Autor Wątek: Cofffee Bottomless portafilter - modyfikacja DeLonghi Dedica  (Przeczytany 2364 razy)

Offline jaro89

Cofffee Bottomless portafilter - modyfikacja DeLonghi Dedica
« dnia: 27 Grudzień 2024, 14:16:55 »
Witam,
Posiadam zestaw DeLonghi Dedica oraz  Delonghi Dedica KG 521.M dostałem Bottomless portafilter i tu sie pojawia problem:D nie potrafie go używać (brak pianki, bardzo szybko woda leci przez niego jakby nie trzymał ciśnienia albo kawy było za mało? )czytam szukam ale cały czas robie coś źle i to chyba jakaś podstawowa rzecz... nie wiem może ktoś byłby wstanie naprowadzic/ podpowiedzieć.
Bardzo dziekuje za podpowiedzi!

Ramkan

• Gość
Odp: Cofffee Bottomless portafilter - modyfikacja DeLonghi Dedica
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2024, 17:04:53 »
Stockowe sitko do Dedica jest do zmielonych kaw z marketu. Ma jeden mały otwór, aby zwiększyć ciśnienie, dłużej utrzymać kontakt wody z kawą. A to wszystko dlatego, że gotowe, mielone kawy nie mają odpowiednio drobnego przemiału, aby tworzyć odpowiedni opór dla wody w ekspresie ciśnieniowym.

Portafilter bottomless pozwoli zrobić Ci prawidłowe espresso, ale tylko wtedy, gdy odpowiednio drobno zmielisz ziarna kawy, aby ciastko kawowe tworzyło odpowiedni opór. Nie każdy młynek się do tego nadaje.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2024, 18:39:58 wysłana przez Ramkan »

Offline Fine

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2024, 19:49:38 »
Cześć, jestem w tym samym miejscu co Ty i też mam dedica 😄 poszukaj jaką kawę świeżo wypalaną polecają tutaj grupowicze i spróbuj jeszcze raz. Ja dopiero skompletowałem wszystko co potrzebne i czekam na dostawę kawy bo efekt mam jak u Ciebie.

PS. Dedica to nie najlepszy sprzęt ale powinno się udać coś wycisnąć ;)

Offline jaro89

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2024, 00:39:27 »
Stockowe sitko do Dedica jest do zmielonych kaw z marketu. Ma jeden mały otwór, aby zwiększyć ciśnienie, dłużej utrzymać kontakt wody z kawą. A to wszystko dlatego, że gotowe, mielone kawy nie mają odpowiednio drobnego przemiału, aby tworzyć odpowiedni opór dla wody w ekspresie ciśnieniowym.

Portafilter bottomless pozwoli zrobić Ci prawidłowe espresso, ale tylko wtedy, gdy odpowiednio drobno zmielisz ziarna kawy, aby ciastko kawowe tworzyło odpowiedni opór. Nie każdy młynek się do tego nadaje.

Mega dziekuje za odpowiedz. Używam ustawień espresso 1, co jeśli dobrze przeczytałem w którymś z poradników powinno byż uzywanego do mocnego espresso.

Offline jaro89

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2024, 00:44:55 »
Cześć, jestem w tym samym miejscu co Ty i też mam dedica 😄 poszukaj jaką kawę świeżo wypalaną polecają tutaj grupowicze i spróbuj jeszcze raz. Ja dopiero skompletowałem wszystko co potrzebne i czekam na dostawę kawy bo efekt mam jak u Ciebie.

PS. Dedica to nie najlepszy sprzęt ale powinno się udać coś wycisnąć ;)
Mega dziekuje za odpowiedź, ja testowałem narazie na 1 kawie, Movenpick z lidla, mam jeszcze: Italiana Bellagio oraz Brazylia z Blue orca coffee i Lavazze crema.  A masz moze jakąś kawę co polecasz?
Jeszcze nasuwa mi sie takie pytanie ten portafilter jest naprawde głęboki, ale jak chciałem dać 18 gram kawy widziałem że dużo osób tyle właśnie daje ale po zmieleniu i tak nie ma opcji aby się zmieściło.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2024, 10:33:32 »
Mega dziekuje za odpowiedz. Używam ustawień espresso 1, co jeśli dobrze przeczytałem w którymś z poradników powinno byż uzywanego do mocnego espresso.

Nawet jeżeli młynek odpowiednio drobno mieli, to krytycznie ważne jest takie rozdysponowanie kawy w portafiltrze, aby nie tworzyło się kanałowanie wody. Kawa musi być rozłożona równomiernie, dolegać do ścianek, równo ubita tamperem.

Co ciekawe zbyt mocny opór dla wody (bardzo drobno zmielona kawa i mocno ubita) też może tworzyć kanałowanie, ponieważ tworzy się takie ciśnienie, że woda aby ujsć, rozrywa ciastko, zamiast odpowiednio przez nie przelatywać.

Testuj ustawienia młynka, używaj WDT, używaj metalowego tampera, a nie tego plastikowego szmelcu z zestawu.

Offline Fine

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2024, 13:22:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Mega dziekuje za odpowiedź, ja testowałem narazie na 1 kawie, Movenpick z lidla, mam jeszcze: Italiana Bellagio oraz Brazylia z Blue orca coffee i Lavazze crema.  A masz moze jakąś kawę co polecasz?
Jeszcze nasuwa mi sie takie pytanie ten portafilter jest naprawde głęboki, ale jak chciałem dać 18 gram kawy widziałem że dużo osób tyle właśnie daje ale po zmieleniu i tak nie ma opcji aby się zmieściło.

Do tego ekspresu czytałem że dobrą robotę robi koszyk IMS Precision 16-18g (DL2TH26E), do którego przy tym ekspresie daje się 14g kawy. Nie wypowiem się bo nie testowałem jeszcze ale są filmiki na YT.

A co do kawy to te marketowe raczej nie będą się nadawały, poczytaj tutaj na forum i coś wybierzesz - ja jestem nowicjuszem więc lepiej bardziej doświadczonych kolegów posłuchać :D ma ktoś jeszcze tutaj delonghi dedice?

Offline jaro89

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudzień 2024, 21:31:59 »
Do tego ekspresu czytałem że dobrą robotę robi koszyk IMS Precision 16-18g (DL2TH26E), do którego przy tym ekspresie daje się 14g kawy. Nie wypowiem się bo nie testowałem jeszcze ale są filmiki na YT.

A co do kawy to te marketowe raczej nie będą się nadawały, poczytaj tutaj na forum i coś wybierzesz - ja jestem nowicjuszem więc lepiej bardziej doświadczonych kolegów posłuchać :D ma ktoś jeszcze tutaj delonghi dedice?
[/quote]
Dziekuje za odpowiedz. A ty jaka kawke zamowiłeś ?:) może akurat mi przypasuje.

Offline Fine

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudzień 2024, 17:55:37 »
Hej! Dzisiaj dotarł do mnie nowy młynek i przyczyną zbyt szybkiego strumienia były Byt grubo zmielone ziarna. Ja zamówiłem z beskidzkiej palarni Etiopię (na Allegro) ale mają obsuwę więc jeszcze jej nie dostałem.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudzień 2024, 18:50:17 »
W Dedice zastosuj kombinację z przyciskiem pary, aby uzyskać odpowiednią temperaturę.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Styczeń 2025, 17:52:13 »
Aha, zamiast odpalać parę, wyłączać i włączać ekspres, to po prostu naciskamy przycisk pary na 3 mignięcia, a następnie wyłączamy nagrzewanie wody do pary. To wystarczy. Tom pokazuje to w innym filmie.

Nie trzeba wtedy spuszczać przegrzanej wody.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi