Autor Wątek: Dobry kubek termiczny do 100zł  (Przeczytany 11841 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Dobry kubek termiczny do 100zł
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudzień 2024, 13:09:17 »
Od bardzo wielu lat używam contigo west loop.

Kupiłem PŻonie, ale tak wyszło, że częściej używam ja :P Nie wiem czy trafiłem na fatalny egzemplarz, ale kawa nalana o 7:20, zawieziona do roboty w aucie (5 minut w wychłodzonym pojeździe) i postawiona w pokoju w temperaturze pokojowej o godz. 8:40 jest ledwo letnia :(

Ja przesiadłem się  kilka lat temu na termosy Esbit .

W niedzielę miałem w plecaku West Loopa z kawą i starego Esbita (termos) z herbatą. Po 1,5 godzinnym marszu w kubku był chłodnik, a kolejne 1,5 godziny później kolega poparzył język herbatą z Esbita. Podsumowując, mam w planach kupno małego termosu :D
Nie chciałem robić antyreklamy, mam takie same odczucia.
Na tę chwilę w domu obecnie 4 kubki ww na C.

Nadają się żeby zrobić przykladowo herbate, wyjść na zewnątrz, pozamiatać czy pograbić chwilę liście i "od razu wypić" i się nie poparzyć, czy niepozalewać się znosząc po schodach, są ok

W aucie sytuacja identyczna, po 1,5-2h napój chłodny (czasem ciepławy) .
Z zojirushi nie było szans żeby się napić, trzeba było odkręcać ustnik i czekać.

Dlatego też zacząłem dostrzegać plusy "termosu" wlewam sobie w kubeczek i po prostu chwilę czekam ;)

Oczywiście kubki odpowiednio wcześniej zalane gorącą wodą w celu nagrzania...
Ktoś spyta skoro taki badziew to po co aż tyle, kupiliśmy na początku dwa, reszta domowników też chciała i tak wyszło...

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudzień 2024, 13:19:04 »
Też mam Contigo (chyba Byron) i ostatnio wlałem kawę z przelewu do zimnego kubka około 20. O godzinie 22 w pracy kawa była jeszcze zbyt gorąca żeby pić bezpośrednio...

Zimy "termos" ekspresu, zimy kubek i dwie godziny czasu, a kawa wciąż zbyt gorąca to chyba nie tak źle z tymi Contigo 😉

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudzień 2024, 13:33:29 »
Oczywiście kubki odpowiednio wcześniej zalane gorącą wodą w celu nagrzania...

Ja kubka nie wygrzewałem, bo lubię kawę mocno ciepłą, ale nie gorącą. Mimo to jak czytam w innych wpisach nie stanowi to przeszkody, żeby temperatura była przez kubek utrzymywana. Mimo wszystko zrobię test z zalaniem wrzątkiem przed wlaniem napoju :)

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Grudzień 2024, 14:19:09 »
A ja polecam Fjord Nansen Lando.
Używam od lat, trzyma ciepło, jak dla mnie niezniszczalny. Nigdy nie puścił płynów.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudzień 2024, 20:23:44 »
Contigo używam od dawna, Hambukke również od kilku miesięcy. Oba są spoko, nie są to termosy, ale kilka godzin trzymają. Raczej jak biorę kawę do auta to bardziej irytujące jest to, że jest zbyt gorąca do picia przez pierwsze 30-45 min. Jednakże ciężko coś znaleźć poniżej 100PLN o pojemności ok 400ml tych producentów.

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Grudzień 2024, 21:15:44 »
Jedyne co przychodzi do głowy to Contigo Byron 470ml za 8 dyszek... jeśli o to chodziło...

Offline crik Mężczyzna

• Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, La Peppina.
  • Młynek: Kinu M38, Timemore C3 ESP PRO.
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Grudzień 2024, 00:16:31 »
Generalnie kubki z podwójną stalową ścianką dość podobnie, z mojego doświadczenia trzymają temperaturę. Rzeczy, na które warto zwrócić uwagę to:
- Wygoda picia, czy coś nie cieknie bokiem, czy resztka płynu nie wycieka po zamknięciu.
- Szczelność i odblokowywanie - zarówno pod względem wygody jak i tego żeby nie otworzył się w torbie.
- Łatwość czyszczenia wszystkich elementów,
- Neutralność zapachowa elementów z tworzywa.
Jeśli chodzi o trzymanie ciepła i pojemność, bo sporo szukałem tej idealnej pojemności (300ml), to naprawdę warto (Zojirushi) !
Kubki Zojirushi są moim zdaniem godne uwagi. Trzymanie ciepła jak i wszystkie punkty które wymienił krystians spełniają w 100%. Posiadam parę sztuk, od kilku lat i jak na razie bez problemów. Co do czyszczenia bezproblemowe (rozbieralna nakrętka). W przypadku większego osadu, soda z wrzątkiem daje rade.

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Grudzień 2024, 11:39:30 »
Ja używam Kambukka z nakrętką Olympus 300 ml. To co zdecydowało o wyborze to małe rozmiary zewnętrzne w stosunku do pojemności i szczelne zamknięcie - po napiciu się i zamknięciu nie pozostaje nawet kropelka.
Kawa o temperaturze ok. 85 - 90 stopni nalana do zimnego kubka, po ok. 3,5 godz. popijania po łyczku jest nadal przyjemnie ciepła pod koniec kubka.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Grudzień 2024, 13:12:08 »
Zojirushi ma modele wąskich kubków termicznych, które biją rekordy jeżeli chodzi utrzymywanie temperatury. Jakiś czas temu ta firma wprowadziła szerszą odmianę kubka - trochę aby dostosować się do rynku amerykańskiego. To też bardzo dobry kubek, ale właściwości termiczne ma trochę gorsze.

Po kilku latach użytkowania doszedłem do wniosku, że termika jest ważna, ale nie jest najważniejsza jeżeli chodzi o akurat kubek, a wiele modeli ma przyzwoite właściwości. Kubek to nie termos na wyprawy, a raczej przedmiot do miejskiej dżungli. Bardzo ważna jest prostota nakrętki i możliwość wyczyszczenia, dlatego np. z Contigo preferuje model Byron. Zojirushi też fajnie się czyści, tylko nie można zaniedbać, bo tam jasne plastiki stają się wtedy nieodwracalnie zabarwione.

Aha, farba w Contigo, to tragedia. Proponuję gunmetal.

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Grudzień 2024, 10:38:55 »
Hej, jednego Byrona też mamy i chyba trzyma najlepiej z posiadanych firmy na C.

Ten mały otwór zapewne pomaga w trzymaniu ciepła w Zoji.

Wziąłem przedwczoraj dla testów szczotkę do "kubków" - plastik + silikono-guma, z popularnego serwisu aukcyjnego, jako dorzutkę do reszty zamówienia.
Cena była bardzo korzystna, zobaczymy jak się spisze...

Ostatnio też stosowałem sodę z wrzątkiem i chyba najlepiej sobie poradziła z osadem po kawie.

Dodam, że ja praktycznie codziennie używam kubka, robię poranny przelew żonie, a sobie wlewam w kubek i biorę do pracy.
Więc u mnie kubek/termos jest praktycznie non stop w użyciu, oprócz Niedziel.  kawka

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Grudzień 2024, 10:45:26 »
Aha, farba w Contigo, to tragedia. Proponuję gunmetal.
Tak, my wrzucamy najczęściej do zmywarki i już mocno schodzi. Ale też prawda, że producent przestrzega przed myciem w zmywarce. Drugi kupiliśmy Kambukka i tam jest zamiast farby coś, co wygląda bardziej na anodowanie, choć może po prostu jest to taki rodzaj lakieru. Póki co jest OK, czas pokaże.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Grudzień 2024, 20:49:10 »
Ostatnio też stosowałem sodę z wrzątkiem i chyba najlepiej sobie poradziła z osadem po kawie.

Ja od zawsze używam tabletek do zmywarki (do wnętrza jedynie), choć ostatnio zobaczyłem coś takiego. I nie wiem jaka reakcja chemiczna by miała za to odpowiadać.
Od 1:26 oglądać.

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Grudzień 2024, 22:48:08 »
Sól albo inny badziew z tabletek, czy kapsułek porobił Nam wżery w garnach z nierdzewki, za nie jednak chyba podziękuję ;)

Próbowałem tabletek Corega, na takie mocne osady za słabe :(

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Grudzień 2024, 13:57:17 »
Ja czyszczę proszkiem do czyszczenia grupy ekspresu, działa idealnie.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Grudzień 2024, 15:02:29 »
Trzeba mieć talent aby tak zapuścić termos. W garnku rozpuszczam tabletkę do zmywarki i zanurzam cantigo, szklane bialetti, etc.
Działa bez szkody dla produktów.

Jak może tabletka czy sól zrobić wżer w materiale nierdzewnym?
To jest nierealne.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi