Autor Wątek: Wybór dokonany - HX! Tylko jaka maszyna?  (Przeczytany 34212 razy)

Offline maxvondemon Mężczyzna

• Ekspres: BZ10, V60, Bodum Santos, V60, Aeropress
  • Młynek: F64e, Aergrind, ręczne zabytki
Odp: Wybór dokonany - HX! Tylko jaka maszyna?
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Marzec 2016, 20:16:41 »
Mogła zostać zainstalowana ciut chudsza uszczelka chociaż nie wiem czemu ktoś miał ją wymieniać w stosunkowo nowym ekspresie. Jak by coś, to mam nowa uszczelkę jeżeli potrzebujesz.
I tak dzięki pomocy Gorana który poratował uszczelką cafelat kolba jest dobrze ułożona. Wielkie dzięki.

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Marzec 2016, 21:06:58 »
Jaka wysokość uszczelki?

« Odpowiedź #47 dnia: 02 Marzec 2016, 05:15:13 »
Nie mierzylem przy montażu ale ma ozn 8

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #48 dnia: 02 Marzec 2016, 16:47:08 »
Dzięki,
kolor czerwony? następnym razem też może zamówie z cafelat,
Na razie kupiłem z atp części,

Uszczelka oryginalna jest stożkowa i ma rozmiary 72 x 56 x 9,3/6,3 mm (kod produktu 7493016)
Więc się zastanawiam jak do tego pasuje płaski cafelat :)
Na której godzinie zapina się kolba?

« Odpowiedź #49 dnia: 02 Marzec 2016, 20:27:12 »
Tak czerwona uszczelka i jest praktycznie na 6 choć droga przesunięcia pf jest krótka, mi to narazie odpowiada.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Marzec 2016, 10:12:17 »
Dużo jest tych wątków o ekspresach więc podepnę się pod ten :spam:

Zasadniczo docelowym ekspresem, który chcę nabyć jest DB z pompą rota, pidem itd. - ja piję espresso, druga połówka mleczne - ale ponieważ jest to na tyle odległa przyszłość, że zastanawiam się nad czymś pośrednim.

Chwilowo stanęło na Profitec Pro 500, który wydaje się solidną maszyną. Podoba mi się jakość, a 2l HX + E61 z pewnością mi wystarczy. Myślałem o Evo v2 ale nie mam za bardzo jak podpiąć pompy rota pod bezpośrednie źródło wody/ścieki więc odpuściłem. Natomiast wpadła mi jeszcze w oko Bezzerka BZ10. Ma HX co ułatwi przygotowywanie kaw mlecznych, woda do espresso omijająca bojler + grupa bezzerki pewnie też nieco poprawią smak espresso, które na moim steelu i tak mnie zadowala.

Podsumowując, przy piciu 3-4 espresso i 2 kaw mlecznych dziennie jest sens dokładać 2k PLN do Profiteca?

« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 10:15:19 wysłana przez EMFED »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Marzec 2016, 10:23:50 »
Ja bym od razu docelowo chyba wymieniał. Zwłaszcza jak byś miał okazję pobawić się maszyną z rota, to wibra cię już nie zauroczy - chyba :P
LMWDP #469

« Odpowiedź #52 dnia: 16 Marzec 2016, 10:32:40 »
A co sądzicie o profitec pro 500 vs Rocket Evo v2/Bezzera Mitica top?

Za 1kPLN jest pompa rota, reszta wydaje się względnie podobna. Na korzyść Profiteca przemawia wg. mnie jakość wykonania ale pozostałe maszynki chyba też najgorsze nie są ;)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Marzec 2016, 10:42:00 »
Nie mam co prawda BZ10 tylko BZ13 ale grupa jest ta sama...
   Elektryczne podgrzewanie grupy jest świetną sprawą.... dotykając grupy po 20 min można się oparzyć...
i tak naprawdę to chyba jedyna różnica funkcjonalna pomiędzy grupą Bezzera a E61 ( z tego co wyczytałem )
oczywiście różnica jest też taka że jest przycisk zamiast dźwigienki ale to niuans. 
Niemniej jednak jednocześnie robiąc espresso i spieniając mleko, łatwiej mi wyłączyć ekstrakcję przyciskiem niż dźwigienką, ale to moje subiektywne odczucie ( na dodatek niepoparte praktyką bo nie mam E61 - ale dźwigienki jednym palcem dłoni w której trzymam dzbanek z mlekiem nie przestawię, a przycisk wcisnę :-) )

Czy jest sens dopłacać 2K ?

Cóż z lektury tego forum wynika to że ekpres ma mniejsze znaczenie niż jakość ziaren, młynek...
Osobiście wydaje mi się że różnicy 2 tys za lepszy ( droższy ) ekspres w smaku nie wyczujesz.... ale 20 kg dobrej kawy za to masz.... i to poczujesz

« Odpowiedź #54 dnia: 16 Marzec 2016, 10:54:51 »
Nie mam co prawda BZ10 tylko BZ13 ale grupa jest ta sama...
   Elektryczne podgrzewanie grupy jest świetną sprawą.... dotykając grupy po 20 min można się oparzyć...
i tak naprawdę to chyba jedyna różnica funkcjonalna pomiędzy grupą Bezzera a E61 ( z tego co wyczytałem )
oczywiście różnica jest też taka że jest przycisk zamiast dźwigienki ale to niuans. 
Niemniej jednak jednocześnie robiąc espresso i spieniając mleko, łatwiej mi wyłączyć ekstrakcję przyciskiem niż dźwigienką, ale to moje subiektywne odczucie ( na dodatek niepoparte praktyką bo nie mam E61 - ale dźwigienki jednym palcem dłoni w której trzymam dzbanek z mlekiem nie przestawię, a przycisk wcisnę :-) )

Czy jest sens dopłacać 2K ?

Cóż z lektury tego forum wynika to że ekpres ma mniejsze znaczenie niż jakość ziaren, młynek...
Osobiście wydaje mi się że różnicy 2 tys za lepszy ( droższy ) ekspres w smaku nie wyczujesz.... ale 20 kg dobrej kawy za to masz.... i to poczujesz

Relatywnie podobnie myślę na obecną chwilę. Młynek mam już docelowy. Na Profiteca 700 czy R58 trochę szkoda mi kasy, bo mam też inne wydatki i muszę to jakoś wypośrodkować. Żebym jeszcze miał dużo czasu cieszyć się sprzętem i komu robić kawę :D ale dla 2 osób, w małym mieszkaniu zaczynam dostrzegać coraz większy sens małego HX'a. Poza BZ10 leży niejako po przeciwnym biegunie w stosunku do DB z rota i PID za 9k PLN co też mi pasuje bo półśrodków jednak staram się unikać ;)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Marzec 2016, 10:58:51 »
Zawsze możesz wpaść i zobaczyć BZ13 live... :-)

« Odpowiedź #56 dnia: 16 Marzec 2016, 11:30:41 »
Witam,
niedawno zmierzyłem się z podobnym wyzwaniem, i jak kilka postów wczesniej widać wymieniłem ascaso steel uno prof pid na bz 10.
Też zastanawiałem się w przyszłości na 2B jednak im dłużej używam hx-a i biorąc pod uwagę moje zapotrzebowanie na kawę dla 2 osób zaczynam powoli porzucać tą myśl.
Dodatkowo beza jest fajnym ekspresem małych rozmiarów, ładnie mi się wpasowała w nieduża kuchnię a i po odpowiednim ustawieniu optycznie zajmuje mniej miejsca niż ascaso.
Co do grupy fakt jak pisze Piskoor grupa jest szybko gorąca. Muszę jednak się przyzwyczaić do gorącej rurki  od spieniania (tu ascaso był lepszy - tu jest ona chłodna) ale po kilku oparzeniach już się nauczyłem :). Nie mam PID-a, ale wcześniej też jakoś go nie nadużywałem. Na pewno rota ciszej pracuje ale przy moim obłożeniu kilku kaw dziennie wibracyjna nie jest udręką. Jak pompa wpływa na ekstrakcję nie jestem w stanie się wypowiedzieć (za małe doświadczenie).
Jak będzie dooooobra okazja to rozważę 2B i E61 ale to w dalekiej przyszłości.
Młynek też na F64ewymieniłem i tu ewentualnie tylko żarna zmienię, bo zamiast hoopera zatyczkę już zrobiłem.

« Odpowiedź #57 dnia: 16 Marzec 2016, 11:40:11 »
Witam,
niedawno zmierzyłem się z podobnym wyzwaniem, i jak kilka postów wczesniej widać wymieniłem ascaso steel uno prof pid na bz 10.
Też zastanawiałem się w przyszłości na 2B jednak im dłużej używam hx-a i biorąc pod uwagę moje zapotrzebowanie na kawę dla 2 osób zaczynam powoli porzucać tą myśl.
Dodatkowo beza jest fajnym ekspresem małych rozmiarów, ładnie mi się wpasowała w nieduża kuchnię a i po odpowiednim ustawieniu optycznie zajmuje mniej miejsca niż ascaso.
Co do grupy fakt jak pisze Piskoor grupa jest szybko gorąca. Muszę jednak się przyzwyczaić do gorącej rurki  od spieniania (tu ascaso był lepszy - tu jest ona chłodna) ale po kilku oparzeniach już się nauczyłem :). Nie mam PID-a, ale wcześniej też jakoś go nie nadużywałem. Na pewno rota ciszej pracuje ale przy moim obłożeniu kilku kaw dziennie wibracyjna nie jest udręką. Jak pompa wpływa na ekstrakcję nie jestem w stanie się wypowiedzieć (za małe doświadczenie).
Jak będzie dooooobra okazja to rozważę 2B i E61 ale to w dalekiej przyszłości.
Młynek też na F64ewymieniłem i tu ewentualnie tylko żarna zmienię, bo zamiast hoopera zatyczkę już zrobiłem.

I jakie masz wrażenia odnośnie espresso pomiędzy Steelem a BZ10?

« Odpowiedź #58 dnia: 16 Marzec 2016, 13:36:42 »
Ciężko mi to ocenić, ja się dopiero uczę poprawnie espresso robić.
Ale w BZ10 mogę regulować stopień zmielenia i ubicia patrząc na wskazania ciśnienia.
Duży plus dla mnie to brak potrzeby rozgrzewania i studzenia bojlera do i po spienianiu mleka.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Marzec 2016, 15:46:44 »
Ja nie mam elektycznego podgrzewania E61 i po 20 min  od właczenia też sie oparzyć mozna o grupe.
Jeśli szukasz 2B docelowo to nie kupuj teraz ekspresu z rota bo zaplacisz wiecej a za jakis czas bedziesz zmieniać.
Ja za jakis czas jak zmienie to tez na 2B i wtedy z rota(mam juz swój upatrzony :wow2:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi