Autor Wątek: Młynek do Quick Mill Pippa i La Pavoni dźwigniowy  (Przeczytany 340 razy)

Offline krzysztofp

• Ekspres: Quick Mill Pippa
  • Młynek: Timemore Chestnut S3
Młynek do Quick Mill Pippa i La Pavoni dźwigniowy
« dnia: 08 Styczeń 2025, 19:49:42 »
Witam,

kupiłem niedawno ekspres do kawy Quick Mill model Pippa. Przez kilka lat posiadałem DeLonghi Dedica wraz z młynkiem Wilfa (jakiś tańszy model) i wtedy nie zastanawiałem się za bardzo nad jakością espresso i w sumie samych ziaren kawy. Około rok temu przerzuciłem się na dripa i w między czasie kupiłem też młynek ręczny Timemore Chestnut S3. Dzięki przelewowi zacząłem wychwytywać pierwsze niuanse smakowe i odkrywać różne profile smakowe kawy. Pojawił mi się zatem pomysł powrotu do ekspresu ciśnieniowego. Bo miesięcznym zastanawianiu się nabyłem wspomniany na początku Quick Mill, pozostawiając wstępnie do użytku młynek Timemore. Niestety, po miesiącu testów nie mogę dojść do właściwego smaku espresso. W większości wypadków wychodzi ono kwaśne (pomimo kupowanych "słodkich" mieszanek kawy) a sporadycznie cierpkie. Eliminowałem po kolei możliwe niedociągnięcia, ale smak się nie poprawia. Wydaje mi się, że na obecnym etapie powinienem nabyć bardziej precyzyjny młynek. Stawiam raczej na chwilę obecną na jakiegoś elektryka. Chyba celowałbym również w single dose, bo kawę pije sam i zazwyczaj jedną dziennie, dlatego nie chce żeby leżała w hopperze jej większa ilość. Czy mógłbym prosić o polecenie czegoś sensownego? Budżet 3500 zł. Dodam jeszcze (jak w temacie), że jak ujarzmię obecny ekspres chcę się też zainteresować dźwigniowym La Pavoni więc fajnie jakby młynek był gotowy na przemiał dla tej maszyny. Moje wstępne (bardzo wstępne, bo mam mętlik w głowie) propozycje to:

DF64V 2 gen.
Eurek Mignion Single Dose Pro
Timemore Scluptor 078S

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi