Autor Wątek: Lelit Elizabeth - utrzymanie ekspresu w czystości  (Przeczytany 861 razy)

Offline kamyk233 Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, Lelit Elizabeth
  • Młynek: KINGrinder K6
Lelit Elizabeth - utrzymanie ekspresu w czystości
« dnia: 10 Styczeń 2025, 14:53:22 »
Dzień dobry,
Chciałbym prosić o poradę dotyczącą utrzymania ekspresu Lelit Elizabeth w czystości.

1. Na tę chwilę w zbiorniku wody mam podłączony filtr. Niedługo filtr będę zamieniał na użycie Kryształu Żywieckiego. Czy pomimo użycia KŻ powinienem odkamieniać ekspres? Chciałem to robić raz na 2/3 miesiące produktem Puly: allegro.pl/oferta/odkamieniacz-puly-caff-descaler-espresso-1-litr-14437897186. W wątku https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9317.0 jest kilka wersji jak często powinno się to robić.

2. Czy przed każdym zamknięciem ekspresu powinienem robić backflush z Cafizą? Dziennie robię ~4 kawy. (allegro.pl/oferta/urnex-cafiza-2-proszek-do-ekspresow-900-gram-8615734025)

3. Zakładam, że co jakiś czas należałoby przeczyścić zbiornik z wodą. Proszę o poradę czy woda + płyn do mycia naczyń wystarczy? 

« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2025, 15:12:01 wysłana przez kamyk233 »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Lelit Elizabeth - utrzymanie ekspresu w czystości
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Styczeń 2025, 17:58:51 »
Żywiecki Kryształ nie zostawia kamienia, z mojego doświadczenia. Backflush przy 4 kawach dziennie, to chyba za często. Myślę, że dla spokoju ducha, raz na tydzień? Zbiornik tylko co jakiś czas dobrze przeczyścić, musisz kontrolować. Woda z płynem wystarczy.

Offline kamyk233 Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, Lelit Elizabeth
  • Młynek: KINGrinder K6
Odp: Lelit Elizabeth - utrzymanie ekspresu w czystości
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2025, 12:41:08 »
Dzięki za odpowiedź! :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi