Autor Wątek: Sprzęt do szybkiego i bezproblemowego espresso  (Przeczytany 2583 razy)

Offline przemekm Mężczyzna

Sprzęt do szybkiego i bezproblemowego espresso
« dnia: 23 Grudzień 2024, 16:30:16 »
Hej,

Szukam sprzętu, które bez długiego nagrzewania i w prosty sposób zrobi w poprawne espresso.
Miałem kolbę Quick Mill Carola Evo z grupą E61, jednak na moje potrzeby zbyt długo się nagrzewała.
Rozważam Cafelat Robot, Kazak Rota lub jakąś dźwignię. Podoba mi się niewielki wymiar Roty, jednak z drugiej strony w podobnej cenie (na promocji) można mieć np. Europiccolę itp.

Ciekaw jestem Waszych sugestii.

Pozdrawiam,
Przemek

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Sprzęt do szybkiego i bezproblemowego espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudzień 2024, 18:43:40 »
EP jest humorzasta i espresso dość specyficzne, więc to zdecydowanie musiałbyś przetestować przed zakupem. Nie polecę nikomu w ciemno dźwigni. Możemy się gdzieś spotkać, żebyś spróbował(tylko nie mam pomysłu gdzie), tylko chwilowo młynka nie mam.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2024, 18:45:44 wysłana przez siewcu »

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudzień 2024, 21:22:41 »
Śmiało mogę Ci polecić Superkop'a. Cafelat przy nim to zabawka.
Akurat producent Kazak Roty, sprzedaje Superkopa na pchlim targu, w bardzo atrakcyjnej cenie, już od półtora roku.
Moim zdaniem 50% przecena jak na tak niezniszczalny ekspres jest bardzo atrakcyjna.
Piję te same kawy w biurze i w domu. W biurze robiona na Ascaso z PID w domu na Suprkop, różnica tylko w młynkach.
Napary nieco różnią się między sobą, ale nie jestem w stanie stwierdzić, który jest lepszy w smaku.

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudzień 2024, 22:07:01 »
Superkop dzisiaj wyjechal ode mnie do nowego właściciela.

Offline cezary.pl

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudzień 2024, 10:04:38 »
@Valerii Gratuluję sprzedaży.
Jeśli szczęśliwy nabywca jest z naszego forum, to chętnie podpowiem co i jak z obsługą w dziele o Superkopie.
Fabryczny set Superkopa można trochę ulepszyć.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudzień 2024, 20:54:23 »
Robot ma manometr i jest całkiem zgrabny, może warto jeszcze rozwazyć Flair , a może Flair 58?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline przemekm Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudzień 2024, 08:31:31 »
@siewcu o widzisz, a mi akurat po ekspresie został młynek ;) a tak poważnie to nie chcę Ci robić kłopotu, ale powiedz proszę jak ocenisz ogólny czas nagrzewania, szybkość zrobienia espresso i ogólny workflow? Patrzę na różne bezprądowe rozwiązania do espresso, bo myślałem, że z czajnika będzie szybciej. Niestety praktycznie każde i tak wymaga większego lub mniej wygrzewania, więc zastanawiam się właśnie czy przy ich cenach nie lepiej EP czy jakiś ekspresik z małym bojlerem lub nawet termoblokiem. Zalewając z czajnika i tak stabilność temperaturowa szału nie robi.

@cezary.pl Faktycznie w tej cenie od Valeriego żal było nie wziąć. Sprzęt wygląda porządnie. Niestety się spóźniłem. Jak radzisz sobie bez zegara? Jak Twoim zdaniem mechanizm zapadkowy (skoki ciśnienia) wpływa na smak espresso?

@Heniutek Oglądam różne opcje, ale powoli zaczynam zataczać krąg ;)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Grudzień 2024, 12:20:12 »
Pewnie się powtarzam, ale z racji gazu i posiadania tradycyjnego czajnika wkladam portafilter na czajnik zamiast gwizdka i nagrzewanie jako takie mam z czapy.

Poważnie zastanawiałem się (majac podobny dylemat) nad Aramem, Kazakiem i Portapresso.

Aram i Portapresso odpadły z powodów zbyt dużych kosztów wysyłki + cła, oraz czasu oczekiwania.

Brałem pod uwagę również flair 58x i dopiero co pojawiał się w sprzedaży flair 58, ale sklep z którym korespondowałem leciał se w kulki i ostatecznie po kilku rozmowach i pytaniach na forum zamówiłem robota.
Prostota działania, dostępność części eksploatacyjnych i w sumie wygląd przemawiały do mnie za robotem.
Domówiłem (przez kolegę z UK) dodatkowy koszyk, kilka uszczelek i pinów na wszelki, mam nadzieję że jeszcze długo posłuży.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudzień 2024, 12:28:25 »
Miałem do czynienia z rotą, rockiem i  dla mnie rozwiązania bez grzałkowe są średnie. Rota jest fajna ale powoduje spory bałagan na stole, brakuje jej tego że nie stoi sama, wymaga sporej ilości zabiegów przy nagrzewaniu, finalnie efekt w filiżance bardzo dobry, jako typowo mobilne urządzenie chyba nie ma sobie równych, w domu to bardzo duży kompromis. Rock niby fajny ale jakość tego co w filiżance nie powala. Prawdziwie kapryśny i mega trudny był Ararrex Caravel, bardzo mała średnica sitka i niska powtarzalność efektów, piękny ale nie praktyczny. Umęczyłem się z nim i mimo doskonałej konstrukcji i naprawdę rewelacyjnego wyglądu to był raczej eksponat lub ciekawostka. Na jego tle la pavoni, a mam dwa, jest doskonale funkcjonalny i dla mnie bardzo prosty i intuicyjny. Nie ma problemów, można profilować ciśnienie, efekty w filiżance uważam za rewelacyjne, wymaga dobrego młynka. Moja Europicolla nie ma pomiaru ciśnienia na ciastku, miałem doposażać ale uznałem, że nie jest to niezbędne, kupiłem większe Abile i tu mam dwa manometry i to dopełnia całości chociaż nadal nie uważam ich za niezbędne. W obu przypadkach czas grzania to ok 8-10 min, dwa napełnienia wodą tłoka albo kolejne 10 minut aby całość miała właściwą temperaturę pracy. Osobiście odstawiłem HXa, używam LP na co dzień i uważam, że to wygodne, małe, praktyczne i dające świetne efekty urządzenie, doskonale też spienia mleko. Akcesoria i części są drogie ale sama idea ponadczasowa niczym E61 ;-)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Grudzień 2024, 14:44:20 »
Poza ceną, bez wad: https://www.strietman.net/ct2
Jak ktoś szuka ostatniej maszynki do espresso, to warto rozważyć.

Offline cezary.pl

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudzień 2024, 15:12:03 »
@przemekm 
Skoki ciśnienia w Superkop skutecznie niweluje poduszka powietrzna pod tłokiem. O smaku pisałem wcześniej.
Do braku manometru już się przyzwyczaiłem. W tłoku jest zawór nadciśnieniowy, wyskalowany na 20 Bar. Powyżej tego ciśnienie ulatuje powietrze, a następnie woda.
Wadą jest temp. wody do zaparzania, zalewasz wrzątek z czajnika, a na termometrze 96*C Pewnie sam termometr odbiera trochę ciepła, bo wodę leję na wagę, 67g. Mielonki 20g, a uzysk 50g. w 50sek. później syczy resztka powietrza, a ciastko suchutkie.
Teraz parzę Etiopię Buku Abel na 92*C
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2024, 15:16:28 wysłana przez cezary.pl »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi