Autor Wątek: Wybór ekspresu automatycznego do 2000zł - dużo kandydatów i rozterek  (Przeczytany 2593 razy)

Offline XkemotX

Dzień dobry bądź dobry wieczór. To mój pierwszy wątek i będzie on o poszukiwaniu ekspresu automatycznego. Budżet mały bo do 2000 a preferencyjnie chciałbym wydać bardziej 1700-1800zł maks. Znalazłem już kilka modeli, ale ile ludzi tyle opinii i nie mam pojęcia co wybierać, a może jest coś więcej czego nie zauważam. Moje niewielkie wymagania to:
1. Ma być automatem
2. Ma robić kawę czarną i kawy mleczne.
3. Ma mieć system spieniania mleka przez elastyczną rurkę (żeby można było ją wpakować np. do kartonu z mlekiem)
4. (Opcjonalnie) Fajnie jakby miał możliwość przepłukania rurki od mleka swoją własną wodą, zamiast potrzeby podstawiania mu kolejnego naczynia
5. Ma być "prosty" w utrzymaniu w dobrej kondycji, tj. czyszczenie i generalnie żeby się nie syfił tam gdzie nie da się dojść bez rozbierania go w całości, zdecydowanie wyjmowany blok zaparzający na plus.

Szukam głównie w RTV EURO AGD i MediaExpert bo te dwa sklepy mam swoim mieście, ale biorę pod uwagę też normalniejsze sklepy online jak Amazon czy X-Kom. Na ten moment znalazłem takie ekspresy które są dostępne, odpowiadają mniej więcej cenowo i pod względem funkcji:
- MELITTA Latticia OT F300-101
- NIVONA CafeRomatica 756
- KRUPS Classic, Evidence, Evidence Eco Design
- Siemens EQ.3, EQ.300, EQ.500

Tylko że do każdego ekspresu są tysiące opinii w internecie, YouTube, sklepach, nawet tym forum.

1. Przy Nivonie z jednej strony piszą ludzie że kawa jest wyjątkowo smaczna a ekspres nie do zajechania, żeby druga strona napisała że kawka jest pyszna ale z pleśnią bo ten model (756) ma jakąś wadę gdzie trzeba by go czyścić w środku co chwilę bo zbiera się wilgoć i coś pleśnieje przy zaparzaczu, czytałem fora i faktycznie ludzie się skarżą na takie przypadki, tak jest podobno zbudowany i nie ma co z tym zrobić. Więc chyba odpada jeżeli to prawda?

2. Krups to właściwie nie ma opinii na temat smaku bo są tylko opinie o tym jak ktoś oddaje na gwarancje 3 razy w roku albo w ogóle po pierwszym miesiącu pracy. Kto ma ten pisze o problemach, kto nie ma ten pisze innym "powodzenia z Krupsem, kup sobie dwa to będziesz używał na zmianę gdy drugi będzie na serwisie". Nie wiem więc nawet jak robi kawę, wiem że po krótkim czasie wielu osobom robi głównie problemy. Bardzo to zniechęca do wyboru tych ekspresów mimo że cenowo się bardzo bronią (bo wyglądem też są najbrzydsze ze wszystkich które tu wymieniłem).

3. Siemens. Z jednej strony opinie że kawa smaczna i ekspresy nie do zajechania, ale to dotyczy starszych(?) serii typu eq.5 czy eq.6 czy właśnie potencjalbnie eq.3 (ale tu nie znajduję opinii tylu co przy lepszych braciach) - czyli serii bez zer. Przy seriach z zerami typu EQ300 czy EQ500 ludzie piszą że ekspresy strasznie syfią w środku, zatykają się i generalnie jest z nimi padaka jak chodzi o dbanie. W EQ.3 czy EQ.300 nie do końca mam też rurkę tylko dyszę którą wkłada się bezpośrednio do filiżanki, nie wiem jak to rozwiązanie działa i czy można mu zaufać jak chodzi o sprawność przez dłuższy czas. W EQ.500 mam z kolei zwykłą rurkę ale to seria z zerami i tutaj pojawiają się opinie o strasznym syfieniu w środku. Wiem że powyżej 2000 podobno mocarny jest Siemens EQ.6 ale nie jestem w stanie tyle na niego wydać, chyba że wpadnie na Black Friday czy Cyber Monday poniżej tej ceny, dlatego nie biorę go w tym zestawieniu pod uwagę.

4. Najmniej problematyczna wydaje się ta Melitta - opinie o smaku kawy pozytywne, pienienie mleka w porządku, jakość budowy w tej cenie jak najbardziej dobra (poza tacką ociekową która dostaje mikropęknięć od różnicy temperatur - ale to sobie podkleję i to jest mało ważne). Brakuje mi tutaj możliwości wypłukania rurki z mlekiem wodą z ekspresu, trzeba podstawiać specjalnie karafkę z wodą i jeszcze coś do zebrania tego co się wypłucze. Opinie też wspominają o tym że trzeba go nasmarować CX80 na początek bo strasznie trzeszczy. Ale jeżeli to jedyne problemy tego ekspresu to są małe i chyba byłbym na niego skazany?

Więc kończąc ten post - nie mam pojęcia co wybrać i bardzo potrzebuję podpowiedzi z tego dużego forum :) Skłaniam się raczej ku ekspresowi Melitty bo wydaje się najbardziej pasujący do kryteriów, najmniej problematyczny. Bardzo podoba mi się Nivona ale martwią mnie te relacje użytkowników o pleśni nad którą ciężko zapanować. O Siemensie naczytałem się mnóstwo tragicznych opinii 1-gwiazdkowych z Ceneo pod tymi modelami o których pisałem, więc mam obawy. Krupsa chyba trzeba sobie po prostu odpuścić? Chciałbym żeby ktoś mógł mi coś podpowiedzieć, może mieliście styczność z tymi maszynami albo sami wśród nich wybieraliście i trafiliście na coś jeszcze? Może jakąś markę lub model przeoczyłem?

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
Odp: Wybór ekspresu automatycznego do 2000zł - dużo kandydatów i rozterek
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopad 2024, 08:00:23 »
Krupsy są brzydkie? Fakt, mają minimalistyczny design, który nie każdemu podchodzi, ale postaw je koło np. Siemensa, to będzie on wyglądał jak wyniesiony dziesięć lat temu z "Motelu u Karyny".

Czy są to złe ekspresy? Nie, a już na pewno nie tak bardzo, jak się plują ci użytkownicy, którzy nie potrafią dopilnować czystości dwóch rurek i równo wkręcić filtra. Niemniej, jeśli szukasz ekspresu możliwie bezobsługowego, to faktycznie nie tędy droga. O Krupsa trzeba odpowiednio zadbać, zwłaszcza o wspomniany układ do spieniania i regularne odkamienianie, bo jak nie, to momentalnie się pojawiają komentarze "Krups to gunwo nie pieni mleka pryska leje po stole kawa jest niedobra". Np. w rodzinie jest Siemens i domownicy korzystają z niego w taki sposób, że o 6 rano wstaje jedna osoba, robi kawę, potem za godzinę dwie kolejne i robią dwie kawy, po południu parzą kilka kolejnych i tak dalej. I nikt po drodze nawet go nie płucze, nie mówiąc o wymontowaniu rurki spieniacza - włączają, wyłączają, wsadzają końcówkę rurki do kubka z wodą i to wszystko. Od wielkiego dzwonu przeleją jakimś odkamieniaczem z marketu. Jakbym ja tak robił ze swoim Krupsem, to najdalej po tygodniu pożegnałbym się z mlecznymi kawami, a po kolejnych kilku czekałaby mnie wizyta w serwisie. Do tego Krupsy są bardzo kompaktowe, w związku z czym mają też mały pojemnik na wodę i zużytą kawę - ja tego pilnuję na bieżąco, ale przy bardziej zapominalskich osobach co chwila wyskakiwałyby przypomnienia.

A co do smaku, to jak chcesz mieć dobrą kawę, to kup dobre ziarno. Oczywiście słaby ekspres może popsuć nawet najlepszy wypał, ale jak masz wsad z marketu za 40zł za kilo po promocji, to nie oczekuj cudów nawet przy najlepszym sprzęcie. A po takim za 2000zł z promocji z marketu tym bardziej nie ma co się doszukiwać jakichś ogromnych różnic typu "Nivona robi kawę 4/10, Krups 7/10 a Philips to w ogóle inny wymiar 11/10". Bez przesady.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
Odp: Wybór ekspresu automatycznego do 2000zł - dużo kandydatów i rozterek
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2024, 21:56:28 »
Ja dodam od swojej strony... Weź inny model krupsa niż eco design... Niby spoko ale łatwiejszy w obsłudze jest ten z wyświetlaczem też z seri ea89... One wszystkie mają takie same zaparzacze także tego...
Ewentualnie bierz ekspres który Ci się najbardziej podoba bo tak naprawdę w tej kwocie wszystko jest tak samo awaryjne jak dbasz tak masz... Grunt by często kawy robić i nie eksperymentować z kawą sypaną ( nie po to one mają młynki) także kieruj się tym co potrzebujesz... Każdy ekspres wymaga kiedyś przeglądu jest to nieuniknione...
Choć z tego co się orientuję to chyba naprawy pogwarancyjne najdrożej wychodzi siemens jeśli chodzi o koszty części z tych wymienionych przez ciebie ekspresów.

A smak kawy zależy jak skręcisz młynek, jaką temperaturę ustawisz i jaką kawę kupisz ekspresy w tych cenach nie odstają parametrami od siebie...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi