Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33940 razy)

Airacobra

• Gość
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:06:47 »
Jako dorpod z zawodu i prawnik z wykształcenia podpowiem łacińską paremią" "pacta sunt servanda" - kupiłeś, była cena - zawarłeś umowę kupna.
Pamiętam sytuacje, gdy sklepy komputerowe wystawiały świetne karty graficzne za bezcen - przez błąd pracownika;  no i wysyłali je klientom za tą cenę (culpa in eligendo).
Skoro jesteś profesjonalnym uczestnikiem obrotu - ponosisz ryzyko.
Jak lata temu w EuroRTVAGD kupowałem mysz - cena na półce była śmiesznie niska. Przy kasie dowiedziałem się, że cena jest wyższa o 150 PLN, poprosiłem o podejście do półki - pokazałem cenę - i zapłaciłem 150 PLN mniej.
Tutaj CL powinno też tak zrobić - IMHO kasowanie zamówień skończy się smutno - wielu klientów się zrazi, opinia poleci.
Na ich miejscu, tym którym skasowano zamówienia - zaoferowałbym jakiś rabat na następne zamówienie, plus jakiś gratis. Bo na dobrą markę pracuje się latami, a traci się ją przez taką głupotę.

PS. w cenie do 100 PLN polecam kameruńską Boyo lub Mbessę z poznańskiej Kahawy - jak ktoś lubi te afrykańskie klimaty, w mojej rodzinie tylko ja.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2025, 19:13:51 wysłana przez Airacobra »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:12:49 »
W przypadku sklepu internetowego jest zdaje się trochę inaczej niż na allegro. Umowa nie jest zawierana w momencie zamówienia. Porównanie ze sklepem stacjonarnym też nie do końca wg mnie trafne. Choć zgadzam się, że powinni chcieć żeby klienci byli zadowoleni i różnica w cenie między dostawami nie jest warta utraty zaufania klientów. Może po prostu nie nadają się do prowadzenia takiej działalności.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:19:49 »
Wyciąg z ich regulaminu:
6. Jako wiążąca dla stron transakcji jest cena produktu widoczna na stronie Coffee-Lovers.eu w momencie złożenia zamówienia przez klienta .
7. Strona internetowa sklepu www .Coffee-Lovers.eu nie stanowi oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego – jest informacją handlową, więc złożenie zamówienia przez klienta nie oznacza zawarcia umowy.
8. Jako zawarcie umowy kupna – sprzedaży przyjmuje się moment osobistego potwierdzenia przyjęcia zamówienia do realizacji przez obsługę sklepu drogą e-mail, za pomocą faksu lub telefoniczną.

Jak dla mnie, to jest to sprzeczne...

Proponuję zakończyć offtop i wrócić do tematu kawy za 100 PLN.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:37:09 »
kawa ciągle widnieje jako dostępna,
W międzyczasie sklep był offline przez ileś dni, z tego co widziałem. Nie będę ich bronił, bo na pewno z pewnymi kwestiami dali ciała, ale
Zadzwonić, zapytać, czy kawa jest. Jak powiedzą, że tak, to ja bym wysmarował opinię za januszyzm
Jest w moim odczuciu przesadą.

Wystawienie publicznej opinii negatywnej za jawne traktowanie klienta jak głupka (wypinając się na niego i nie przepraszając go za swoje błędy, a nawet prowadząc nieprzyjemną w tej sytuacji polemikę), jest przesadą?
Oczywiście każdy może mieć swoje podejście, natomiast ja bym to traktował w tej sytuacji nawet jako dobry uczynek w stosunku do ludzi, którzy są potencjalnymi, nieświadomymi przyszłymi klientami.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:44:21 »
Jasne, jak najbardziej wystawienie opinii opartej na własnym doświadczeniu jest ok i może nawet dać do myślenia sklepowi, skoro normalny kontakt jest utrudniony.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2025, 19:57:54 wysłana przez krystians »

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:49:07 »
U mnie będzie paczka z Napoli jutro. Ale cenowo wychodzi podobnie do tych nowych na CL.
Ale zgadzam się, generalnie jako ktoś zamówił po starej cenie, powinni przynajmniej zapytać, czy chcesz czekać i dostajesz kawę w starej cenie, czy chcesz zwrotu gotówki.

ALE, Classic Bar dalej poniżej 100.

We własnym zakresie zamawiałeś? Jakieś problemy robią z wysyłką do PL czy np chcą minimalną ilość?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Styczeń 2025, 20:53:10 »
Tak we własnym zakresie.  napisałem maila, ceny takie jak na stronie podają do tego wysyłka.
Najpierw zamówiłem 4 kg, potem zwiększyłem do 6kg.
Wysyłka 6 to 21,50 EUR. Drogawo.

Jakby co to mam jedną wolną paczkę dla kogoś.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Styczeń 2025, 03:32:17 »
Jasne, jak najbardziej wystawienie opinii opartej na własnym doświadczeniu jest ok i może nawet dać do myślenia sklepowi, skoro normalny kontakt jest utrudniony.

Czy chodzi o stwierdzenie "to ja bym wysmarował opinię za januszyzm"? To nie oznacza pisania za kogoś opinii.  ;)
EOT

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Styczeń 2025, 10:06:18 »
Może się zamienimy? ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Styczeń 2025, 10:07:43 »
Może się zamienimy? ;)
OK, wyślę Ci 1 kg Crema Bar.
Palenie 22.1.2025.

Podeślij mi na priv dane (najchętniej paczkomat).

Nie mam więcej do rozdania :)
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2025, 10:10:12 wysłana przez pj.w »

Offline luk

« Odpowiedź #70 dnia: 31 Styczeń 2025, 14:41:07 »
kawa ciągle widnieje jako dostępna,
W międzyczasie sklep był offline przez ileś dni, z tego co widziałem. Nie będę ich bronił, bo na pewno z pewnymi kwestiami dali ciała, ale
Zadzwonić, zapytać, czy kawa jest. Jak powiedzą, że tak, to ja bym wysmarował opinię za januszyzm
Jest w moim odczuciu przesadą.

Wystawienie publicznej opinii negatywnej za jawne traktowanie klienta jak głupka (wypinając się na niego i nie przepraszając go za swoje błędy, a nawet prowadząc nieprzyjemną w tej sytuacji polemikę), jest przesadą?
Oczywiście każdy może mieć swoje podejście, natomiast ja bym to traktował w tej sytuacji nawet jako dobry uczynek w stosunku do ludzi, którzy są potencjalnymi, nieświadomymi przyszłymi klientami.

Właśnie zostałem nieświadomym klientem. Od dwóch dni dzwonię, wysyłam e-maile, żadnego odzewu. Masakra

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Luty 2025, 15:17:43 »
Od jakiegoś czasu testuję kolejną palarnię obecną na rodzimym portalu, czyli Coffee Hunter.

W pierwszej kolejności wziąłem coś najbardziej standardowego i najtańszego, czyli Brazylia Santos.
Ziarna dobrej jakości, może jedno do dwóch się trafiło gorszych, równomierne średnie wypalenie.
Jeśli chodzi o nuty smakowe - czekolada i czekolada, troszkę orzechów, typowe pod delikatne mleczne kawki lub espresso. Bardzo przyjemna i pewnie jeszcze do niej wrócę. Jednak cenowo nie tak konkurencyjna - jak kupowałem to była jeszcze po 50-55 zł za 500g, teraz już 60.

Kolejna to ich blend HEBAN, który ma chyba nieco ciemniejsze palenie, co jest wyczuwalne w smaku - większa goryczka, aczkolwiek nuty podobne do poprzedniej, bo wciąż Brazylia. Nie przypadła mi do gustu, ale dla fanów nieco intensywniejszych smaków może być strzałem w dziesiątkę. Nie mam także zastrzeżeń co do jakości ziaren i wypalenia. Cenowo niżej bo teraz 47zł/500g w promce.

Nadal z "tańszego" rynku wygrywa u mnie BPK, ale Coffee Hunter zaskoczył mnie swoim Santosem. Pewnie spróbuję jeszcze coś pokroju blendu "Słodki Drań" lub "Brasilia Cemmorado Chocolate Edition".

Testowane na VST, 94 stopnie. Może sobie strzelę HEBAN na 92 stopniach, spróbuję trochę zniwelować goryczkę, albo przesiądę się na koszyk BEP 2.0 w tej kawce.

Chciałbym ogarnąć sobie coś jaśniejszego, pod v60 lub po prostu jasne espresso. Czy ktoś coś poleci? :) Zależy mi na nieprzesadzonej kwasowości, może nuty bardziej owocowo-kwiatowe?

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Luty 2025, 16:39:08 »
Mogę polecić:
Etiopia Yirgacheffe KOKE Honey Gr.1
lub
Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural
Ta ostatnia w promocji.
https ://mastroantonio.pl/Etiopia-Hambela-Buku-Hurufa-Natural-p720

Afrykańskie wypały z tych które próbowałem z Mastroantonio zawsze mi w V60 podchodziły - w automacie też dawały zaskakujące efekty. 

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Luty 2025, 23:25:22 »
Chciałbym ogarnąć sobie coś jaśniejszego, pod v60 lub po prostu jasne espresso. Czy ktoś coś poleci?

Jeśli nadal mówimy o budżecie około 100 złotych, to Gregorio ma kilka jasno palonych kaw trochę przekraczajacych ten pułap.
Jest na forum, na pewno coś podpowie.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline ikpara

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Luty 2025, 00:00:19 »
Mogę polecić:
Etiopia Yirgacheffe KOKE Honey Gr.1
lub
Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural
Ta ostatnia w promocji.
https ://mastroantonio.pl/Etiopia-Hambela-Buku-Hurufa-Natural-p720

Afrykańskie wypały z tych które próbowałem z Mastroantonio zawsze mi w V60 podchodziły - w automacie też dawały zaskakujące efekty. 

Tylko jest mały problem... one nie kosztują 100pln/kg.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi