Autor Wątek: Wybór ekspresu po raz drugi  (Przeczytany 1296 razy)

Offline Marcin2182

• Ekspres: Lelit Glenda PL41PLUS
  • Młynek: Lelit William PL71
Wybór ekspresu po raz drugi
« dnia: 15 Grudzień 2024, 20:44:27 »
Witam,

Wiem, że podobnych tematów było sporo ale wyszedłem z założenia, że lepiej zapytać niż potem żałować, że się tego nie zrobiło.
Przejrzałem wcześniejsze wątki i trochę z nich wyciągnąłem ale jakieś wątpliwości nadal pozostają.
Pierwszy ekspres kupiłem bez świadomości, przy drugim chciałbym kierować się trochę bardziej świadomie.

Budżet 4k do 6,5k
Zazwyczaj ekspres będzie robił średni 4-6 espresso i 2 mleczne dziennie.

Jeszcze parę miesięcy temu byłem przekonany, że wezmę Lelit Marę X (nadal ją uwzględniam), nie mniej jednak stwierdziłem, że mogę żyć bez natychmiastowej pary) i zacząłem patrzeć na SB z kontrolą temperatury.

Warunki brzegowe (po ciężkich przemyśleniach, strasznie dużo mnie te przemyślenia kosztowały :) ale musiałem podjąć jakieś decyzję)

1. Grupa E61 (solidna, typowa, preinfuzja, możliwość rozbudowy do profilowania przepływem)
2. PID - bo czytałem, że warto mieć możliwość wpływania na temperaturę (teraz nie mam)
3. Możliwie mała szerokość ekspresu powyżej 30cm odpadają. Najlepiej ok 25cm

Nie bez znaczenia jest też dla mnie dostępność części, wsparcie techniczne/serwis.

Lista (kolejność przypadkowa):

Lelit Mara X (bo na Biance mnie nie stać, dotychczasowe doświadczenie z ta marką i serwisem w Stalowej Woli pozytywne)
Bezzerra Unica PID (ma to czego potrzebuję, boiler 0,5)
ECM Classika PID (ma to czego potrzebuję, boiler 0,75)
Vibiemme Domobar Digital (ładny, żonie pewnie się spodoba bardziej niż te powyżej, nie wiem jak z serwisem w tym przypadku)

Pojemność bojlera podaję bo ktoś mi kiedyś powiedział, że lepszy większy bo stabilniejszy.

Z wariacji nad którymi się zastanawiałem ale są poza budżetem i nie wiem czy wnoszą coś więcej poza parą :

Quick mill 0981 Rubino Plus
Vibiemme Domobar Junior HX Digital

Wszelkie wskazówki i opinie lub nowe propozycję oparte na doświadczeniach mile widziane.

Pozdrawiam,
Marcin

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Wybór ekspresu po raz drugi
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2024, 09:07:32 »
Vibiemme Domobar Digital (ładny, żonie pewnie się spodoba bardziej niż te powyżej, nie wiem jak z serwisem w tym przypadku)
Serwis z reguły zapewnia sklep gdzie nabyłeś ekspres więc bez różnicy. Druga sprawa to VBM jest w czołówce najmniej awaryjnych ekspresów więc jeżeli będziesz używał odpowiedniej wody to prawdopodobieństwo że będziesz potrzebował serwisu jest małe.😉
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 09:46:50 wysłana przez Artisz »

Offline Marcin2182

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2024, 12:30:00 »
Wcześniej nie patrzyłem na VBM bo cenowo są trochę droższe niż pozostałe.
Zobaczyłem jeden sklep na której są tańsze (chyba nie mogę wymienić z nazwy). Tylko że wysyłka jest z Włoch i z serwisem jest większy problem bo jak coś się stanie to trzeba będzie wysyłać do Włoch (tak mi to wytłumaczył miły Pan z Włoch). Ten temat gdzieś na forum już się przewinął odnośnie tego sklepu i serwisu).
Cena kusi tylko, ryzyko trochę większe.
A sam ekspres ładny  :)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2024, 08:46:40 »
No tak jak napisałem Ci wyżej, że serwisem na gwarancji z reguły zajmuje się sprzedawca. Jeżeli cena jest bardzo atrakcyjna i nie boisz się ryzyka to czasami warto. Jak wolisz spokojną głowę to musisz dopłacić niestety, napisz na priv do Janusza wiem że też sprzedaje te ekspresy i można się z nim dogadać na jakiś upust, bo na stronie rzeczywiście mają dosyć drogo. ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:26:46 »
Zapraszam do kontaktu w sprawie VBM.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudzień 2024, 13:59:54 »
Witam,

Wiem, że podobnych tematów było sporo ale wyszedłem z założenia, że lepiej zapytać niż potem żałować, że się tego nie zrobiło.
Przejrzałem wcześniejsze wątki i trochę z nich wyciągnąłem ale jakieś wątpliwości nadal pozostają.
Pierwszy ekspres kupiłem bez świadomości, przy drugim chciałbym kierować się trochę bardziej świadomie.

Budżet 4k do 6,5k
Zazwyczaj ekspres będzie robił średni 4-6 espresso i 2 mleczne dziennie.

Jeszcze parę miesięcy temu byłem przekonany, że wezmę Lelit Marę X (nadal ją uwzględniam), nie mniej jednak stwierdziłem, że mogę żyć bez natychmiastowej pary) i zacząłem patrzeć na SB z kontrolą temperatury.

Warunki brzegowe (po ciężkich przemyśleniach, strasznie dużo mnie te przemyślenia kosztowały :) ale musiałem podjąć jakieś decyzję)

1. Grupa E61 (solidna, typowa, preinfuzja, możliwość rozbudowy do profilowania przepływem)
2. PID - bo czytałem, że warto mieć możliwość wpływania na temperaturę (teraz nie mam)
3. Możliwie mała szerokość ekspresu powyżej 30cm odpadają. Najlepiej ok 25cm

Nie bez znaczenia jest też dla mnie dostępność części, wsparcie techniczne/serwis.

Lista (kolejność przypadkowa):

Lelit Mara X (bo na Biance mnie nie stać, dotychczasowe doświadczenie z ta marką i serwisem w Stalowej Woli pozytywne)
Bezzerra Unica PID (ma to czego potrzebuję, boiler 0,5)
ECM Classika PID (ma to czego potrzebuję, boiler 0,75)

Pojemność bojlera podaję bo ktoś mi kiedyś powiedział, że lepszy większy bo stabilniejszy.

Z wariacji nad którymi się zastanawiałem ale są poza budżetem i nie wiem czy wnoszą coś więcej poza parą :

Quick mill 0981 Rubino Plus
Vibiemme Domobar Junior HX Digital

Wszelkie wskazówki i opinie lub nowe propozycję oparte na doświadczeniach mile widziane.

Pozdrawiam,
Marcin

Z wymienionych powyżej miałem do niedawna Quick Mill Rubino +.

Zmieniłem przede wszystkim ze względu na długi czas nagrzewania i konieczność 'flush' do uzyskania odpowiedniej temperatury...

Ale to bardzo solidna, praktyczna i przemyślana konstrukcja ( 100 % Stainless steel wykonana w całości w fabryce QM we Włoszech ).

W moim Bezzerra Matrix DE wkurza mnie na przykład: tacka ociekowa, jej kratka, zbiornik na wodę i jego pokrywa.

Bezzerra w tych aspektach mogłaby się wiele nauczyć od Quick Mill...

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudzień 2024, 14:03:11 »
Jeszcze jedno...

Gdyby połączyć najlepsze cechy obu tych ekspresów, to powstałby dla mnie ekspres idealny, nie do ruszenia :) !

Offline Marcin2182

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudzień 2024, 12:59:35 »
@Biki14  - Dzięki za opinie o Rubino.

W dalszym ciągu waham się między HX'em a SB.
Trochę martwią mnie kwestie temperaturowe przy HX'ach.
Często robię tak, że włączam ekspres po przyjściu do domu, robię jakieś rzeczy i wracam do niego po jakimś czasie i ten czas jest różny 1godz-2godz- różnie. I tak się zastanawiam jeśli to będzie HX typu Mara X to po 1 godz. zacznie się przegrzewać. Okazjonalnie jeśli mam gości  to ekspres jest cały czas włączony i robię kawę wtedy kiedy ktoś chce. I tu znowu może być problem z grzaniem się HX-a.
Obsługując ekspres jestem świadomy jego słabych stron i je eliminować ale są inne osoby, które nie będą się tym przejmować.

Oczywiście nie wiem na ile te wahania temperatury będą wyczuwalne w kawie (nie jestem keeperem :) ) ale  przy SB mam pewność, że temperatura będzie ok.
Kwestia nagrzewania się SB mnie jakoś bardzo nie zniechęca (przyzwyczaiłem się).
W kwestii pary SB też daję sobie radę teraz czekam 1,5min robiąc jakiś maintanence i jest ok.

Natomiast HX'y takie jak Mara mają szereg różnych udogodnień - może nie istotnych dla mnie bo pijam tylko espresso ale już dla innych osób tak.
-cicha praca
-dużo miejsca pod wylewką na kubek
-2 dysze bardziej przyjazne użytkownikowi
-fajny wygląd (kwestia gustu)

Taki temat jakich wiele na tym forum  :) a ja wolałbym nie zmieniać ekspresu przez kilka kolejnych lat.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi