grupy kawowej detergentem do usuwania osadów kawowych co 1 - 2 tygodnie.

Offline Marold

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2025, 14:11:24 »
Czy problem o którym pisałem jest wyolbrzymiony ? Czy Thermoblock w takim układzie można odkamieniać rzadziej zwłaszcza przy korzystaniu ze zmiękczonej wody przez filtr ?
No i wiem, że poniekąd to są dwa produkty obecne w Pana sklepie, ale dostatecznie długo śledzę forum i je czytam, aby zauważyć, że jest Pan w pierwszej kolejności ekspertem, a dopiero w trzeciej sprzedawcą. Więc pytanie o porównanie jakościowe samego urządzenia jak i kawy która możemy zaparzyć pomiędzy AVX DB1 PRO a Ascasso Uno PID, jak te urządzenia wypadają w bezpośrednim porównaniu, chociaż są trochę z innych "bajek". Ew. Czy w przedziale 3-5k znajdę coś lepszego ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2025, 14:24:25 »
Niestety ale odpowiedź na ten post wymaga więcej czasu a do 16,00 mam jeszcze sporo innych zajęć. Spróbuję odpowiedzieć wieczorem z domowego laptopa.

Offline Marold

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Styczeń 2025, 14:34:21 »
Ok, bardzo dziękuje !  :poklon:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Styczeń 2025, 21:03:17 »
Czy problem o którym pisałem jest wyolbrzymiony ? Czy Thermoblock w takim układzie można odkamieniać rzadziej zwłaszcza przy korzystaniu ze zmiękczonej wody przez filtr ?

Chodzi o uwalnianie się ołowiu ? Nie bez przyczyny ASCASO kilkanaście lat temu zastosowało w swoich bojlerach stop mosiądzu pozbawiony związków ołowiu. Nie bez przyczyny też część firm stosuje bojlery ze stali nierdzewnej. A w termoblokach stosuje się spiralnie zwiniętą rurkę ze stali nierdzewnej. Dzięki temu nie tylko nie ma w wodzie związków ołowiu, niklu ale także trudniej osadza się na stali nierdzewnej kamień kotłowy. Co nie znaczy, że termoblok można odkamieniać rzadziej. Przy średnim używaniu 4 - 6 filiżanek kawy dziennie i średniej twardości wody zalecane jest odkamienianie co 2 miesiące. Są jednak w Polsce takie miejsca (np. Lublin) w których nowe ekspresy zakamieniały się po jednym miesiącu używania.

Więc pytanie o porównanie jakościowe samego urządzenia jak i kawy która możemy zaparzyć pomiędzy AVX DB1 PRO a Ascasso Uno PID, jak te urządzenia wypadają w bezpośrednim porównaniu, chociaż są trochę z innych "bajek".

Na to pytanie bardzo trudno jest mi odpowiedzieć. A to z prostej przyczyny. O ile o ekspresach ASCASO, w tym o UNO PID wiemy praktycznie wszystko bo sprzedajemy je i serwisujemy od 2005 roku to ekspresy AVX mamy w ofercie dokładnie od roku czasu a model AVX DB1 PRO od końca listopada 2024 roku. Do tego, wstyd się przyznać ale nikt jeszcze od nas nie kupił tego modelu. Jest dostępny od ręki i chętnie go sprzedamy pierwszej osobie. Jeśli jeszcze ta osoba zrobi na Forum fajną recenzję to i jakiś rabacik się znajdzie.
Ta tańsza wersja tj. AVX DB1 PLUS znalazła już wielu nabywców. Co z tego ? Nikt jak na razie nie pokusił się o recenzję na Forum. A szkoda...

Reasumując - porównanie jakościowe jeśli chodzi o jakość użytych materiałów, jakość wykonania poszczególnych elementów na pewno wypada lepiej na korzyść ASCASO UNO PID. Począwszy od cichej i bardzo wydajnej włoskiej pompy Invesys (20 bar), poprzez zawory, termoblok ze spiralnie zwiniętą rurką ze stali nierdzewnej połączony bezpośrednio z grupą kawową (bezpośrednie nagrzewanie wraz z termoblokiem), konstrukcję samej grupy kawowej z sitkami i uszczelkami jak w grupie E61, ergonomiczny portafilter z głęboką głowicą M12 umożliwiającą stosowanie głębokich sitek PRECISION COMPETITION o gramaturze do 21g, uchwyt portafiltra z drewna orzech włoski, pokretło pary z drewna orzech włoski itd. Tego na pewno nie znajdziesz w ekspresach AVX DB1 PLUS lub DB1 PRO.
Ale z drugiej strony trudno się doszukać ekspresu z dużym bojlerem ze stali nierdzewnej o pojemności 550 ml (stabilność temperaturowa), z dodatkowym termoblokiem na parę, z dwoma pompami umożliwiającymi jednoczesne wykonywanie kawy i spienianie mleka, z grupą kawową 58 mm, z zaworem OPV, z silikonową uszczelką grupy (UNO PID ma gumową), ze sterowaniem PID, z preinfuzją, z programowaniem czasowym ekstrakcji kawy za kwotę raptem 3390,00 zł. Porównywalne funkcje znajdziesz w ekspresach ASCASO DUO PID ale cena jest 5999,00 zł po znacznym rabacie w Świątecznej Promocji. Prawie dwa razy więcej...
No coż - tak jak gdzieś już napisałem: chińskie rączki produkują znacznie taniej. I możemy się spodziewać w niedługim czasie kolejnych ciekawych i tanich konstrukcji z Państwa Środka. Europejscy producenci czują już niepokój...Dowodem na to jest narada w której przez ostatnie trzy dni uczestniczył Gmtb w Barcelonie. ASCASO ściągnęło na tę naradę czołowych dystrybutorów w Europie. Ciekawe co z niej wyniknie...
Co do zaparzania kawy to z obydwu urządzeń efekt jest podobny. Oczywiście z zachowaniem tych samych podstawowych parametrów - kawy i ręki człowieka.
Do porównania wziąłeś przy tym nie odpowiednie ekspresy. DB1 PRO powinien być porównywany z DUO PID a nie z UNO PID. Rozumiem, że chodziło Ci o ekspresy zbliżone cenowo a nie zbliżone funkcjonalnościami.

Czy w przedziale 3-5k znajdę coś lepszego ?

Lepszego od którego z nich ? Możesz jeszcze popatrzeć na ekspresy LELIT Elizabeth, BELLEZZA Bellona Black, Rancilio Silvia Pro, Profitec Go, Profitec Pro. Czy lepsze ? Pewnie opinie będą różne.
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2025, 21:06:09 wysłana przez Janusz »

Offline Marold

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Styczeń 2025, 16:20:22 »
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Przyznam, że jest to nie lada zgryz w tym momencie czy warto "zaryzykować" chińskiego B-branda. Szkoda, że nikt się nie zdecydował jeszcze na zakup, muszę to dobrze przemyśleć i pewnie odezwę się w przypadku decyzji zakupowej chociaż nie wiem czy czuje się na siłach, aby zrobić jakąś rzetelną recenzje ekspresu AVX.

W pytanie o wyolbrzymienie problemu chodziło mi o "zaszlamowanie się" bojlera 550ml to jest więcej niż 2 filiżanki kawy, a przy jednej do 2 kaw dziennie zastanawiam się czy nie będzie efektu jak w zbiorniku na wodę pozostawionym z wodą samemu sobie. Czy jest wgl. jakaś opcja aby "spuścić" wodę z bojlera np. w przypadku dłuższego nie używania ekspresu ?

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Styczeń 2025, 17:28:51 »
chodziło mi o "zaszlamowanie się" bojlera 550ml to jest więcej niż 2 filiżanki kawy, a przy jednej do 2 kaw dziennie zastanawiam się czy nie będzie efektu jak w zbiorniku na wodę pozostawionym z wodą samemu sobie
W zbiorniku na wodę ta woda cały czas stoi. Przez kilka dni nic się nie dzieje, chyba że ekspres stoi przy oknie na słońcu. W bojlerze się stopniowo wymienia przecież. Pompa uzupełnia ubytek przy każdym jej włączeniu.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Styczeń 2025, 17:57:54 »
Dodatkowo w bojlerze kawowym jest prawie zagotowana, w parowym 110+ stopni, więc to raczej eliminuje wszelkie formy życia ;)

Offline Marold

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Styczeń 2025, 13:16:31 »
W zbiorniku na wodę ta woda cały czas stoi. Przez kilka dni nic się nie dzieje, chyba że ekspres stoi przy oknie na słońcu. W bojlerze się stopniowo wymienia przecież. Pompa uzupełnia ubytek przy każdym jej włączeniu.

W zbiorniku na wodę, raczej też nie stoi woda cały czas ta sama i nie zużywa sie jej do konca tylko dolewa no bo zawsze jest jakas ilość zbyt mała, na robienie kawy i zazwyczaj do niej dolewamy świeżej wody.

Dodatkowo w bojlerze kawowym jest prawie zagotowana, w parowym 110+ stopni, więc to raczej eliminuje wszelkie formy życia ;)

Tutaj faktycznie jeżeli temperatura w bojlerze będzie powyżej 80 stopni, nie powinno się nic rozwijać, czyli zostaje temat kamienia.
@ziarenko , @WS5 jak oceniacie ten ekspres AVX ? Na papierze wygląda bardzo dobrze, widzicie jakieś potencjalne problemy ?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Styczeń 2025, 14:00:56 »
Tutaj faktycznie jeżeli temperatura w bojlerze będzie powyżej 80 stopni, nie powinno się nic rozwijać, czyli zostaje temat kamienia.
@ziarenko , @WS5 jak oceniacie ten ekspres AVX ? Na papierze wygląda bardzo dobrze, widzicie jakieś potencjalne problemy ?

Odnośnie kamienia - najlepiej zawsze jest zapobiegać niż leczyć. W miarę możliwości najlepiej jest używać miękkiej wody 5-7dH, bardziej miękka będzie miała zły wpływ na smak kawy. Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście profesjonalne filtry podłączane bezpośrednio do sieci. Jeżeli woda jest miękka odkamienianie jest tylko profilaktyką i można robić je nawet raz na kwartał.
Z kolei jeżeli używana woda jest twarda lub średnio twarda to zalecam odkamieniać co około 2 miesiące najlepiej dobrym przemysłowym odkamieniaczem. Przykładowo EcoLab Stripaway rozpuszcza kamień dosłownie do zera przez co nie ma ryzyka że z każdym odkamienianiem będzie się coś odkładać na dnie bojlera.

Co do DB1 PRO - w mojej ocenie jest dość dobrze wykonany. Na pewno trzeba zaopatrzyć się w nowe sitka do kolby bo oryginalne się nie nadają.
Od strony technicznej póki co nie mogę mu nic zarzucić oprócz wykonania grupy kawowej ponieważ w trakcie zapinania portafiltra wyczuwalne jest lekkie tarcie.   
Ale jak będzie sprawował się w dłuższym okresie czasu to ciężko stwierdzić.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Styczeń 2025, 14:27:02 »
Odnośnie kamienia - najlepiej zawsze jest zapobiegać niż leczyć

Jakiś czas temu zanabyłem taki dzbanek KLIK. Widać po czajniku, że daje radę

@ziarenko , @WS5 jak oceniacie ten ekspres AVX ?

Nie wiem nie znam. Mam Ascaso Dream. Serwisuję od lat u @Janusz  i @Gmtb. Jestem bardzo zadowolony z ich opieki posprzedażowej i pogwarancyjnej. Także polecam z czystym sumieniem zakupy u nich
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2025, 14:35:30 wysłana przez ziarenko »

Offline Marold

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Styczeń 2025, 14:51:41 »
Co do DB1 PRO - w mojej ocenie jest dość dobrze wykonany. Na pewno trzeba zaopatrzyć się w nowe sitka do kolby bo oryginalne się nie nadają.
Od strony technicznej póki co nie mogę mu nic zarzucić oprócz wykonania grupy kawowej ponieważ w trakcie zapinania portafiltra wyczuwalne jest lekkie tarcie. 

Sitka w sensie "baskety"/koszyki na kawę, które idą w portafilter ? Macie jakieś w ofercie, które będą lepsze ? Sam myślę, nad dokupieniem w końcu do swojego Ascasso Steel Duo PID (chyba V1 bo z zaślepką tam gdzie teraz jest pokrętło z drewna na boku) "ASCASO COMPETITION 58,6 mm, 21g" -> https://caffebarca.pl/produkt/filtry-precyzyjne-ascaso-competition-21g/  Czy taki koszyk będzie tez pasował do AVX ?
Tarcie o którym piszesz może mieć wpływ na żywotność uszczelki czy na coś innego również ? Posiadacie w ofercie uszczelki na wymianę ?

Jakiś czas temu zanabyłem taki dzbanek KLIK. Widać po czajniku, że daje radę

Ja używam dzbanka od Brity -> https://www.brita.pl/system-filtracji-wody/dzbanki-filtrujace/marella sprawdzałem takim testerem na odczynniku, że wpływa na twardość wody pozytywnie, ale ciężko powiedzieć czy dostatecznie. Nigdy nie leje wody prosto z kranu w ekspres.

zalecam odkamieniać co około 2 miesiące najlepiej dobrym przemysłowym odkamieniaczem. Przykładowo EcoLab Stripaway rozpuszcza kamień dosłownie do zera przez co nie ma ryzyka że z każdym odkamienianiem będzie się coś odkładać na dnie bojlera.

Widze, że to jest produkt w płynie, wystarczy go zalać do zbiornika na wodę i przepuścić ? Na stronie producenta nie widzę informacji o stosowaniu w ekspresach, głównie w zmywarkach gastronomicznych, mógłbyś napisać ze dwa zdania o stosowaniu i ilości preparatu potrzebnej na jedno takie płukanie ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi