Autor Wątek: Wybór dokonany - HX! Tylko jaka maszyna?  (Przeczytany 34226 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Wybór dokonany - HX! Tylko jaka maszyna?
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Marzec 2016, 11:56:05 »
Czemu?

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Marzec 2016, 13:44:23 »
Preinfuzja (środkowe położenie dźwigni) w E61 jest robiona przez otwarcie przepływu,
a więc pod ciśnieniem wejściowym na pompie (zbiornik =0).

Można teoretycznie użyć wbudowanej mini-preinfuzji w E61 i następnie użyć ciśnienia bojlera
(dźwignia tak mocno otwarta, aby pompa się nie włączyła), ale to jest dość trudne w użyciu...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Marzec 2016, 14:04:06 »
Są dodatkowe pompki do zbiornika.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Lobo_M

• Gość
Wybór dokonany - HX! Tylko jaka maszyna?
« Odpowiedź #78 dnia: 27 Marzec 2016, 23:44:40 »
To ja się podepnę pod temat.
Stoję przed wyborem Bezzera Giulia R czy Rocket Cellini V2

Dylemat jak w temacie. Po kilku przymiarkach do zakupu sprzętu używanego, finalnie skończę chyba na nowym. Każdy z używanych które w ostatnim czasie rozważałem, a niektóre prawie kupiłem nie w pęłni spełniały moje wymagania. Dwa Rockety jak w temacie, sprzedały się za szybko.
Jakie są moje wymagania? Teraz mam RS i czas na zmianę na coś co chciałbym aby było już docelowe, bynajmniej na piec lat. Skoro docelowe to musi mieć:
- bezpośrednie podpięcie wody i odpływ z ociekacza, o dla mojej wygody, bo nie lubię sobie tym głowy zaprzątać.
- pierwszy punkt wymusza pompę rotacyjną, ale to i dobrze bo sąsiad ma ww. Rocketa i cisza w porównaniu do mojej RS jest błogosławieństwem.
- skoro pompa rotacyjna to przy budżecie około 6000 wybór jest dość ograniczony.

On i zawoziłem go do ww modeli. Rocket znam dość dobrze bo jak wspomniałem sąsiad/znajomy takowy posiada i często z niego pije kawę bo i po części to tez powód do zmiany, bo coraz bardziej widzę różnice do mojej RS.
No ale jest tez bezzera która wg cen sklepowych jest 700zl tańsza, nie znam jej i zastanawiam się z czego wynika różnica i czy warto dopłacać do Rocketa?

A może jeszcze coś innego w tej cenie?

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Marzec 2016, 21:45:28 »
Kontynuacja moich dylematów:

Od miesięcy przymierzam się do zmiany ekspresu, z dnia na dzień mój wybór się krystalizuje, ale co gorsze zakres cenowy rośnie.
Do wczoraj byłem praktycznie pewien Rocket Cellini V2 albo coś ze stajni Bezzera o analogicznych parametrach.
Zacząłem wysyłać zapytania do sklepów, no i na moje nieszczęście, od jednego z nich poza odpowiedzi na moje pytanie odnośnie ceny. Dostalem informacje o czymś całkowicie innym i niestety znowu droższym, chodzi o Bezzera BZ16. Ekspres ma wszystko to co chciałem, tzn. Pompa rotacyjna, odpływ i doprowadzenie wody. Tyle ze ten ekspres nie ma grupy E61 tylko grupę Bezzery, o której szczerze mówiąc wcześniej za dużo nie słyszałem, wiec moja wiedza o niech jest praktycznie żadna. Pan ze sklepu twierdzi ze jest lepsza niż E61, wymaga mniej obsługi serwisu, jest mniej awaryjna i bardziej wytrzymała no i szybciej się nagrzewa. Cena wyższa niż Rocket. Pokazałem Żonie i na moje szczęście/nieszczęście, pokazałem Jej zdjęcie wersji z możliwością programowania czterech przycisków, jej odpowiedź była krótka, "kupujemy", nawet cena Jej nie zraziła, wiec jestem w głębokim szoku. ona chce mieć ekspert przy którym nie musi się martwić o wodę, ścieki, a jak jeszcze sam odmierzy dawkę, wg opisu sklepu realizowane jest to w następujący sposób
"Programowanie w ekspresach typu de odbywa się w sposób wolumetryczny (w ekspresie znajduje się wtedy przepływomierz, oraz bardziej rozbudowany komputer sterujący), co oznacza, że programujemy konkretną objętość kawy w mililitrach."

Nie powiem mi tez się to podoba. Najbardziej jednak interesuje mnie ta grupa Bezzery. Za dużo o niej na forum nie ma. Jakie jest WasE zdanie na jej temat, wasze doświadczenie z nią?

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Marzec 2016, 10:17:04 »
Grupa bezzera nie jest gorsza od E61... Jest mniej popularna bo to wynalazek autorski Bezzery. Wg mnie (po 4 mies użytkowania) nie można na jej temat nic złego powiedzieć.  Główną zaletą jest to ze ekspres jest gotowy do strzału po 20min dzięki temu że grupa ma wbudowane elektryczne grzałki.  Daje to również dodatkową stabilność temperatury.
Oczywiście to moja subiektywna opinia poparta użytkowaniem bz 13 i przerobieniem wielu wielu stron internetowych podczas wyboru ekspresu... . . Ufffff dobrze ze bz16 w listopadzie był niedostępny...  Pewnie do teraz nie miałbym na chleb ;-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Marzec 2016, 10:48:44 »
Kontynuacja moich dylematów:

Od miesięcy przymierzam się do zmiany ekspresu, z dnia na dzień mój wybór się krystalizuje, ale co gorsze zakres cenowy rośnie.
Do wczoraj byłem praktycznie pewien Rocket Cellini V2 albo coś ze stajni Bezzera o analogicznych parametrach.
Zacząłem wysyłać zapytania do sklepów, no i na moje nieszczęście, od jednego z nich poza odpowiedzi na moje pytanie odnośnie ceny. Dostalem informacje o czymś całkowicie innym i niestety znowu droższym, chodzi o Bezzera BZ16. Ekspres ma wszystko to co chciałem, tzn. Pompa rotacyjna, odpływ i doprowadzenie wody. Tyle ze ten ekspres nie ma grupy E61 tylko grupę Bezzery, o której szczerze mówiąc wcześniej za dużo nie słyszałem, wiec moja wiedza o niech jest praktycznie żadna. Pan ze sklepu twierdzi ze jest lepsza niż E61, wymaga mniej obsługi serwisu, jest mniej awaryjna i bardziej wytrzymała no i szybciej się nagrzewa. Cena wyższa niż Rocket. Pokazałem Żonie i na moje szczęście/nieszczęście, pokazałem Jej zdjęcie wersji z możliwością programowania czterech przycisków, jej odpowiedź była krótka, "kupujemy", nawet cena Jej nie zraziła, wiec jestem w głębokim szoku. ona chce mieć ekspert przy którym nie musi się martwić o wodę, ścieki, a jak jeszcze sam odmierzy dawkę, wg opisu sklepu realizowane jest to w następujący sposób
"Programowanie w ekspresach typu de odbywa się w sposób wolumetryczny (w ekspresie znajduje się wtedy przepływomierz, oraz bardziej rozbudowany komputer sterujący), co oznacza, że programujemy konkretną objętość kawy w mililitrach."

Nie powiem mi tez się to podoba. Najbardziej jednak interesuje mnie ta grupa Bezzery. Za dużo o niej na forum nie ma. Jakie jest WasE zdanie na jej temat, wasze doświadczenie z nią?
Apetyt rosnie w miare jedzenia :) niedługo zaczniecie sie rozgladać za La Ma, Slayerami, KvDW
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2016, 11:25:07 wysłana przez PiotrekBM »

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Marzec 2016, 10:53:14 »
Jeszcze rok temu Żona nie rozumiała zakupu używanej RS, a teraz to Ona widuje cenę. Powinienem się cieszyć, ale zaczyna mnie to przerażać. Z jednej strony życie jest za krótkie na kompromisy, a z drugiej przez to że jest takie krótkie, jest jeszcze kilka rzeczy na liście zakupowej.

Wracając do tematu co sądzicie o automatycznym dozowaniu, tak jak to jest w sprzęt gastro?

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Marzec 2016, 10:59:48 »
Lobo przejrzyj dobrze specyfikacje bo Bezzera BZ 16 z guziczkami do programowania objetosci kawy( to wersja BZ 16 S DE ) ma pompe wibracyjną, z tego co widze.
Co do mniejszej awaryjnosci grupy Bezzera jak twierdzi "pan ze sklepu" ;) skoro grupa ma dodatkowy element grzewczy to jest cos dodatkowego co sie moze zepsuc, wiec ostroznie z tymi "pana zapewnieniami" :taktak:
BZ 16 R jest fajna, jesli pasuje Ci z 1 bojlerem i Cie stac to bym ta brał 6,8 tys ( jesli dylemat Rocket a Bezzera wzialbym Bezze, jak spojrzysz z drugiej str  to za 1,2  tys wiecej dostaniesz Rocketa z 2 bojlerami , tez jest sie nad czym zastanawiać) ( żona poczeka te 20 sekund przy maszynie i wylaczy  sama ekstrakcje), te programowane objetosci sa dobre w kawiarni gdzie robisz kilka rzeczy na raz i nie masz czasu stac przy maszynie.
Swoja droga dziwie sie ze Bezzera w nowej maszynce odeszła od przestawianych dzwigienek i ma odkrecane...
ps Piszesz ze czekacie tyle miesięcy ( zawsze wyjdzie cos nowego, lepszego) a Wy ciagle z RS pic kawe bedziecie  :taktak:
ps 2 Najlepiej wziac wolny jeden dzien wybrac sie do sklepu i organoleptycznie oceniac ekspresy, ten  ktory zaparzy fajną smaczną gestą kawe  ten wygrywa.

« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2016, 11:22:57 wysłana przez PiotrekBM »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Marzec 2016, 11:43:32 »
co sądzicie o automatycznym dozowaniu, tak jak to jest w sprzęt gastro?

To wygodne rozwiązanie, bardzo ułatwia parzenie. Przy odpowiedniej ekstrakcji programujesz przycisk i później jedną rzecz masz z głowy. Ekspres zawsze poda podobną porcję wody, a Ty dobierasz dozę i tamping, żeby się zmieścić  w określonym czasie.

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Marzec 2016, 13:16:56 »
Faktycznie, pijemy z RS zamiast sie zdecydować, ale z drugiej strony teraz bym pił z Bezzera Unica jak bym kupił kilka miesiecy temu, bo wtedy budżet był 3-4tysiące. BZ16 R to max i juz kolejnych 1,2 tyś nie dołożę ;)
Jedno jest pewne ekspres będzie kupiony na 100% w kwietniu, teraz jestem poza domem wracam w 2 połowie kwietnia i ekspres juz będzie.
Co do jednego dnia wolnego i wizyty w sklepie to jest problem bo jestem z Ustki a najbliższy profi sklep jest w twoich okolicach;)
Właśnie sprawdzam czy to na pewno jest wersja z rotacyjną. Jeśli tak to dopłaca do "przycisków" to 150zł, a to już nie tak dużo, a dzięki temu bedzie pełna aprobata żony.
Teraz kwestia ceny, ta którą mi zaproponowano jest ciągle duża i zastanawiam się gdzie ta zniżka 10% dla forumowiczów...

« Odpowiedź #86 dnia: 30 Marzec 2016, 13:56:28 »
Wersja z guziczkami ma podobno tylko wibracyjną pompę. Jesli na DB sie nie decydujesz to ja bym wziął albo BZ 16 R( jesli chcesz na grupie Bezzerowskiej,szybciej sie nagrzewa) albo Mitica Top jesli chcesz na E61. Zdecydowanie wolałbym pompe rotacyjną niż guziczki do programowania porcji wody.
ps 1 trochę ciezko bedzie 10% rabatu na nowosc(BZ16 R )uzyskać, nawet  dla forumowicza ale próbuj
ps 2 swoja drogą mając Bezzere Unica przez kilka miesiecy juz byscie pili calkiem porzadną kawe i może byłby spokój z szukaniem czegokolwiek innego ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2016, 13:59:31 wysłana przez PiotrekBM »

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Marzec 2016, 14:36:09 »
Pompa rotacyjna to podstawa, jak by tak nie było to już bym parzył kawę z Lelit'a:)
Inny sklep potwierdził mi że to jest ekspres z rotacyjną. Generalnie skoro te przyciski są bardziej pod gastro sprzęt to dla mnie oczywistym jest że powinny byc w wersji R a opcjonalnie z wibracyjną, no ale zobaczymy.

Co do rabatu to na razie daleko im do 5%.

No własnie jak bym miał Unica to bym szukał już kolejnego, bo teraz widze że brakuje mu wielu rzeczy:doprowdzenie, odprowadzenie, pompa rota, a to dla mnie minimum.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Marzec 2016, 14:54:56 »
Młynek będziesz zmieniał?

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Marzec 2016, 15:34:44 »
heheheheh.
Na razie nie, choć nie wiem ile to "na razie" potrwa. Myślę jednak że najwcześniej na gwiazdkę, w kolejce jest sprzęt do SUP, idzie lato wiec chłopaki z pomorza o tej porze zbroja się w sprzęt ale wodny;)
Jesli bym zmieniał to na pewno chciałbym taki w ktorym dokładniej mogę zmieniać dozę kawy (jak widac leniwe z nas osobniki)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi