Cześć,
mam okazję kupić w, wydawałoby się, bardzo dobrej cenie (poniżej 4k) bardzo krótko i mało intensywnie używany ekspres Astoria Greta. Temat wypłynął zupełnie przypadkiem, a jako, że jest to dla mnie całkowicie nieznany segment maszyn do parzenia kawy, to mam z związku z tym pytanie - czy ktoś używał takiego, albo podobnego ekspresu w domu? Pomijając fakt, że jest to dość duża krowa, to w większości źródeł jest opisywany jako pół-profesjonalny. Jakie mogą być ewentualne niedogodności jego domowego użytkowania?
Skąd moje rozterki?
Obecnie używam Flaira 58+, ale wiem, że raczej przyjdzie kiedyś taki moment, że w ramach samorozwoju będę chciał nauczyć się parzyć podobnie dobre espresso + kawy mleczne w tradycyjnym ekspresie z pompą. Oczywiście, w związku z tym jak większość pozostałych wariatów tutaj, mam już jakieś swoje typy następców, a biorąc pod uwagę to, jak wysoko jeśli chodzi o jakość naparu poprzeczkę postawił Flair, to żeby zmiana miała sens musiałby to być jakiś porządny DB - co oznacza pułap cenowy w okolicy minimum 6k+ . Więc jeśli nadarzyła się okazja, to rozważam zakup Astorii z myślą schowania jej do kartonu i wyjęcia za jakiś czas, jak już Flair mi się znudzi.
W związku z powyższym będę wdzięczny za wszelkie głosy w dyskusji.