Autor Wątek: Dobry kubek termiczny do 100zł  (Przeczytany 11834 razy)

Offline martaa84

• Ekspres: delonghi
Dobry kubek termiczny do 100zł
« dnia: 16 Grudzień 2024, 12:44:48 »
Hej! Poszukuję rekomendacji dobrego kubka termicznego trzymającego długo ciepło -  Majestic Sport kubek Nord -  znalazłam taki w mega promce, warto? Korzystał ktoś? Parametry wydają się dobre i kolor <3

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Dobry kubek termiczny do 100zł
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2024, 17:02:36 »
Cześć, witam na forum :) Niestety nie miałem tego kubka w ręku, więc nie odpowiem czy go warto brać, ale mogę podpowiedzieć na co zwrócić uwagę.

Generalnie kubki z podwójną stalową ścianką dość podobnie, z mojego doświadczenia trzymają temperaturę. Rzeczy, na które warto zwrócić uwagę to:
- Wygoda picia, czy coś nie cieknie bokiem, czy resztka płynu nie wycieka po zamknięciu.
- Szczelność i odblokowywanie - zarówno pod względem wygody jak i tego żeby nie otworzył się w torbie.
- Łatwość czyszczenia wszystkich elementów,
- Neutralność zapachowa elementów z tworzywa.

Offline Siudemkarz777

• Ekspres: V60, Kalita, Origami, Kawiarka, FP
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2024, 18:05:07 »
Ja osobiście próbowałem mnóstwo kubków/ termosów. I te z podwójnymi ściankami faktycznie są wszystkie takie same. Czyli może być. Temperatura trzyma spoko. Najlepszy jaki kupiłem i mam, to taki starej technologii z allegro z wkładem szklanym i plastikową obudową. Oczywiście to nie jest perfekcyjna opcja bo jest ciężki i może się pobić. Ale smak jest nie zmienny. W sensie czuję różnice na minus z metalowych kubków a przy szklanym nie. I to jest dla mnie najważniejsze. Poza tym trzyma ciepło lepiej.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2024, 18:36:26 »
Od bardzo wielu lat używam contigo west loop. Co kilka miesięcy pojawiają się w cenach około 80zł.
Mam już chyba trzeci, bo poprzednie gubiłem...
Jedyne do czego mogę się lekko przyczepić, to że lakier potrafi się lekko łuszczyć od zmywarki i rzucania go gdzie popadnie, poza tym brak uwag.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2024, 21:34:25 »
Przerobiłem już sporo kubków, w rozsądnych pieniądzach to GSI ( trochę podrożały) oraz mały Thermos mieszczący się w zakładanej kwocie.

https://www.explore.pl/Kubek-termiczny-GSI-Glacier-Stainless-Microlite-350-Flip-Fuchsia/5870.html

https://www.explore.pl/Termos-THERMOS-LightCompact-350ml-Stainless-Steel.html

Do thermosa dokupiłem inny korek i jest całkiem nieźle.

Byłem bardzo zadowolony z zojirushi, dopóki nie zaczęła odchodzić powłoka ceramiczna ze środka kubka, po próbach doczyszczenia go z nalotu kawowego roztworem octu , orax środka do czyszczenia ekspresów.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2024, 23:42:47 »
Ja przesiadłem się  kilka lat temu na termosy Esbit .

Dodatkowe cechy to: dwa kubeczki służące  jako dodatkowa izolacja i dwa rodzaje zamknięcia.
Rozwiązanie super ,  odkąd używam 0.7L i 1.0 L nie mam problemu z temperaturą. Dawniej miałem różne wynalazki ale już  nie szukam 😀

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2024, 07:45:11 »
Trochę ponad budżet, dobre opinie ma jeszcze Fellow Carter , oraz Kinto.
Co do Kinto się nie wypowiem, Fellow jest super na wyjazdy i nie tylko, gdyż można na nim postawić właściwie każdy driper, Kalita pasuje idealnie...

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2024, 07:57:30 »
Od bardzo wielu lat używam contigo west loop.

Kupiłem PŻonie, ale tak wyszło, że częściej używam ja :P Nie wiem czy trafiłem na fatalny egzemplarz, ale kawa nalana o 7:20, zawieziona do roboty w aucie (5 minut w wychłodzonym pojeździe) i postawiona w pokoju w temperaturze pokojowej o godz. 8:40 jest ledwo letnia :(

Ja przesiadłem się  kilka lat temu na termosy Esbit .

W niedzielę miałem w plecaku West Loopa z kawą i starego Esbita (termos) z herbatą. Po 1,5 godzinnym marszu w kubku był chłodnik, a kolejne 1,5 godziny później kolega poparzył język herbatą z Esbita. Podsumowując, mam w planach kupno małego termosu :D
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 07:59:54 wysłana przez Bazyl »

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudzień 2024, 09:24:39 »
Trochę ponad budżet, dobre opinie ma jeszcze Fellow Carter , oraz Kinto.
Co do Kinto się nie wypowiem, Fellow jest super na wyjazdy i nie tylko, gdyż można na nim postawić właściwie każdy driper, Kalita pasuje idealnie...
Potwierdzam kubek Fellow jest świetny , może troszkę  za drogi, natomiast  Ja używam go z Fellow Aiden - super dopasowanie  😀

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudzień 2024, 09:25:50 »
Tak się prezentuje z Fellow Aiden , pasuje idealnie.

Offline Derdi

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:35:48 »
@Heniutek, próbowałeś reklamować Zojirushi?
Przyznam, że mam od dłuższego czasu na liście zakupowej, jako dość drogi, polecany produkt, a Twoja opinia mnie zmartwiła.

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:49:34 »
@Derdi , Tak, olali mnie , że to niemożliwe i na pewno uszkodziłem mechanicznie.. [emoji14]
Chcieli dosłać mi sam korpus w promocyjnej cenie, bodajże 110 albo 120zł.

Otwór w tym kubku jest stosunkowo mały i naprawdę ciężko jest umyć ten kubek w środku.

Pewnie są jakieś specjalne myjki, może do butelek dla dzieci?! Nie interesowałem się aż tak tym.
Chciałem uniknąć uszkodzenia i dlatego zastosowałem "chemię".
Sprzedają już też chyba saszetki ze środkiem do mycia "tych kubków".

Podziękowałem i w promocji loalnie kupiłem Thermos 350 ml za bodajże 89 zł i drugi korek dokupiłem za 25zł.

Jeśli chodzi o trzymanie ciepła i pojemność, bo sporo szukałem tej idealnej pojemności (300ml), to naprawdę warto (Zojirushi) !

« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 11:35:40 wysłana przez Heniutek »

Offline Derdi

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:57:08 »
Dziękuję za informacje. W końcu kubek termiczny to nie jest drogocenna porcelana, żebyśmy musieli się cackać niesamowicie z myciem i użytkowaniem.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudzień 2024, 12:21:13 »
Nie wiem czy trafiłem na fatalny egzemplarz, ale kawa nalana o 7:20, zawieziona do roboty w aucie (5 minut w wychłodzonym pojeździe) i postawiona w pokoju w temperaturze pokojowej o godz. 8:40 jest ledwo letnia
U mnie po 1-2h jest za gorąca żeby się napić...

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudzień 2024, 13:07:07 »
Nie wiem czy trafiłem na fatalny egzemplarz, ale kawa nalana o 7:20, zawieziona do roboty w aucie (5 minut w wychłodzonym pojeździe) i postawiona w pokoju w temperaturze pokojowej o godz. 8:40 jest ledwo letnia
U mnie po 1-2h jest za gorąca żeby się napić...

Czyli ewidentnie felerny egzemplarz :(

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi