Autor Wątek: Czy są młynki z zegarem? (nie timer)  (Przeczytany 2685 razy)

Janeox

• Gość
Czy są młynki z zegarem? (nie timer)
« dnia: 16 Grudzień 2024, 09:03:45 »
Witam wszystkich,
Jestem tu pierwszy raz a wyszukałem to forum z nadzieją na znalezienie odpowiedzi jak w tytule, tj:

Czy są młynki z zegarem, to znaczy umożliwiające odmierzenie ziaren wieczorem, a włączające się na żądaną godzinę rano? (ekspres ciśnieniowy który taki bajer posiada, odpada)

Szukałem w internecie, ale tam zdaje się widać klawisze timera czyli długości mielena.
Bo naprawdę zaraz po wstaniu z łóżka nie chce mi się odmierzać ziaren, chcę po prostu w stanie porannej półprzytomności  ;) sięgnąć po dopiero co zmieloną kawę i wsypać do expresu, tak jak to robię na codzień, ale z torebki fabrycznie mielonej.
Jak sądzę zmielenie jej wieczorem i czekanie do rana to nie to.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 09:06:59 wysłana przez Janeox »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Czy są młynki z zegarem? (nie timer)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2024, 10:13:32 »
Cześć, to my Ciebie witamy na forum :). Jeśli wszystko przygotujesz wieczorem, to jaki problem rano nacisnąć przycisk, aby młynek tylko zmielił kawę? Nie spotkałem takich młynków, ale nie do końca rozumiem taką potrzebę.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 11:14:47 wysłana przez krystians »

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2024, 13:20:54 »
No niby racja.... może wykorzystać mój stary z odmierzonymi ziarnami na wieczór i zgoda, rano przycisnąć.

Ps:
Zapomniałem, że piję rano 3 różne kawy, to chyba muszę wieczorem przygotować 3 młynki. Masakra  :)
Chyba pozostanę jednak przy fabrycznie mielonych. Może nie będzie źle, półkilową pakę podzielę na 3-4 i umieszczę w woreczkach próżniowych na później.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 13:35:50 wysłana przez Janeox »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2024, 14:59:35 »
Ciekawe opowiedz coś o tym, trzy różne kawy dla jednej osoby?

Możesz zmielić przed spaniem. Jeśli zamkniesz w pojemniku w całości wypełnionym kawą i szczelnie zamkniętym, to do rana niewiele się zmienią.

Ja mielę czasem na wyjazd do słoiczka pojedynczą dozę. Takie małe słoiczki, podobne jak do małych kremów, można kupić z nakrętką w okolicach 1 zł za sztukę.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 15:21:36 wysłana przez krystians »

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2024, 15:51:57 »
Jeśli problemem jest to, że nie chce Ci się rano odmierzać ziaren, to odmierzaj wieczorem. Masz mnóstwo zestawów z próbówkami czy słoiczkami na portalach zakupowych. Nie kojarzę, żeby na rynku był młynek programowalny na konkretną godzinę, możesz to ewentualnie zaimprowizować zostawiając włączony młynek podpięty do smart wtyczki, która poda prąd na minutę-dwie o określonej godzinie. Ale zostawianie włączonego / włączonego i pracującego młynka bez opieki jest dość ryzykowne.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2024, 16:08:48 »
Chyba nie rozumiem tej dyskusji, młynek dozuje porcję kawy z hoppera więc co tu mierzyć albo ważyć?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudzień 2024, 16:49:37 »
Jeśli 3 różne kawy, to zapewne SD?

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudzień 2024, 17:28:56 »
Można sobie kupić takie pojemniczki, do których na przykład wchodzi 18g. Wtedy tylko wrzucasz do młynka rano i mielisz. Ale nie do końca rozumiem jaki tak na dobrą sprawę jest problem do rozwiązania  :o

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudzień 2024, 06:49:51 »
Ciekawe opowiedz coś o tym, trzy różne kawy dla jednej osoby?
Tak, jak piję np. drugą taką samą, to już ją mniej czuję chyba kubki smakowe się przyzwyczajają. To piję 2-3 różne. Niedawno odkryłem miesznkę która jest neutralna dla mojego żołądka dla mnie rewelacja bo aromat Robusty wali w jezyk aż miło :-).

Jeśli 3 różne kawy, to zapewne SD?
Nie rozumiem co to SD. Secure Digital :-)?

Generalnie:
Chyba zbyt wcześnie próbowałem rozwiązać problem mielenia kawy porannej na forum, bo zapomniałem że piję 3 różne kawy. Mielenie 3 różnych ziaren to w ogóle masakra, pozostaje mi kupowanie już zmielonych.
Jak uważacie, czy otworzenie 0,5 kilowej paki, podzielenie jej na 3 woreczki próżniowe (odsysanie powietrza, zmielona kawa staje się twarda jak kamień - jak te fabrycznie odpowietrzane w sklepach), nie zaszkodzi jej w kwestii aromatu? Pytam, bo przecież dochodzi do otwarcia zmielonej paki i przesypywania łyżką do woreczków, a więc mamy już powtórną styczność z powietrzem, aromat w jakiejść części na pewno się ulatnia podczas przesypywania, pytanie czy tylko troszkę, czy raczej dramatycznie.
Czy ktoś to robił?

Odpowiadam jak doszło do mojej obecności na forum czyli gdzie jest problem. Otóż odkryłem na popularnej pratformie sprzedażowej moje kawy, tyle że półkilowe, o połowę tańsze niż w sklepie w którym kupuję. Są też ziarniste (i tu kwestia mielenia), a mielone to zbyt dużo żeby taką pakę trzymać 2-3 miesiące przeciętą i codziennie ją odkrywając do 1 łyżeczki.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudzień 2024, 07:39:53 »
Jak uważacie, czy otworzenie 0,5 kilowej paki, podzielenie jej na 3 woreczki próżniowe (odsysanie powietrza, zmielona kawa staje się twarda jak kamień - jak te fabrycznie odpowietrzane w sklepach), nie zaszkodzi jej w kwestii aromatu?
Kawa zmielona ma dużą powierzchnię kontaktu z powietrzem, więc bardzo szybko się zmienia.

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest mrożenie kawy w ziarnach. Wtedy spokojnie przez rok praktycznie nic jej się nie dzieje. Może jak chcesz to zamroź paczkę podzieloną na kilka woreczków próżniowych i odmrażaj po kolei, a potem część miel jak musisz mieć zmielone.

Kawa najszybciej się zmienia od wilgoci, częstych zmian temperatury, światła, wietrzenia.

Nie rozumiem co to SD
SD to skrót od single dose - sposobu użytkowania lub rodzaju młynków, do których wsypuje się taką ilość kawy jak chce się zmielić na jedną kawę.

Mielenie 3 różnych ziaren to w ogóle masakra,
Jeśli masz młynek, który można używać jako SD to nie jest wielki problem.  Wsypujesz odmierzoną ilość kawy i zaraz masz zmielone w pojemniku tyle ile wrzuciłeś.

Jakiego używasz młynka i jak parzysz kawę? Może po prostu ten proces można poprawić?
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 10:04:40 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudzień 2024, 09:22:36 »
Mielenie 3 różnych ziaren to w ogóle masakra,

Dla mnie to żaden problem :lol2:

20241217_091607.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:05:46 »
Spokojnie pierwszy czy drugi młynek, może w ciągu minuty zmielić trzy dozy kawy do trzech filiżanek :) W przypadku trzeciego też mogło by się udać, ale w ramach porannego rozruchu i podniesienia pulsu. Może wtedy wystarczą już dwie kawy? :D

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudzień 2024, 12:07:00 »
Może jak chcesz to zamroź paczkę podzieloną na kilka woreczków próżniowych i odmrażaj po kolei

Akurat składa się że znam się na żywności, wystarczy tylko odpowietrzenie (bez mrożenia), bo już wtedy utlenianie nie zachodzi, a suche ziarna nie pozwalają na pracę enzymów.
Więc ziarna kawy wystarczy trzymać w woreczku próżniowym - bez dostępu światła. :-)

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudzień 2024, 12:09:06 »
Jakiego używasz młynka i jak parzysz kawę? Może po prostu ten proces można poprawić?

Mam młynek b.tradycyjny elektryczny, z klawiszem przyciskowym. Ale od lat kupuję mieloną.  A ekspresik gazowy.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudzień 2024, 14:09:00 »
Z kolejnej strony: trzymanie ziaren kawy w opakowaniu próżniowym (podciśnienie) powoduje szybsze uwalnianie się CO2, co też jest niewskazane - crema nie wyjdzie ;)

Może wykorzystać butle CO2 (z soda stream, spawarki MAG...) do wyrugowania tlenu z opakowania przed zamknięciem?  :hihihi:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi