Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33937 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Grudzień 2024, 08:04:13 »
Bardziej poetyckich, a zarazem nic nie mówiących opisów, to ze świecą szukać :P

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Grudzień 2024, 13:58:58 »
Bardziej poetyckich, a zarazem nic nie mówiących opisów, to ze świecą szukać [emoji14]
Piłem GRAN BAR - była naprawdę dobra, bo ciekawa zapachowo- smakowa, z ładną cremą. Tylko, że to już ponad 100 pln.
Warto spróbować.

BAR LINE

Sweet and creamy coffee that comes from a careful combination of five varieties of Arabica and two quantities of the best Robusta.
In espresso extraction, we obtain a cup with creamy texture, low acidity and hints of spicy.
A blend for a more demanding palate.

Sonsory profile

Roast: medium

Aroma / Fragrance: high

Body: smooth

Flavour: spicy

Myślę, że czytanie opisów to jedno, a to czy nam smakuje to drugie. Trzeba po prostu kupić i sprawdzić u siebie

Offline kuku

• Ekspres: Delonghi Dinamica Plus
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Styczeń 2025, 07:10:38 »
Jeśli już powstał temat "do 100zł", to może i jestem kawowym dyletantem, pijącym mleczanki z automatu :P ale powiem tyle: Palarnia Blend. Jest pewna? Jest, ma swój własny temat na forum i @mr_blend odpowiada cierpliwie i wyczerpująco na każde pytania czy wątpliwości.

Chcesz na słodko? Sweety Kitty, Samba, Daisy. Klasycznie? Retro Espresso, Świdnicka, Zwyczajna. Lubisz mocniejsze uderzenie? Czorna i Poniedziałkowa. A jak komuś mało, to czasami za niewiele ponad 100zł trafi się coś po promocji z nieco wyższej półki. Czy są to najlepsze kawy w tym zakresie cenowym? Nie podejmuję się oceniać, natomiast jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym trafił na coś, co było ewidentnie słabe - co najwyżej nie dogadywało się do końca z moimi subiektywnymi gustami. Dlatego też zdecydowanie polecam!  :ok:

Właśnie zamówiłem na testy do ekspresu ciśnieniowego: Czorna Pantera, Świdnicka i Sweetie Kitty, może akurat podejdzie.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Styczeń 2025, 12:56:11 »
"Myślę, że czytanie opisów to jedno, a to czy nam smakuje to drugie. Trzeba po prostu kupić i sprawdzić u siebie"

"No i namówiłeś" :picardpalm: Zamówiłem i zapłaciłem na początku stycznia ale Coffee Lovers : nie przysyła, nie dzwoni, nie pisze,
nie odbiera telefonów, nie odpowiada na maile, i nie zwraca pieniędzy.
 Ktoś coś wie co się z nimi dzieje?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Styczeń 2025, 13:13:34 »
Z racji tego, że i tak zalewam PŻonie doubleshota mnóstwem (160-170 ml) spienjonego mleka, postanowiłem przysknerzyć i kupiłem 0,5 kg Costy Bold Colombian Single Origin jako zamiennik używanej dotychczas Bazzary. I teraz zonk. Mielenie do tej pory korygowałem przy nowej kawie w zakresie 2 kropek w górę czy w dół max (Jx-Pro). Tymczasem dwa pierwsze strzały poszły do zlewu, bo woda leciała przez kawę jak przez sito. Zjechałem z przemiałem o 10 kropek (ponad dwa pełne obroty) i choć już czas z uzyskiem się mniej więcej zgadza, to to co w filiżance już średnio. Żadnej kleistości, cremy, aromatu też niewiele :( Ten typ tak ma czy ja czegoś nie wiem? Kawa niestara bo palona w X 2024 :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Styczeń 2025, 13:21:14 »
 "No i namówiłeś"  Zamówiłem i zapłaciłem na początku stycznia ale Coffee Lovers : nie przysyła, nie dzwoni, nie pisze,
nie odbiera telefonów, nie odpowiada na maile, i nie zwraca pieniędzy.
 Ktoś coś wie co się z nimi dzieje?

To samo, dziś do mnie napisali że nie mogą zrelizować zamówienia. Przed chwila dostałem przelew.

Także zadzwoń, napisz jeszcze raz, ale wygląda na to że na jakiś czas Saka się skończyła w PL. Napisałem czy będzie jeszcze ale nie odpisali.

Może zorganizuję zakup grupowy z Włoch, napiszę maila do palarni.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Styczeń 2025, 13:35:54 »
Pewnie po Twojej reklamie ~połowa WOKa zamówiła i brakło ;)
Mi odpisali, że nie ma Basic Blend, dostałem więc 2x Classic Bar, brałem też czekoladę do testów, +dostałem gratisowo puszkę innej do przetestowania... więc jak mogę tylko ich polecić...

BTW pytałem o tą czekoladę, bo nie mają jej na www...  Dziś mi odpisali, że "póki co borykamy się z tematami technicznymi związanymi ze stroną"

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Styczeń 2025, 13:59:41 »
~połowa WOKa zamówiła i brakło
:sciana:

Tak czy siak smacznego :)

Ostatnio im Lance Hedrick reklamę zrobił: https://youtu.be/A0h7XMUltIk?si=bGVHRfzHFDvyw8yP&t=334

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Styczeń 2025, 15:11:58 »
Może zorganizuję zakup grupowy z Włoch, napiszę maila do palarni.

Daj wtedy proszę znać, chętnie bym też coś kupił żeby spróbować.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Styczeń 2025, 15:53:23 »
Też jestem zainteresowany

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Styczeń 2025, 17:30:48 »
@pj.w widziałem w innym wątku, że miałeś już tę Sakę. Jeśli w Twojej ocenie sprawdzi się w kawiarce dla osoby przyzwyczajonej do złotej lavazzy, ale narzekającej ostatnio na jej jakość, to i ja byłbym zainteresowany.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Styczeń 2025, 18:49:45 »
Ponoć ma wrócić do CL, więc robię male zamówienie, żeby nie tworzyć dodatkowych kanałów dystrybucji. 
Zamawiam jedną paczkę 6 kg.
Także mam jeszcze jakby co 2 kg do rozdania. (ale jest ciut drożej niż z polskiej dystrybucji).

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Styczeń 2025, 22:10:17 »
 Dzięki za informację. Wychodzi że w CL są tylko nieogarnięci przy nagle zwiększonej sprzedaży. Sytuacja uświadomiła mi jak jesteśmy rozpieszczeni przez nasze forumowe palarnie. Ukłon dla nich.
  Dziękuję.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Styczeń 2025, 09:48:01 »
Wszyscy chyba mamy obsuwe zamowien z CL - ja rowniez od 8 czekam i nic - szkoda ze nie potrafia sami z siebie napisac po tych paru dniach...

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Styczeń 2025, 12:47:02 »
Wszyscy chyba mamy obsuwe zamowien z CL - ja rowniez od 8 czekam i nic - szkoda ze nie potrafia sami z siebie napisac po tych paru dniach...
Jak Ci anulują to daj znać, jedną paczkę będę mógł odstąpić jak przyjadą z Neapolu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi