Autor Wątek: gaggia baby Class D  (Przeczytany 9981 razy)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
Odp: gaggia baby Class D
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marzec 2015, 15:44:12 »
Dlaczego?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Marzec 2015, 15:46:30 »
Bojler jest aluminiowy, a ja jestem przewrażliwiony, jeżeli chodzi o reakcje aluminium z kwasami.

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marzec 2015, 15:52:11 »
OK. Dzięki

Offline michalbanan

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marzec 2015, 20:14:48 »
Załóżmy, że decyzja w sprawie ekspresu zapadła. Nie zaśmiecając forum kolejnymi tematami chciałbym dowiedzieć się jakiego młynka poszukiwać. Troszkę poszukałem i wpadły mi w ręce aukcje na niemieckim ebay. Chciałbym poznać opinie na temat tych sprzętów:
Gaggia MDF
Nemox Lux
La Pavoni Jolly
Nuova Simonelli MCF
Faema Family
Który z tych młynków jest lepszy oraz jakie ceny za te młynki są uczciwymi cenami (oczywiście mowa o używanym sprzęcie, potencjalnie w takim samym, dobrym stanie technicznym)? :)

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marzec 2015, 20:23:40 »
Z powyższych?
Tak naprawdę, to żaden, bo dobre, gastronomiczne młynki możesz kupić nawet w niższej cenie, a są lepsze.
W innym temacie podawałem link do wymienionej Faemy: http://allegro.pl/mlynek-do-kawy-faema-family-i5144744115.html

A skoro Ci się nie spieszy, to szukaj większych Faem, Mazzerów, La Cimbali, Macapów, itp. Np. już prawdopodobnie sprzedana Faema: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1139.0
Wiem, że masz ograniczony budżet, ja również, ale gastronomiczny młyn w kiepskim stanie wizualnym możesz mieć za 300-500zł.

Kiedyś udało mi się trafić okazję, a naprawa zbyt problematyczna nie była http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=290.0
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2015, 20:32:40 wysłana przez Geralt0073 »

Offline michalbanan

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marzec 2015, 20:39:38 »
Gaggia MDF też nie? Widziałem sporo pozytywnych opinii na temat tego młynka.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marzec 2015, 20:56:05 »
Ma pozytywne opinie, ale jak dla mnie nie jest wart swojej ceny, tym bardziej, że jest sporo większych, lepszych urządzeń gastronomicznych na rynku wtórnym.

Offline fanzi

• Ekspres: kawiarka brikka i aeropres
  • Młynek: porlex, bodum bistro
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Listopad 2018, 14:08:19 »
Hej, odświeżę nieco temat. Otóż szukam jakiegoś ekspresu za niewielką cenę i zastanawiam się czy się właśnie nie skusić na model Gaggia baby Class D.
Dotychczas parzyłem kawę w kawiarkach lub areopresie i mieliłem ręcznym młynkiem a całkiem niedawno zdobyłem Rancilio MD50 i wreszcie zacząłem poszukiwania ekspresu do domu. Budżet mam mocno ograniczony więc szukam w używanych sprzętach ;)
Co sądzicie o tym ekspresie na początek będzie ok? W late art się nie będę bawił a żona zadowolona jest z mleczka spienionego ręcznym spieniaczem więc na dobrej parze i dyszy mi nie zależy.

Pozdrawiam

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Listopad 2018, 14:55:18 »
To dość prosty i funkcjonalny ekspres o podstawowych możliwościach, poszukaj na forum był opisywany kilka razy są na jego temat również moje wpisy.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Listopad 2018, 15:06:30 »
Miałem taką maszynkę przez chwilę do zabawy.
Zwróciłbym uwagę przy używce na:
- pracę panelu przedniego (czy się nie wyłącza ekspres w trakcie parzenia, czy przyciski się „same nie włączają” pod wpływem pary - przyciski są dotykowe, pojemnościowe zapewne)

- ważny jest stan bojlera, który jest aluminiowy - cieżko przed zakupem do środka zajrzeć, ale można ocenić ciśnienie wody płynącej z grupy, stan zakamienienia samej grupy.

Poza tym na początek fajna sprawa. Grupa 58 mm. Bez plastikowych wodotrysków. Z wyjątkiem elektroniki to jak Gaggia Classic.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Listopad 2018, 15:10:45 »
Części tanie a budowa prosta, obudowa mało ciekawa i na nadmiar pary nie narzekałem ale dawał jakoś radę o ile zmielisz dobrze kawę. 

Offline fanzi

• Ekspres: kawiarka brikka i aeropres
  • Młynek: porlex, bodum bistro
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopad 2018, 16:32:35 »
Sprawdzić niestety stanustanu boilera i przyciskow nie mammam jak. Ale zz tego co piszecie to za 300 zł chyba warto zaryzykować.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
gaggia baby Class D
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Listopad 2018, 16:47:26 »
Kto nie ryzykuje to nie wygrywa :). Ja swój za ciut mniej sprzedałem z niedrożnym układem wody. Nowy właściciel rozkręcił, odkamienił ekspres ruszył.

Realne ryzyko (koszt) jest wtedy gdy płyta główna bedzie całkiem padnięta (ubity procesor lub pamięć). Taka płyta to kolka stówek.

A możesz poprosić o wideo z przykładową ekstrakcją jak na początku wątku? To byś wiedział czy działa. Sama lecąca woda na odpalonym ekspresie by dużo ci powiedziała.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi