Autor Wątek: DF54 vs Fellow Ode 2 - Alternatywy  (Przeczytany 1977 razy)

Offline Lameday

DF54 vs Fellow Ode 2 - Alternatywy
« dnia: 08 Styczeń 2025, 09:48:15 »
Co myślicie o takim porównaniu ?

Zastanawia mnie czy DF54 odstaje w jakikolwiek znaczący sposób od Fellow Ode 2 w ramach zastosowania do metod alternatywnych?

Porównanie wzięło się z tego że wróciła mi aktualnie ochota na kawy z przelewu, ale zakładam że równie szybko może się to zmienić i chciałbym wrócić do ekspresu gdzie DF54 byłby przydatny a Fellow Ode 2 już nie. Zastanawiam się nad zakupem i jeżeli Fellow Ode 2 jest dużo lepszy do alternatyw to mimo to pewnie skusiłbym się na dwa osobne młynki w przyszłości.

Jakie są wasze opinie? Czy ktoś miał możliwość przetestowania obu tych młynków w tej kategorii?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: DF54 vs Fellow Ode 2 - Alternatywy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2025, 13:38:27 »
Trudno porównać, jednak Ode to młynek ukierunkowany wyłącznie na przelewy a DF54 to młynek bardziej do espresso z możliwością filtrowych przemiałów.  Jednak do przelewu możesz kupić jakiś używany młynek ręczny typu 1zpresso, Comandante, Kinu, a może nawet nowy, niedrogi KinGrinder. Ręczny możesz bez problemy schować lub zabrać ze sobą. 1Zpresso, Kinu i KinGrnder K6 dobrze sprawdzą się też w espresso. Ja bym w ten sposób kombinował.

W kwestii samego DF54 może @Heniutek coś powie, a porównanie mogę jakieś zrobić jeśli @Janusz  ma jakiś egzemplarz pokazowy.

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Styczeń 2025, 14:31:51 »
Jeżeli budżet by Ci pozwolił, to sprzedaję właśnie Timemore Sculptor 064s w świetnym stanie (2000 zł, nowy np. w coffeedesk, jak jeszcze był dostępny, kosztował 3000 zł).
Młynek co prawda przede wszystkim ukierunkowany na espresso, ale zdolny też do dobrego przemiału na przelewy. Producent reklamuje go jako "all-round". Pozwoliłoby Ci to skakać między typami kaw.

Offline Lameday

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Styczeń 2025, 17:01:13 »
Dzięki za propozycję, ale na ten moment nie chciałbym już naciągać budżetu :) Najbardziej zastanawia mnie to czy realnie 'trace' coś w kwestii przelewów jeżeli miałbym korzystać z DF54 a nie z Fellow Ode 2. Być może osobny ręczniak jest jakimś rozwiązaniem do rozważenia.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Styczeń 2025, 17:13:33 »
Trudno porównać, jednak Ode to młynek ukierunkowany wyłącznie na przelewy a DF54 to młynek bardziej do espresso z możliwością filtrowych przemiałów.  Jednak do przelewu możesz kupić jakiś używany młynek ręczny typu 1zpresso, Comandante, Kinu, a może nawet nowy, niedrogi KinGrinder. Ręczny możesz bez problemy schować lub zabrać ze sobą. 1Zpresso, Kinu i KinGrnder K6 dobrze sprawdzą się też w espresso. Ja bym w ten sposób kombinował.

W kwestii samego DF54 może @Heniutek coś powie, a porównanie mogę jakieś zrobić jeśli @Janusz  ma jakiś egzemplarz pokazowy.

Ustawiłem df54 pod jakąś tam kawkę i tak sobie popijam czasem ala espresso z robota.

Próbowałem zrobić ze 2 razy przelew w hoopie używajac df54, kawa b.długo się przelewała, była średnia.
Nie wypowiem się co do niuansów smakowych i tak pewnie bym nie wyczuł, tym bardziej płaskie vs płaskie żarna.

Jak testuje sobie kawki to czasem porównuję, czy bardziej smakuje mi z ze stożka czy płaskich, ale to w robocie i tam też sporo zmiennych, temperatura, doza , woda, preinfuzja czy bez, nie ma takiej powtarzalności.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to gabi master, ale nie wiem czy wstrzelę się w tę samą frakcję przemiału na obu młynkach i czego miałbym szukać.

Przepraszam nie mogę edytować, w sumie prawie codziennie rano robię kawę w Hario switchu  :picardpalm: i tam jest w miarę powtarzalnie.
Tylko że mam wersje 03, poszukam gdzieś kiedyś miałem małego szklanego v01( może w pracy?), chyba powinien pasować do gumy.
Jeśli byłaby taka potrzeba*
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2025, 08:03:57 wysłana przez Fux »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maj 2025, 22:10:32 »
Przepraszam odkopuję srebrnym szpadlem, wypuścili oficjalnie żarna ukierunkowane na przelewy.

https://miicoffee.shop/products/stainless-steel-54mm-flat-burrs?srsltid=AfmBOorKzYnwNP9rtCNjvcY-FgHWTXBQWFN5bbC86DI8a_KvPXgroenM
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi