Autor Wątek: Profitec Drive filtr  (Przeczytany 756 razy)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Profitec Drive filtr
« dnia: 13 Styczeń 2025, 16:54:05 »
Pytanko w Drivie jest w zbiorniku jakiś gwint na filtr/zmiękczacz, wie ktoś co to tam pasuje ?? na stronie producenta nie znalazłem wzmianki ( albo źle szukałem ). Niby leje wode tylko z dzbanka ALE założył bym tam filtr/zmiękczacz

pzdr. Łukasz

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: Profitec Drive filtr
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Styczeń 2025, 14:52:58 »
Cześć,

wydaje mi się, że chodzi o filtry Brita Aroma-C dedykowane dla ECM/Profitec. Poniżej instrukcja (obrazkowa):
https://www.espressoplanet.com/downloads.php?productid=23064&dlid=1

Mimo wszystko polecam pomyśleć o jakimś zestawie RO + 2-3 mineralizatory. Daje to bardzo dobry efekt i stały b. niski poziom twardości wody.
Z filtrami jest zawsze ryzyko, że żywica przestanie wymieniać jony i co któryś "zbiornik" wody, która przejdzie przez maszynę, będzie powodował sukcesywne odkładanie kamienia w bojlerach.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Styczeń 2025, 16:11:08 »
RO + 2-3 mineralizatory  ?? a tak po polsku ;).

Co do wody to i tak mam dzbanek z filtrem i tylko z niego leje wode, ten w zbiorniku był by dodatkowym .

pzdr. Łukasz

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2025, 17:18:36 »
RO = odwrócona osmoza. A o mineralizatorach jest więcej w wątku o wodzie do kawy.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Styczeń 2025, 22:43:57 »
Tak, miałem na myśli system odwróconej osmozy.

Jeśli korzystasz z dzbanka z filtrem, to wyjściowa jakość wody, którą lejesz do ekspresu, zależy od jej wejściowego składu i jakości samego filtra. Dla przykładu ja w Poznaniu mam bardzo twardą wodę tzn. między 24 a 28 dH. Ta woda po przefiltrowaniu w dzbanku ma między 6 a 8 dH, gdy filtr jest nowy. Daje to trochę zbyt wysoki poziom twardości jak na wodę, która ma znaleźć się w ekspresie. Montując drugi filtr - tym razem już w maszynie, uzyskamy prawdopodobnie 0 dH, co również nie jest zbyt satysfakcjonujące, ponieważ kawa zrobiona na takiej wodzie nie jest tak smaczna jak potencjalnie mogłaby być. Pomijam w tym wywodzie kwestię filtracji zanieczyszczeń, czy też jakichś szkodliwych związków - to jest raczej trudne do weryfikacji w warunkach domowych.
Wracając do twardości - do ekspresu powinno się stosować wodę o twardości ~4 dH - kompromis pomiędzy smakiem kawy a dbałością o dobry stan urządzenia. W odpowiedzi na potrzeby klientów i zalecenia producentów sprzętu dla kawoszy, na rynku pojawiło się kilka produktów takich jak np.: wspomniana odwrócona osmoza z wkładami mineralizującymi, różne głowice częściowo zmiękczające wodę np. BWT, czy jeszcze bardziej zaawansowane systemy… przychodzi mi do głowy w tym momencie rodzime AKVO.

Oczywiście, większość ludzi stosuje dzbanki i wszyscy żyją. Ekspres zawsze można odkamienić, a jeśli się zepsuje na amen, to najwyżej kupi się nowy. Ponadto jak kawa zdobyta po taniości i z marnego źródła, to i dobra woda nie pomoże w wydobyciu fajnego smaku. Innymi słowy można, a nawet warto powalczyć o dobrą wodę w domu, ale też nie jest to jakieś obligo  ;-)
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 22:46:48 wysłana przez Tukidydes »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi