Autor Wątek: Czy są młynki z zegarem? (nie timer)  (Przeczytany 2709 razy)

Janeox

• Gość
Odp: Czy są młynki z zegarem? (nie timer)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudzień 2024, 16:30:45 »
Z kolejnej strony: trzymanie ziaren kawy w opakowaniu próżniowym (podciśnienie) powoduje szybsze uwalnianie się CO2

Heh, zawsze coś w próżni chce się szybciej wydobyć :-). Zakładając, że w temp. pokojowej będzie się z ziaren kawy w woreczku próżniowym wydobywał, to go najwyżej trochę wybrzuszy a i to niepewne, bo widziałem ziarna kompresowane próżniowo. Chciałbym przy tym zaznaczyć, że fabrycznie pakowana próżniowo mielona kawa ma aż 1 rok ważności czy więcej, więc tam są naprawdę są resztki tego gazu i nawet z tej kawy dużo się nie wydobywa, tym bardziej z ziarnistej.

Reasumując, to tlen jest prawdziwym zabójcą aromatu (to chyba wszyscy wiemy), a jego w próżniowym opakowaniu brak. Ponieważ wydobywające się resztki CO2 w utrzymaniu smaku i aromatu kawy nie przeszkadzają, to niech się wydobywa i niech wybrzusza :-).

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudzień 2024, 17:20:55 »
Zakładając, że w temp. pokojowej będzie się z ziaren kawy w woreczku próżniowym wydobywał, to go najwyżej trochę wybrzuszy a i to niepewne, bo widziałem ziarna kompresowane próżniowo. Chciałbym przy tym zaznaczyć, że fabrycznie pakowana próżniowo mielona kawa ma aż 1 rok ważności czy więcej, więc tam są naprawdę są resztki tego gazu

Pewnie starą pakują :(
Świeżo palona emituje sporo, dlatego sporo producentów pakuje w opakowania z zaworkiem, bo nie chce im się czekać na odgazowanie po wypaleniu ;)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudzień 2024, 17:44:01 »
Illy w swoich puszkach tworzy nadciśnienie, pompując w nie azot. Jeśli już kombinować coś w tym zakresie, w domowych warunkach, lepiej byłoby pompować w pojemniki powietrze niż je z nich wysysać. Podciśnienie wzmaga wietrzenie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Grudzień 2024, 18:22:09 »
po wstaniu z łóżka nie chce mi się odmierzać ziaren
myślicie, że OPowi będzie się chciało pakować ziarna w atmosferze ochronnej :D

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudzień 2024, 18:34:21 »
myślicie, że OPowi będzie się chciało pakować ziarna w atmosferze ochronnej

Jeśli temat wziął się z chęci zoszczędzenia na mielonej kawie, zamiast 250g paczki po 500g, to mając mocne uzasadnienie ponoszenie kolejnych wydatków nie będzie juz problemem.
Na początek te 3 młynki pokazane przez Jka57, jakiś ekspres (bo na mielonce to raczej brak...), do tego ze 2 butle do testów (z N2 i C02), a dalej to już z górki ;)  ;)  ;)

« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 18:36:54 wysłana przez WS5 »

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Grudzień 2024, 19:44:17 »
Illy w swoich puszkach tworzy nadciśnienie, pompując w nie azot. Jeśli już kombinować coś w tym zakresie, w domowych warunkach, lepiej byłoby pompować w pojemniki powietrze niż je z nich wysysać. Podciśnienie wzmaga wietrzenie.

Jak znam się na temacie wpływu gazów na żywność, pompują N2 żeby pozbyć się tlenu. To czyste matactwo marketingowe dla nowobogackich, bo lepiej odpowietrzyć kawę i w ten sposób pozbyć się tlenu i niech w podciśnieniu resztki CO2 się "wysysają". No i co z tego że się wysysają? :-) .
Pragnę zauważyć, że chyba mylisz próżniowe wysysanie CO2 z wietrzeniem. Nie można wyssać aromatu w przestrzeń, której nie ma, chyba że trochę uleciało podczas robienia próżni co trwa parę sekund. Natomiast kawa zwietrzona to kawa pozbawiona aromatu który uleciał w powietrze lub w samej kawie wszedł w związki z O2.

PS: acha, u mnie stanęło na jednym młynku i trzech porcjach ziaren z różnych kaw. Zobaczę po ilu dniach mnie krew zaleje że będę musiał z rana mleć i mleć  :taniec:
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 19:54:18 wysłana przez Janeox »

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Grudzień 2024, 19:50:48 »
resztki CO2 się "wysysają". No i co z tego że się wysysają?

Mamy zwietrzałą kawę, z której nie da sie zrobić espresso, nie ma cremy...

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Grudzień 2024, 01:44:00 »
Czyli jeśli dobrze rozumiem, CO2 jest nośnikiem smaku? I szczerze oprócz walorów wizualnych nie do końca wiem po co mi crema, ale to może moje odczucia. Mogło by jej nie być.

P.S. Mam woreczek próźniowo zapakowanej kawy w zamrażarce chyba ponad rok. Jak był twardy(wyssany) tak nadal jest tak samo od roku. Nie wiem, może CO2 zamroziłem.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 01:47:12 wysłana przez Wiszczu »

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Grudzień 2024, 07:33:41 »
No tak, w gazie(CO2) w stałych drobinkach kawy są rozpuszczone organiczne cząstki aromatyczne. Mając to na uwadze dopompowanie do wcześniej wspomnianej puszki Illy z nadciśnieniem N2 zatrzymuje dyfuzję CO2 utrzymując stan "świeżo mielonej kawy" choć - jeśli wcześniej kawa Illy została pozbawiona powietrza(O2) i zastąpiona nadciśnieniem N2 - uzysk moim zdaniem jest marketingowy, bo podczas wstępnego probienia próżni, jak w każdej innej kawie, wraz z powietrzem i CO2 była już wstępnie wyprowadzona część aromatu.
Pisząc powyższe zakładam, że Illy NIE mieli kawy w atmosferze N2.

Trzymanie kawy w zamrażalniku w odpowietrzonym zamknięciu na pewno spowalnia dyfuzję CO2, ale daje to moim zdaniem niewielki uzysk. No, chyba że planujemy przedłużyć datę ważności o kilka lat  [emoji38]

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Grudzień 2024, 15:21:31 »
I szczerze oprócz walorów wizualnych nie do końca wiem po co mi crema, ale to może moje odczucia. Mogło by jej nie być.

Jeśli nie powstaje crema, to ekstrakcja nie jest poprawna i to co wychodzi, to raczej nie espresso ;)
Jak ktoś pyta na forum , "dlaczego u niego nie wygląda jak na filmach...", to pierwsza wskazówka -> "czy masz świeżo palone ziarna?" ;)

choć - jeśli wcześniej kawa Illy została pozbawiona powietrza(O2) i zastąpiona nadciśnieniem N2 - uzysk moim zdaniem jest marketingowy, bo podczas wstępnego probienia próżni, jak w każdej innej kawie, wraz z powietrzem i CO2 była już wstępnie wyprowadzona część aromatu.
Pisząc powyższe zakładam, że Illy NIE mieli kawy w atmosferze N2.

W sumie ciekawe, jak to robią? Od ręki nie znalazłem...
Ale wątpię, żeby bawili się w odsysanie powietrza. Może jakieś proste rozwiązanie, typu do pustej puszki trochę skroplonego azotu, na to kawa, wyliczony czas do zamknięcia  - żeby azot wyparł większość powietrza, a pozostała ilość dała nadciśnienie nie rozrywające puchy ;)

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Grudzień 2024, 17:07:40 »
Widząc że wszyscy wymieniacie na swoich profilach po kilka posiadanych młynków  :), no i wracając do tematu wątku, na pewnej chińskiej platformie sprzedażowej znalazłem kompaktowy młynek który jako jedyny (jak dotąd przeglądając) ma możliwość mielenia ilości min. na 1 filiżankę.
Jak Wam się podoba?
- stożkowe żarna
- 30 ustawień mielenia
- cyfrowy timer i ustawienie liczby filiżanek umożliwia dostosowanie czasu mielenia w zakresie 1-60 s. lub 1-12 filiżanek
- 14x17x34,5 cm
- cena 3 stówy zł praktycznie bez gwarancji  :D

młynek do kawy BioloMix BG706 (640x480).jpg
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 17:53:40 wysłana przez Janeox »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Grudzień 2024, 17:38:49 »
W teorii każdy młynek może zmielić pojedynczą dozę, kwestia jak to zrobi. Ten na pewno będzie wygodniejszy niż młynek ze śmigielkiem. Z niedrogich w Polsce masz sprawdzoną Nivonę Cafe Grano za nieco ponad 300 zł. Ja mam też na sprzedaż używany, młynek single dose - Wilfa Uniform , przynajmniej o klasę wyższy, ma jeszcze 3 lata gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 17:54:57 wysłana przez krystians »

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Grudzień 2024, 17:48:57 »
Młynków SD pod dostatkiem, ten, to nie wiem, czy warto, cena atrakcyjna...
Jeśli ma być używany jako SD to timer nie ma żadnego zastosowania - ma się zmielić wszystko, co się wsypało...

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Grudzień 2024, 17:59:33 »
Hohoho... Nivona Cafe Grano fajny ale szerokość 25 cm, b.szeroki. Jeśli miałbym kupić to szukam minimalistycznego bo nie mam miejsca.
Co do timera który miałby być nieszczególnie przydatny (@WS5), to ja wolę na oko wsypać więcej ziaren, niech sam wydozuje timerem 1 filiżankę, a reszta ziaren niech sobie czeka w pojemniku do następnego dnia czy dwóch. Może tak być?  ;)

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Grudzień 2024, 18:15:47 »
Nie ;) tzn. to jest normalny sposób używania młynków on demand. Jeśli chcesz więcej, niż jedna kawę równocześnie używać (a wspominałeś o 3...), to nie ma sensu.
Dodatkowo musisz brać pod uwagę, że jeśli wolno zużywasz kawę, to wymaga to korekt grubości mielenia, a to wymusza zmianę czasu jeśli chcesz stałą dozę... Wtedy już lepszy z wagą, a nie timerem..
Dlatego ja się przestawiłem na SD. Ważę sobie sam i problem ustawiania czasu został zlikwidowany.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi