Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33940 razy)

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudzień 2024, 23:31:41 »
@krystians @ikpara ....mniej więcej w punkt. Ja oceniam kawy tylko z punktu widzenia kolby i espresso. Tak żeby była jasność. Z większości tańszych kaw nie da się ukręcić nic pijalnego, ale są takie które wychodzą przyzwoicie. Podobnie jak z przygodami ze średnią półką 100-200zł. Tu też nie ma gwarancji...co mi po tym jak ziarna niby lepsze, proces pilnowany jak we filiżance efekt marny. O braku powtarzalności między paleniami już nie wspomnę co dość często zdarzało mi się w przypadku polskich kraftowych palarni. Kiedyś mocno bawiłem się winem...znam winiarzy i szanuję ich pracę. Przetestowałem tego sporo...lubię wina kanaryjskie, kapadockie, polskie białe. No ale co ja mogę jak smakuje mi białe wino z lidla za 18zł choć obok butelka za ponad stówkę czeka na testy.  :o Oczywiście kiedyś przyświecało mi hasło, że w marketach zdarzają się wina pijalne, ale nigdy dobre...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudzień 2024, 07:16:55 »
Przestałem pić kawę u znajomych, na stacjach benzynowych, czasami piję w kawiarni, po zasięgnięciu info co piję i jak zostanie przygotowana. Nie dlatego, że mi odbiło, tylko dlatego że przestałem akceptować bylejakość.

Amen...

Kawę piję już w zasadzie tylko w domu bo czasami nawet te "lepsze" kawiarnie nie gwarantują produktu wartego tych pieniędzy, które trzeba za niego zapłacić. Jak mam pić byle jak to wolę nie pić wcale ;)

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Grudzień 2024, 07:53:48 »
Jeśli już powstał temat "do 100zł", to może i jestem kawowym dyletantem, pijącym mleczanki z automatu :P ale powiem tyle: Palarnia Blend. Jest pewna? Jest, ma swój własny temat na forum i @mr_blend odpowiada cierpliwie i wyczerpująco na każde pytania czy wątpliwości.

Chcesz na słodko? Sweety Kitty, Samba, Daisy. Klasycznie? Retro Espresso, Świdnicka, Zwyczajna. Lubisz mocniejsze uderzenie? Czorna i Poniedziałkowa. A jak komuś mało, to czasami za niewiele ponad 100zł trafi się coś po promocji z nieco wyższej półki. Czy są to najlepsze kawy w tym zakresie cenowym? Nie podejmuję się oceniać, natomiast jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym trafił na coś, co było ewidentnie słabe - co najwyżej nie dogadywało się do końca z moimi subiektywnymi gustami. Dlatego też zdecydowanie polecam!  :ok:

Offline cocon

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudzień 2024, 14:39:00 »
post mial byc o polecanych kawach a juz 2 strona i nic. Tylko przechwalki jakie to wy dobre kawy pijecie ale zadnego konkretu po za jednym

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Grudzień 2024, 16:31:11 »
post mial byc o polecanych kawach
Piszesz-masz.
Wszystko widać.
3trzy dni temu przyszły.

20241219_183155.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Grudzień 2024, 16:57:54 »
Tyle, że obydwie przekraczają magiczną stówkę
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2024, 17:05:07 wysłana przez fill »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudzień 2024, 17:45:06 »
Nic nie przekracza - bo to jest zrobione na indywidualne zamówienie :redface:
I w torebkach jest trochę mniej, tak by się zmieścić w tych 100zł :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Grudzień 2024, 18:36:41 »
Łow... to chyba masz chody u Gorana

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 22 Grudzień 2024, 19:12:33 »
Łow... to chyba masz chody u Gorana

Jasne :redface: po tym jak mnie uwolnił od tego.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14409.30
To nawet dłużnikiem zostałem :lol2: :lol2:

Jka

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Grudzień 2024, 20:45:33 »
Nic nie przekracza - bo to jest zrobione na indywidualne zamówienie :redface:
I w torebkach jest trochę mniej, tak by się zmieścić w tych 100zł :lol2:

Jka

Genialne. To gdyby sprzedawać połowę, to byłyby do tematu "Dobra kawa za 50zł".
Niestety pełna nazwa to "100zł za 1kg". :)

Offline ikpara

« Odpowiedź #25 dnia: 22 Grudzień 2024, 22:12:38 »
post mial byc o polecanych kawach a juz 2 strona i nic. Tylko przechwalki jakie to wy dobre kawy pijecie ale zadnego konkretu po za jednym
Bo takiej kawy ze świecą szukać. W takiej cenie to niespecjalnie coś fajnego widać (mam na myśli stosunek cena/jakość) i raczej warto dołożyć te 20- 40pln i wtedy już mamy w zasięgu świetne kawy do delektowania się lub zejść na poziom kaw powiedzmy akceptowalnych ale znowu te 30 - 40pln tańszych.

Offline nossy

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Grudzień 2024, 23:47:55 »
lucaffe classic blend, la cava bella crema espresso, trismoka caffe crema, toraldo arancio, adamsblend perfetto duo i monsun street (...ale niestety ostatnio trochę podrożały). Ludzie polecają Ariadnę od Mastro...tutaj mam problem. Za pierwszym razem oki, za drugim zbyt kwaśna, za trzecim oki...choć kupiona w kawiarni nad morzem, gdzie w życiu nie podejrzewałbym ,że ktoś zaserwuje mi poprawne espresso i jeszcze na Ariadnie. Tak więc dla mnie pod espresso może kiedyś wrócę, ale pod mleczne jest dobrze. Ale szacun dla Mastro i kawiarni za patriotyzm lokalny.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Grudzień 2024, 08:27:35 »
Ale szacun dla Mastro i kawiarni za patriotyzm lokalny.

Już nie lokalny.
😉
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline nossy

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Grudzień 2024, 11:50:04 »
O faktycznie, dzięki za sprostowanie. Dla mnie lepiej...przynajmniej po treningu będzie można podjechać po dobrą kawę. To teraz ciężka praca w tamtym regionie bo w Sudetach przyzwoitego espresso nie udało mi się nabyć.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi