Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze kolejnego ekspresu - budżet do 7000  (Przeczytany 1016 razy)

Offline nimitz

• Ekspres: Siemens EQ9 S300 2019
Witam  Dzień dobry, wszystkich forumowiczów  :poklon:

Zwracam się do Was z prośbą o poradę i wskazówki.
Muszę zamienić mój stary Siemens EQ9 S300 z 2019, który dobija do 10000 kaw na liczniku. Niedawno był w drogim serwisie, bo więcej wody było w tacy ociekowej niż w filiżance. Po serwisie kawa mocno się poprawiła, fusy są suche, ale niestety po krótkim czasie padło kompletnie spienianie mleka. Teraz znów zamiast dostać w filiżance 40ml espresso, wychodzi max. 20. Zdarza mu się zawiesić i wtedy trzeba do wyłączyć z prądu, bo nie reaguje na nic. Rozglądam się za czymś porządnym znów na kilka lat. 
Widzę, że jest wiele wątków, gdzie użytkownicy mają sprecyzowany budżet i konkretne wymagania, ale nie trafiłem na taki, który odpowiadałby moim potrzebom
Kawa - świeżo palona (zazwyczaj Doppio Grand Espresso od Blue Orca Cafe), trzymana w lodówce i szczelnym pojemniku. Leży luźno tyle ile trwa jej zużycie w zasobniku młynka.
Użycie dzienne - 1 x espresso doppio, 3-4 zwykłe czarne kawy, w przypadku imprez 10-12 kaw zazwyczaj mlecznych typu latte. Czasami potrzebuję ciepłe mleko lub piankę mleczną dla córki, ale to nie jest jakiś argument super istotny. Nie piję cold brew, cortado i innych podobnych, więc nie liczy się dla mnie ilość programów.
Nie jestem kawowym ekspertem, ale lubię napić się dobrej kawy, lubię mieć możliwość zrobienia jej mocniejszej lub słabszej w zależności od tego, jakich ziaren użyłem. Nie lubię kwaśnych kaw.
Zależy mi na porządnej ekstrakcji kawy, dobrym spienianiu mleka i bezproblemowej pracy. Bardzo byłoby miło, gdyby miał dość wysoką wylewkę, żeby dało się robić kawy bezpośrednio do kubków termicznych.
Na oku mam:
Jura S8 w wersji EB za ok. 6200 zł
DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.75.MB  za ok. 4400 zł
PHILIPS LatteGo 5500 EP5541/50 za ok. 3000 zł
Siemens/Bosch odpuściłem po przygodach z aktualnym sprzętem...

Mam ogromną wątpliwość i wydaje mi się, że Jura to raczej "chciejstwo" niż realna potrzeba, ten Philips kusi ciekawym rozwiązaniem na spienianie mleka i ten ekspres Delonghi wydaje się rozsądnym kompromisem. Czy ktoś może mi doradzić co w podobnej sytuacji sam by kupił na chłodno - czy moje wymagania wymuszają zakup Jury, czy spokojnie wystarczy coś tańszego? Czy przy takiej kawie (dobra/niedobra) jest sens dopłacać? Może jakieś jeszcze inne typy i producenci, o których ja laik nie pomyślałem?

Może ktoś może coś doradzić od strony serwisu tych ekspresów, w które rozwiązanie warto iść ze względów konstrukcyjnych?
Proszę pomóżcie.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2024, 08:01:46 wysłana przez Fux »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Prośba o pomoc w wyborze kolejnego ekspresu - budżet do 7000
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad 2024, 08:01:20 »
Podobnych wątków mrowie. Na pierwszych dwóch-trzech stronach znajdziesz odpowiedzi lub dopytasz.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi