Dżizas, ile roboty żeby pompę wymienić, kombinacja alpejska, no ale wymieniłem. Przy okazji rozebrałem i wytrawiłem oba zawory więc w sumie nie wiem co szwankowało a na raty już mi się nie chciało badać tego przypadku, tak czy inaczej działa i robi kawę z tym że, ten dziwny odgłos "rzężenia" (na drugim filmie, wydaje mi się że dochodzi z manometru) nadal jest (raz jest raz nie). No a przy okazji wymieniłem wszystkie wężyki bo były zasyfione, filtr też.
No ale skoro już dostałem się do bebechów, czy ktoś mi może wyjaśnić jak przebiega proces transportu wody w oparciu o te dwa zawory czyli OPV (16) i ten drugi (4, w nazwie expansion valve, który zbudowany jest prawie identycznie jak OPV)... nie wiem do czego on jest, tj. jak to działa? Ten drugi zawór (4**) i podłączony do niego wężyk a następnie wprowadzony do trójnika -w trakcie procesu parzenia kawy jak zauważyłem nie wypełnia się wodą... a w jakim przypadku się wypełnia?
Zaś wyjęta pompa... tez rozebrałem i nie wygląda na zapyziałą, kulka jest, sprężynka jest, w środku brak istotnych nalotów... więc sam nie wiem... no chyba że cos jeszcze wyjdzie w najbliższych dniach, raz zrobiona kawa w sumie jeszcze o niczym nie świadczy (ale na ślepym jest ok).
Aha i jeszcze dopytam: ten zawór OPV (16); wkręcając jedną część (dociśniecie sprężyny) lub wykręcając (poluzowanie) jak rozumiem służy regulacji ciśnienia (tego 9bar)? Na forum home barista i jeszcze gdzieś na reddit przeczytałem, że fabryka wypuszcza rocket'y ze zbyt dużym cisnieniem i ludzie to potem kalibrują na 8-9 bar. (akurat była mowa o apartamento) Czym/jak zmierzyć jakie ciśnienie faktycznie podawane jest do grupy? Czy ten manometr to odzwierciedla lub czy wskazuje ciśnienie w innym miejscu (gdzie)?. Teraz przy ślepym sitku manometr pokazuje trochę niżej niż przed rozbiórką... czy mam doprowadzić do tego aby na ślepym sitku wskazówka ustawiała się na początku zielonego pola/w środku/czy przy końcu? Bo jak mniemam do tego ma prowadzić ta regulacja na zaworze? Czy może już nie ruszać?
p.s. (4**) pytam o ten zawór gdyż nie jestem całkowicie pewien czy skręciłem go tak jak był fabrycznie, zrobiłem marker ale mogłem się pomylić o jeden pełny obrót...