Autor Wątek: Budżetowy młynek pod espresso +/- 700 zł  (Przeczytany 1521 razy)

Offline xiviali

Budżetowy młynek pod espresso +/- 700 zł
« dnia: 25 Listopad 2024, 19:39:59 »
Cześć!

Przeczytałem nieco wątków o młynkach i wiem, że poniżej 2k nie ma co szukać, ale spróbuję.
Mam ekspres Lelit Anna i do niedawna miałem młynek Wilfa Svart, który jednak już padł - średnio pasował do espresso, ale jakoś z tym funkcjonowaliśmy. Mam też w domu dripa i ekspres przelewowy, więc jakby młynek był uniwersalny to jest to dodatkowy plus, ale to nie konieczność.

Mój budżet to +/- 700 zł. Póki co w oko wpadły mi:

Baratza Encore ESP - ale nie wiem czy ten się nadaje, czy to ESP tylko z nazwy?
Fellow Opus
Lelit Fred
czy któryś z nich da radę?

Czy będzie duża przepaść między nimi, a np. DF54 / i-2 mini / Eureka Mignon Crono / varia vs3?
Ewentualnie czy dużo lepszy będzie nawet budżetowy Timemore C3ESP pro lub (mniej budżetowy) KINGrinder K6? I czy międzi tymi dwoma młynkami też jest duża przepaść?

Generalnie wolałbym elektryczny, bo jednak dużo wygodniejszy, ale jeśli ma być przepaść pomiędzy nimi to mogę się zastanowić.
Rozważam też dobrą używkę, ale tu totalnie nie wiem w co celować.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2024, 19:54:42 wysłana przez xiviali »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Budżetowy młynek pod espresso +/- 700 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2024, 21:16:27 »
Hej, df54 daje radę.

Workflow jest zupełnie inny, ale @krystians , sprzedaje młyn na gwarancji, w dobrych pieniądzach .
Myślę że to fajna opcja, problematyczne może być tylko przesypywanie do kolby z tego pojemnika.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15138.msg307772#msg307772
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopad 2024, 00:51:34 »
Dzięki za pamięć  :kwiat: Uniform teoretycznie może mielić na grubość do espresso. To jest fajny młynek do przelewów, ale do espresso trochę brakuje dokładności skali, a niewielki silnik raczej nie jest przeznaczony do codziennych zmagań z bardzo drobnymi przemiałami.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2024, 00:57:59 wysłana przez krystians »

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopad 2024, 06:29:42 »
Np. Widziałem kiedyś filmik jak James Hoffmann mielił pod espresso i tak mi się przypomniało. kawka

Offline xiviali

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopad 2024, 08:36:16 »
Dzięki wielkie ;) Właśnie nie wiem czy Svarta w podobny sposób nie zajechałem, więc wolę już nie ryzykować - potrzebuję młynka pod espresso + opcjonalnie alternatywy, a nie na odwrót, ale dzięki ;)
@krystians dzięki za szczerość, to się ceni!

I z racji, że DF54 jest ostatnio w spoko promocji to zostaje mi pytanie czy właśnie ten, czy mimo wszystko nie lepiej kupić ręczny, tańszy Timemore C3ESP Pro i się trochę nakręcić i pomęczyć  [emoji38] Miał może ktoś porównanie, wie czy to porównywalna jakość czy może być nawet na plus dla Timemore?

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopad 2024, 09:20:39 »
Można trafić fajną promkę na K6, albo Timemore teraz.
Mielenie do espresso ręcznym jest ok, pod warunkiem że nie są to mega jasne ziarna i masz czas i chęci na mielenie np. kilku kaw pod rząd.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2024, 10:04:24 wysłana przez Heniutek »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopad 2024, 09:37:37 »
Właśnie nie wiem czy Svarta
Z ciekawości spytam, na jakim sitku robisz espresso, że  w ogóle ze Svarta się to udało? On raczej nie mieli tak drobno, żeby zrobić espresso.

Offline xiviali

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopad 2024, 09:52:23 »
Właśnie nie wiem czy Svarta
Z ciekawości spytam, na jakim sitku robisz espresso, że  w ogóle ze Svarta się to udało? On raczej nie mieli tak drobno, żeby zrobić espresso.

Robiłem na podwójnym sitku, z zestawu od Lelita, tamperem też mocniej ugniatałem - nie było to prawdziwe espresso, dużo brakowało, no ale tylko tyle miałem :D
Dla porównania raz miałem przemiał z c3esp i była przepaść - i do czegoś podobnego teraz chciałbym już dążyć ;)

Można trafić fajną promkę na K6, albo Timemore teraz.
Mielenie do espresso ręcznym jest ok, pod warunkiem że nie są to mega jasne żarna i masz czas i chęci na mielenie np. kilku kaw pod rząd.

Właśnie widziałem, że c3esp / pro było poniżej 2 stówek, k6 za 450. Tylko wyczytałem, że z Timemore to będę 3-4 razy dłużej mielił niż K6, co mnie trochę przeraża. Stąd 3 różne ceny i totalnie różne możliwości.

Zamówiłem DF54, ale ciągle nie wiem, czy c3esp mimo wszystko nie byłby lepszym (i sporo tańszym) rozwiązaniem.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2024, 10:17:18 wysłana przez xiviali »

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopad 2024, 12:51:11 »
Na pewno tańszym, ale jak sprawdzilby się w przelewach c3esp?
Przestawianie młynka o tak spory zakres nie jest pożądane, zwłaszcza przy powrocie do espresso...

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopad 2024, 22:55:26 »
Gdybyś był zainteresowany to mam w tej cenie 1zpresso k-plusa na sprzedaż. Da sobie świetnie radę w espresso i przelewach. Ma wbudowany blind shaker który fajnie się sprawdza w espresso workflow.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi