Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33923 razy)

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Styczeń 2025, 13:43:20 »
Gdyby @cpu nie miał chęci a CL nie zrealizował zamówienia, to ja mogę przytulić. : 8)

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Styczeń 2025, 13:45:50 »
Gdyby @cpu nie miał chęci a CL nie zrealizował zamówienia, to ja mogę przytulić. : 8)

Nie, nie, nie ;-) Ja sobie poczekam co prawda, tylko 3 kg zamówione, ale poczekam ;-)

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Styczeń 2025, 06:22:22 »
Właśnie zamówiłem na testy do ekspresu ciśnieniowego: Czorna Pantera, Świdnicka i Sweetie Kitty, może akurat podejdzie.

Moje spostrzeżenia:
- Czorna jest najbliżej tradycyjnej kawy "ma być mocna i dawać kopa"
- Kitty to taka "damska" mieszanka, lżejsza i słodsza, choć mam wrażenie, że nieco pełniejsza od drugiej podobnej z oferty Blenda, czyli Daisy
- Świdnicka jest kawą chyba najbardziej podatną na zmianę ustawień ekspresu i eksperymentów

Przy czym wiadomo - każdy ma swój smak i swoje preferencje :)

Offline cpu

« Odpowiedź #48 dnia: 28 Styczeń 2025, 09:02:33 »
Na razie moja przygoda z CL skonczyla sie slabo tj. zrobili mi zwrot ktory zobaczylem kilka dni pozniej - zero informacji, zero pytan, na stronie juz ceny wyzsze - pierwszy kontakt fatalny.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Styczeń 2025, 15:03:29 »
I mnie Coffee Lovers zwróciło pieniądze za zamówienie z dopiskiem "brak towaru". Na stronie ich sklepu zamówiona kawa jest, tyle że w znacznie wyższych cenach. Także tego ten... .  Nie polecam.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Styczeń 2025, 15:17:07 »
Zadzwonić, zapytać, czy kawa jest. Jak powiedzą, że tak, to ja bym wysmarował opinię za januszyzm w widocznym miejscu. Ja rozumiem, że jak jest popyt, to ceny lecą w górę, ale takie zagranie zasługuje na nagrodę.

Offline cpu

« Odpowiedź #51 dnia: 28 Styczeń 2025, 15:22:55 »
Ja sobie podaruję - napisałem, poczekam jeszcze jeden-dwa dni, ceny wzrosły sporo, ale najbardziej boli beznadziejny kontakt, a w zasadzie jego kompletny brak. Przez tą całą sytuację stali klienci teraz będą obsługiwani w nowych cenach :-/

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Styczeń 2025, 15:32:43 »
ceny wzrosły sporo
W ciągu ubiegłego roku ceny najtańszych kaw surowych wzrosły o 100%. Siłą rzeczy wszystkie kawy będą droższe.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Styczeń 2025, 15:38:56 »
I mnie Coffee Lovers zwróciło pieniądze za zamówienie z dopiskiem "brak towaru". Na stronie ich sklepu zamówiona kawa jest, tyle że w znacznie wyższych cenach.
Może nowa dostawa przyszła w znacznie wyższej cenie niż poprzednia?
Zadzwonić, zapytać, czy kawa jest. Jak powiedzą, że tak, to ja bym wysmarował opinię za januszyzm w widocznym miejscu. J
W moim odczuciu to nie do końca byłoby fair, bo nie znamy kontekstu całej sytuacji.

Nie wiem co tam się wydarzyło, ale mam wrażenie, że nie do końca sobie radzą ze sklepem internetowym i komunikacją. Miałbym jednak pewną dozę wyrozumiałości, ponieważ pracowałem trochę w różnych sklepach internetowych i przeróżne sytuacje się zdarzają. Czasami pomyłka jednej osoby prowadzi do serii niefortunnych zdarzeń, natomiast powstaje wtedy problem komunikacyjny, z którym niestety czasami osoby decyzyjne sobie nie radzą. Wszyscy jesteśmy ludźmi i można rozwiązywać sprawy tak, aby minimalizować problemy komunikacyjne i poczucie zawiedzenia ze strony klienta.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2025, 15:41:49 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Styczeń 2025, 15:52:19 »
U mnie będzie paczka z Napoli jutro. Ale cenowo wychodzi podobnie do tych nowych na CL.
Ale zgadzam się, generalnie jako ktoś zamówił po starej cenie, powinni przynajmniej zapytać, czy chcesz czekać i dostajesz kawę w starej cenie, czy chcesz zwrotu gotówki.

ALE, Classic Bar dalej poniżej 100.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2025, 15:56:12 wysłana przez pj.w »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Styczeń 2025, 16:11:38 »
W moim odczuciu to nie do końca byłoby fair, bo nie znamy kontekstu całej sytuacji.

Mnie również obsługa klienta nie jest obca. Jeżeli dobrze rozumiem, to kawa widniała jako dostępna, nagle przestali realizować zamówienia, potem zwracali kasę, a kawa ciągle widnieje jako dostępna, tylko w wyższej cenie.
W takim wypadku, nawet jeżeli kawa się skończyła, a potem sprowadzili droższy surowiec, to ich to nie usprawiedliwia. Kawa widniała jako dostępna, więc klient ma prawo oczekiwać, że produkt kupił. Kwestię kontaktu z klientem już nawet pomijam. I pewnie, że można potem zadzwonić, przeprosić, itp. itd., tak da się wiele rzeczy załatwić, natomiast jeżeli mówimy o ewentualnej wyrozumiałości, to tylko i wyłącznie w przypadku przeprosin, bo wina jest za zaniedbania.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Styczeń 2025, 16:28:12 »
Czekając na dostawę z Neapolu, dziś popijam dwie fantastyczne kawki do espresso - Red od Synestezji i Etiopię Koke Natural z Blenda - pyszne.
Eh, życie czasami jest piękne

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Styczeń 2025, 17:07:23 »
kawa ciągle widnieje jako dostępna,
W międzyczasie sklep był offline przez ileś dni, z tego co widziałem. Nie będę ich bronił, bo na pewno z pewnymi kwestiami dali ciała, ale
Zadzwonić, zapytać, czy kawa jest. Jak powiedzą, że tak, to ja bym wysmarował opinię za januszyzm
Jest w moim odczuciu przesadą.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2025, 17:10:44 wysłana przez krystians »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Styczeń 2025, 18:25:14 »
Nie jest przesadą. Jeśli wchodzą w handel muszą znać ustawy, a tu widać że coś ewidentnie jest nie tak.
UOKiK lubi takie sprawy, bo wygląda to już jak naruszenie zbiorowych interesów konsumentów.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Styczeń 2025, 18:56:02 »
Tzn. co dokładnie masz na myśli? W związku z czym konkretnie zwróciłbyś się do UOKiK?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi